Sluiten

Spreekbeurt neontetra

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de neontetra. Handig als je een neontetra wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de neontetra gaat houden!

Maak kennis met de neontetra

Hoe ziet de neontetra eruit?

Neontetra's horen bij de familie van de karperzalmen. Ze zijn prachtig gekleurd met een rood onderlijf en een felle blauwe lengtestreep. De buik is zilverwit. Ze worden maximaal vier centimeter lang. Als het licht uit is, laat de neontetra zijn kleuren vervagen. Zo zorgt hij ervoor dat hij niet opvalt als hij uitrust. Als het licht aan gaat, komt hij weer op kleur. Er zijn een paar kweekvormen van de neontetra. Zo is er een soort die in plaats van de blauwe streep alleen wat blauw op zijn kop heeft (‘diamond head’) en er zijn neontetra’s met lange vinnen. Neontetra’s kunnen vijf tot tien jaar oud worden.

Hoe leeft de neontetra?

Neontetra’s komen oorspronkelijk uit het Amazonegebied in Venezuela, Colombia en Brazilië. Het zijn echte scholenvissen. Ze voelen zich het prettigst in grote groepen van meer dan duizend visjes. Van nature leven ze in rustig, schemerig zoet water met veel planten. Ze eten wormen, kreeftjes en kleine insecten, maar ook algen.

Voortplanting

Mannetjes zijn slanker dan vrouwtjes. Vrouwtjes hebben vaak een rondere, blekere buik. Het vrouwtje legt per keer soms wel 130 eieren, bijvoorbeeld tussen de bladeren en de plantjes. Ze worden in het water bevrucht door het mannetje. Er mag geen fel licht op de eitjes schijnen. Neontetra's zorgen niet voor hun eitjes en als ze honger hebben, eten ze die gewoon op. Na ongeveer een dag komen de bevruchte eitjes uit en zo’n vijf dagen later zwemmen de jongen rond. Als ze ongeveer een half jaar oud zijn, kunnen ze zelf jongen krijgen.

Bijzonderheden over de neontetra

De neontetra is een groepsdier en voelt zich het prettigst samen met (veel) soortgenoten in een groep (school).

Neontetra’s zwemmen vooral in de middelste laag van je aquarium.

Om de neontetra’s gezond te houden is het erg belangrijk om te zorgen voor gezond water en goede voeding. Stress kun je voorkomen door de vissen zo veel mogelijk met rust te laten en ze op dezelfde tijd te voeren.

Verzorging van de neontetra

een verblijf voor de neontetra

Omdat het scholenvissen zijn, kun je neontetra's het beste gezellig met minstens vijf tot tien andere visjes houden in een flink aquarium. Bij het opzetten en inrichten van het aquarium komt heel wat kijken. Om als school heen en weer te kunnen zwemmen, is open zwemruimte nodig. Het aquarium moet dan ook minstens zestig centimeter lang zijn, maar liefst langer. De temperatuur van het water moet ongeveer 24 graden zijn. Gebruik een verwarmingselement en een warmteregelaar, zodat de temperatuur ongeveer gelijk blijft. Ook heb je een waterfilter en verlichting nodig. De zuurgraad moet tussen de zes en zeven zijn, en het water moet vrij zacht zijn, ongeveer acht DH. Zorg dat het licht ongeveer twaalf uur per dag aan is. Een donkere bodembedekking is het mooiste, dan zie je de mooie kleuren van je neontetra’s het beste. Planten zijn ook nodig, daarin kunnen ze zich verstoppen. Laat nieuw gekochte vissen rustig wennen aan het water; nog beter is het om ze in een quarantainebak (aparte bak) te plaatsen.

wat eet een neontetra​

Neontetra’s kun je voeren met droogvoer, diepvriesvoer en levend voer zoals watervlooien, tubifex (kleine wormpjes) of muggenlarven. Ook eten ze graag planten. Als je diepvriesvoer geeft, moet je dat wel eerst ontdooien voordat je het in het water doet. Geef liever twee of drie keer per dag een klein beetje voer dan in een keer een heleboel. Geef niet meer dan wat de vissen in één tot twee minuten opeten.

een neontetra verzorgen​

Zorg dat het water schoon en gezond is. Haal voedsel- en plantenresten uit het water met een speciale zuiger of een schepnetje. Kijk elke dag of de temperatuur goed is en of de vissen nog vrolijk rondzwemmen. Maak het filter regelmatig schoon en vervang om de week ongeveer een derde van het water. Gebruik altijd water op de juiste temperatuur en gebruik een waterbehandelaar.

De ruiten van het aquarium kun je schoonhouden met een krabber, een pluk filterwatten of een magneetveger. Gebruik de emmer en het schepnetje voor het aquarium niet voor andere schoonmaakklussen.

Bij de dierenspeciaalzaak kun je middelen kopen om ziekten te behandelen. Ook kun je daar terecht voor advies en met vragen over ziekten.

Is de neontetra​ een huisdier voor jou?

Ja, maar je moet wel zorgen dat je weet hoe je neontetra’s moet houden en verzorgen. Natuurlijk is het belangrijk dat je ouders helpen bij de verzorging.

Wat wel en wat niet!

NIET… fel licht gebruiken, daar houden deze vissen niet van. Drijfplantjes zorgen voor wat duisternis en helpen het water gezond te houden.

WEL … planten afspoelen voordat je ze in het aquarium zet, om zo parasieten te voorkomen.

NIET… het potje droogvoer op de lichtkap van het aquarium zetten, want dan wordt het te warm en gaan de vitaminen verloren.

WEL … altijd je handen wassen als je met het aquarium bezig bent geweest. Maar was ook je handen, met alleen water, voor je ze in het aquarium stopt!

NIET… een aquarium maken waar je helemaal doorheen kunt kijken, want dat geeft vissen vaak een onveilig gevoel.

WEL … een mooie dichte achterwand maken voor je aquarium, dat ziet er leuk uit en is fijner voor de vissen.

Leuke weetjes over neontetra's

De felle kleuren van de neontetra verdwijnen als hij gaat slapen, dit doet hij om niet op te vallen voor vijanden als hij slaapt.

Neontetra’s zwemmen in het wild in scholen van wel duizenden visjes bij elkaar.

Een neontetra komt aan zijn naam omdat het lijkt dat hij blauwig licht geeft, net als een neonlamp.