Sluiten

Spreekbeurt platy

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de platy. Handig als je een platy wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de platy gaat houden!

Maak kennis met de platy

Hoe ziet de platy eruit?

De platy, ook wel plaatje genoemd, is een bekende aquariumvis. Platy's zijn sterke vissen die gemakkelijk jongen krijgen. Er zijn verschillende soorten platy’s door mensen gekweekt: ze kunnen oranje, geel, zwart, rood, blauw en gevlekt zijn. Van nature hebben ze allerlei kleuren door elkaar. De vrouwtjes worden tot zes centimeter lang, de mannetjes blijven kleiner. Platy's worden drie tot vier jaar oud.

Hoe leeft de platy?

Platy’s komen oorspronkelijk uit Mexico, Guatemala en Honduras. In het wild leven platy’s in rustig, zoet water met veel planten erin. Ze eten wormen, kreeftjes, insecten en planten zoals algen. Platy’s leven in groepen bij elkaar, zonder ruzie te maken.

Voortplanting

Mannetjes zijn meestal kleiner dan de vrouwtjes. Het vrouwtje krijgt per keer ongeveer twintig tot soms wel veertig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. De zwangerschap duurt vier tot zes weken. Zwangere vrouwtjes kun je herkennen aan een donkere vlek op hun achterlijf. De jonge platy’s zorgen na de geboorte voor zichzelf. Ze moeten zich wel kunnen verstoppen tussen drijvende waterplanten, anders worden ze opgegeten door de andere vissen. Na ongeveer drie maanden kunnen platy’s zelf alweer jongen krijgen.

Bijzonderheden over de platy

Mannetjes platy’s kunnen veranderen in vrouwtjes!

Platy’s houden het aquarium vrij van algen.

Verzorging van de platy

een verblijf voor de platy

Om platy’s te houden heb je een aquarium nodig van tenminste 50 tot 60 centimeter lang. Als je kleinere vissen hebt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat er in het aquarium per centimeter vis één liter water kan. Neem altijd meer vrouwtjes dan mannetjes, omdat de mannetjes de vrouwtjes blijven opjagen om te paren. Het gaat het beste als je één mannetje per twee tot vier vrouwtjes hebt.

Je kunt kiezen voor een aquarium met alleen platy’s, maar je kunt ze ook samen houden met andere soorten. Zet geen soorten bij elkaar die elkaar lastigvallen.Het water moet tussen de 20 en 26 graden zijn, liefst zo’n 24 graden. Gebruik een verwarmingselement en een thermostaat zodat de temperatuur niet schommelt. De zuurgraad moet tussen zeven en acht liggen en de hardheid tussen 10 en 25 DH. Verder heb je een luchtpomp, een waterfilter en verlichting nodig. Laat het licht minstens twaalf uur per dag aanstaan. De kleuren van de platy’s zijn het mooist tegen een donkere bodembedekking. Planten helpen om het water in het aquarium gezond te houden. Kies een aquarium met een achterwand, vissen voelen zich niet prettig in een aquarium waar je helemaal doorheen kunt kijken.

wat eet een platy

Platy’s eten droogvoer, diepvriesvoer en levend voer zoals watervlooien of muggenlarven. Laat diepvriesvoer wel eerst ontdooien voordat je het in het water doet. Voor pasgeboren platy’s kun je het droogvoer verkruimelen. Platy’s eten ook graag algen en ander groenvoer. Geef twee of drie keer per dag een klein beetje voer, net de hoeveelheid die de vissen in één tot twee minuten kunnen opeten. Bewaar het potje droogvoer niet op de lichtkap van het aquarium, want dan wordt het te warm en gaan de vitaminen verloren.

een platy verzorgen

Kijk elke dag even of de vissen nog gezond zijn en of ze vrolijk rondzwemmen. Neem dan meteen de watertemperatuur op. Haal planten- en voerresten uit het water met een speciale zuiger of een schepnetje. Blijft er vaker voer in het water achter, geef dan wat minder voer. Het filter moet regelmatig worden schoongemaakt. Ververs om de week ongeveer een derde van het water. Het verse water moet wel op de goede temperatuur zijn. Het is belangrijk om de waterkwaliteit goed te controleren. In de dierenspeciaalzaak kun je spullen kopen waarmee je dit kunt doen. Ook kun je het water voorbehandelen met waterbehandelaar, te koop bij de dierenspeciaalzaak.

Af en toe moet het glas van het aquarium worden schoongemaakt, bijvoorbeeld met filterwatten of een magneetveger. Reserveer een emmer en een netje dat je uitsluitend voor het aquarium gebruikt en niet voor andere werkjes in huis.

Is de platy een huisdier voor jou?

Ja, maar je moet wel zorgen dat je weet hoe je platy’s moet houden en verzorgen en hoe je een aquarium moet onderhouden. Vraag je ouders je daarbij te helpen.

Wat wel en wat niet!

NIET… de vissen onnodig verstoren of laten schrikken. Laat ze zo veel mogelijk met rust en verzorg ze op vaste tijden.

WEL … altijd je handen wassen nadat je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziektes bij zich dragen waar mensen ook ziek van worden. Maar was je handen ook, met alleen water, voor je ze in het aquariumwater doet!

NIET… nieuw gekochte vissen meteen bij de andere vissen zetten. Laat ze langzaam wennen aan hun nieuwe water in een aparte aquariumbak.

WEL … planten goed afspoelen voordat je ze in het aquarium doet, om parasieten te voorkomen.

Leuke weetjes over platy's

Vrouwtjesplaty's leggen geen eieren, maar krijgen levende jongen die meteen voor zichzelf kunnen zorgen.

De ‘Mickey Mouse’-platy heeft bij zijn staart een tekening die op het hoofd van Mickey Mouse lijkt.