Sluiten

Spreekbeurt kardinaaltetra

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de kardinaaltetra. Handig als je een kardinaaltetra wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de kardinaaltetra gaat houden!

Maak kennis met de kardinaaltetra

Hoe ziet de kardinaaltetra eruit?

Kardinaaltetra’s zijn prachtig gekleurd: hun buik en achterlijf zijn felrood en ze hebben een felblauwe lengtestreep. Verder hebben ze een dunne, zilverkleurige streep op hun borst. In de vrije natuur komen verschillende vormen voor. Bij de kardinaaltetra’s uit de Rio Negro loopt de blauwe streep helemaal door tot aan de staartvin, terwijl deze bij de kardinaaltetra’s uit de Rio Orinoco wat verder naar voren stopt. Kardinaaltetra’s worden ongeveer vier centimeter lang en bereiken in een aquarium wel een leeftijd van vijf tot tien jaar.

Hoe leeft de kardinaaltetra?

Kardinaaltetra's horen tot de familie van de karperzalmen. Ze komen oorspronkelijk uit de Rio Negro en Rio Orinoco in het Amazonegebied van Zuid-Amerika. Ze leven in scholen (groepen) van meer dan duizend dieren en houden zich op in rustig, schemerig zoet water met veel planten. Ze eten wormen, kreeftjes en kleine insecten, maar ook algen.

Voortplanting

Het is niet heel gemakkelijk om de mannetjes en de vrouwtjes uit elkaar te houden. Mannetjes kardinaaltetra's zijn slanker dan vrouwtjes. Vrouwtjes hebben vaak een rondere, blekere buik. Het vrouwtje legt per keer soms wel vijfhonderd eieren, en die worden in het water bevrucht door het mannetje. Het vrouwtjes legt haar eitjes bijvoorbeeld tussen de bladeren en plantjes. Er mag geen fel licht op de eitjes schijnen. Kardinaaltetra's zorgen niet voor hun eitjes, als ze honger hebben, eten ze die gewoon op. Na ongeveer een dag komen de eitjes uit en ongeveer vier dagen daarna zwemmen de jongen vrij rond. Als de visjes negen maanden oud zijn, kunnen ze zelf jongen krijgen.

Bijzonderheden over de kardinaaltetra

Deze vis houdt niet van fel licht.

De kardinaaltetra is een groepsdier dat zich het prettigst voelt samen met soortgenoten in een groep (school).

Kardinaaltetra’s zijn erg moeilijk te kweken in je aquarium.
 

Verzorging van de kardinaaltetra

een verblijf voor de kardinaaltetra

Omdat het scholenvissen zijn, kun je kardinaaltetra’s het beste gezellig met minstens tien andere visjes houden in een flink aquarium. Om als school heen en weer te kunnen zwemmen, is open zwemruimte nodig. Het aquarium moet dan ook minstens zestig centimeter lang zijn, maar liefst langer. De temperatuur van het water moet ongeveer 24 graden zijn. Gebruik een verwarmingselement en een warmteregelaar, zodat de temperatuur ongeveer gelijk blijft. Ook heb je een waterfilter en verlichting nodig. De zuurgraad moet tussen de zes en zeven zijn, en het water moet vrij zacht zijn, ongeveer acht DH. Met een donkere bodembedekking zie je hun mooie kleuren het beste. Planten zijn ook nodig, daarin kunnen ze zich verstoppen. Laat nieuw gekochte vissen rustig wennen aan het water; nog beter is het om ze in een quarantainebak (aparte bak) te plaatsen.

wat eet een kardinaaltetra

Kardinaaltetra’s kun je voeren met droogvoer, diepvriesvoer en levend voer zoals watervlooien, tubifex (kleine wormpjes) of muggenlarven. Ook eten ze graag planten. Als je diepvriesvoer geeft, moet je dat wel eerst ontdooien voordat je het in het water doet. Geef liever twee of drie keer per dag een klein beetje voer dan in een keer een heleboel. Geef niet meer dan wat de vissen in één tot twee minuten opeten.

een kardinaaltetra verzorgen

Zorg dat het water schoon en gezond is. Haal voedsel- en plantenresten uit het water met een speciale zuiger of een schepnetje. Kijk elke dag of de temperatuur goed is en of de vissen nog vrolijk rondzwemmen. Maak het filter regelmatig schoon en vervang om de week ongeveer een derde van het water. Gebruik altijd water op de juiste temperatuur en gebruik een waterbehandelaar.
De ruiten van het aquarium kun je schoonhouden met een krabber, een pluk filterwatten of een magneetveger. Gebruik de emmer en het schepnetje voor het aquarium niet voor andere schoonmaakklussen.
Bij de dierenspeciaalzaak kun je middelen kopen om ziekten te behandelen. Ook kun je daar terecht voor advies.

Is de kardinaaltetra een huisdier voor jou?

Ja, maar je moet wel zorgen dat je weet hoe je kardinaaltetra’s moet houden en verzorgen. Natuurlijk is het belangrijk dat je ouders helpen bij de verzorging.

Wat wel en wat niet!

NIET… vergeten een dichte achterwand te maken voor je aquarium. Een aquarium waar je doorheen kunt kijken, geeft vissen vaak een onveilig gevoel.

WEL… planten afspoelen voordat je ze in het aquarium zet, om zo parasieten te voorkomen.

NIET… het potje droogvoer op de lichtkap van het aquarium zetten, want dan wordt het te warm en gaan de vitaminen verloren.

WEL… altijd je handen wassen als je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziekten bij zich dragen die ook mensen ziek kunnen maken. Maar was ook je handen, zonder zeep, voordat je ze in het water stopt!

Leuke weetjes over kardinaaltetra's

Als het licht uit is, laat de kardinaaltetra zijn kleuren vervagen. Zo zorgt hij ervoor dat hij niet opvalt als hij uitrust. Als het licht weer aan gaat, moet hij weer even op kleur komen.

Kardinaaltetra’s hebben er geen moeite mee om hun eigen eitjes op te eten als ze honger hebben.

Kardinaaltetra’s hebben zulke mooie en felle kleuren, dat het soms net is of ze licht geven.