Sluiten

Spreekbeurt maanvis

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de maanvis. Handig als je een maanvis wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de maanvis gaat houden!

Maak kennis met de maanvis

Hoe ziet de maanvis eruit?

Doordat zijn lichaam eruitziet als een schijf die rechtop in het water staat, lijkt deze vis op een volle maan. Vandaar zijn naam. Maanvissen in de vrije natuur zijn licht zilvergrijs met zwarte strepen van boven naar beneden. Zo hebben ze een goede schutkleur en vallen ze niet op bij vijanden. Volwassen maanvissen zijn ongeveer 10 centimeter lang en 15 centimeter hoog. Uit kweek komen verschillende soorten in allerlei kleuren, zoals blauw, rood, goud, zwart of wit. Ook zien we ze vaak met verschillende tekening, zoals vlekken, strepen of een marmerpatroon. Er zijn ook maanvissen met lange vinnen en sluierstaarten. Ze kunnen maximaal tien jaar oud worden.

Hoe leeft de maanvis ?

Maanvissen zijn vriendelijke groepsdieren die in scholen leven in het Amazonegebied (Zuid-Amerika). Ze komen voor in warm en schemerig water tussen boomwortels en planten. Dit water stroomt langzaam, het is zacht en een beetje zuur. Door zijn vorm kan de maanvis gemakkelijk tussen planten en wortels door zwemmen.

Maanvissen zwemmen niet snel en houden niet van water dat hard stroomt omdat ze dan worden meegesleurd. Door hun verticale strepen vallen ze niet op tussen de waterplanten.

Voortplanting

Mannetjes en vrouwtjes kiezen elkaar uit en vormen dan een hecht paar. Samen verdedigen ze hun leefgebied (territorium). Het vrouwtje zet haar eieren af in een plakkaat van slierten, en dan zwemt het mannetje over de eieren heen om ze te bevruchten. Het vrouwtje legt enkele honderden eieren, die door beide ouders worden bewaakt. Na twee tot drie dagen komen de eieren uit. Na een dag of vijf zwemmen de kleine maanvisjes zelfstandig rond.

Bijzonderheden over de maanvis

De maanvis houdt niet van fel licht.

Als je maanvissen gaat kopen, kies dan de meest actieve vissen uit en koop geen ‘kneusjes’. Let erop dat de vissen een mooie schone huid hebben.

Laat nieuwe vissen langzaam wennen aan hun omgeving. Nog beter is het om nieuwe vissen even in een apart aquarium te doen.

Verzorging van de maanvis

een verblijf voor de maanvis

Omdat maanvissen in de vrije natuur in scholen leven, kun je het beste vijf of zes maanvissen tegelijk nemen. Je kunt ze samen met andere vissoorten houden – liefst rustige soorten, omdat maanvissen zelf ook erg rustig zijn. Maanvissen zwemmen niet veel. Ze leven vooral in het midden van het aquarium, dus niet zo vaak op de bodem of aan de bovenkant net onder het wateroppervlak.

De dieren hebben een aquarium nodig van minstens 120 centimeter lang en 50 centimeter hoog. De watertemperatuur moet tussen de 24 en 28 graden zijn. Gebruik een verwarmingselement en een thermostaat zodat de temperatuur niet schommelt.

De zuurgraad van het water (pH-waarde) mag niet te hoog zijn, tussen 6 en 7 is het beste. Maanvissen hebben het liefst zacht water met een totale hardheid tot ongeveer twaalf DH. Ook heb je voor je maanvissen een waterfilter en verlichting nodig. Het water mag niet te hard stromen.

Zorg ervoor dat het licht ongeveer twaalf uur per dag aan staat. Met drijfplantjes zorg je ervoor dat het water een beetje schemerig wordt, dat vindt de maanvis prettig. Ook helpen planten om het water in je aquarium gezond te houden. Planten met lange, omhoog groeiende bladeren passen het beste bij de maanvis. Met een donkere bodembedekking komen de kleuren van je vissen het beste uit.

wat eet een maanvis

Maanvissen eten liefst levend voer, zoals watervlooien en Tubifex. Droogvoer lusten ze ook, maar ze doen het er minder goed op dan veel andere vissen. Diepvriesvoer kan ook, maar laat dat wel eerst ontdooien voordat je het in het water doet. Jonge maanvissen kun je bijvoorbeeld watervlooien geven. Geef niet steeds hetzelfde voer, maar wissel dit af. Zo houd je de vissen gezond. Voer twee of drie keer per dag een klein beetje, en geef niet meer dan wat de vissen in één tot twee minuten kunnen opeten. Als er veel voedsel achterblijft, voer je simpelweg teveel. Als de maanvissen niet meer willen eten, kan dat komen doordat het water te vies is.

een maanvis verzorgen

Zorg dat het water schoon en gezond is. Haal voedsel- en plantenresten uit het water met een speciale zuiger of een schepnetje. Kijk elke dag of de temperatuur goed is en of de vissen nog vrolijk rondzwemmen. Maak het filter regelmatig schoon en vervang om de week ongeveer een derde van het water. Gebruik altijd water op de juiste temperatuur en gebruik een waterbehandelaar.

Is de maanvis een huisdier voor jou?

Ja, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je weet hoe je deze vis moet houden en verzorgen. Vraag je ouders om je daarbij te helpen. Voor maanvissen is het belangrijk dat het water precies goed is.

Wat wel en wat niet!

NIET… het potje van het droogvoer op de lichtkap van het aquarium laten staan, want dan wordt het te warm en gaan de vitaminen verloren.

WEL … altijd je handen wassen nadat je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziekten bij zich dragen waar mensen ook ziek van worden. Maar was ook je handen, zonder zeep, voordat je ze in het water doet!

NIET… kleine visjes zoals neontetra’s bij maanvissen zetten. Maanvissen zien deze kleintjes soms voor voedsel aan en eten ze op.

WEL … nieuwe planten voor het aquarium afspelen voordat je ze in het water doet. Dit is om te voorkomen dat er parasieten in het water komen.

Leuke weetjes over maanvissen

Als een maanvis schrikt of stress heeft, verdwijnen zijn kleuren en wordt hij 'bleek'.

Van de rechtop staande zwarte strepen loopt er altijd een over het oog van de maanvis, zodat dit niet opvalt.

De klompvis (Mola mola) wordt ook wel maanvis genoemd, terwijl het een heel andere vis is: een zoutwatervis die wel vier meter hoog en 2.000 kilo zwaar kan worden!