Sluiten

Spreekbeurt sluierstaartgoudvis

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de sluierstaartgoudvis. Handig als je een sluierstaartgoudvis wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de sluierstaartgoudvis gaat houden!

Maak kennis met de sluierstaartgoudvis

Hoe ziet de sluierstaartgoudvis eruit?

De sluierstaartgoudvis heet ook wel gewoon ‘sluierstaart’. Hij lijkt op een gewone goudvis maar hij heeft een andere vorm. Zijn staartvin en de vin achter aan zijn buik zijn gesplitst, en hij heeft een korte en gebogen rug. Hij wordt 15 tot 25 centimeter lang. Je vindt de sluierstaartgoudvis in verschillende vormen en in verschillende kleuren, zoals oranje, rood, wit, zwart of gevlekt. Zo heb je de:
- telescoopoog, een vis met een kort lichaam en grote uitpuilende ogen;
- ruykin (dit is de sluierstaart die het meest verkocht wordt), een vis met lange vinnen en een kort lichaam;
- hemelkijker, die een iets langer lichaam heeft met uitpuilende, naar boven kijkende ogen;
- blaasoog, die eruitziet als de hemelkijker maar onder zijn ogen blaasjes heeft waar vocht in zit;
- moor of zwarte sluierstaart, een zwarte telescoopoog.

Als je een sluierstaartgoudvis wilt kopen, moet je bij het kiezen wel even bedenken of al die rare vormen wel zo prettig zijn voor de vis zelf. Blaasoog goudvissen en hemelkijkers kunnen bijvoorbeeld snel hun ogen beschadigen en alleen omhoog kijken. Denk dus goed na of je wel zo’n raar model wilt, of dat je toch liever een wat minder afwijkend gevormde sluierstaart wilt kopen.

Sluierstaartgoudvissen kunnen vijftien tot twintig jaar oud worden.

Hoe leeft de sluierstaartgoudvis ?

De sluierstaartgoudvis is een gekweekte vis, hij komt in de vrije natuur niet voor. Hij is familie van de karper en het is dezelfde soort als de gewone goudvis.

Sluierstaartgoudvissen kunnen door de vorm van hun lichaam niet zo snel zwemmen. Het zijn rustige, vriendelijke vissen die graag met soortgenoten leven. Ze zijn wat gevoeliger en kwetsbaarder dan de gewone goudvis.

Voortplanting

Sluierstaarten kunnen jongen krijgen als ze tussen één en drie jaar oud zijn. Als het tijd is om te paren, heeft het vrouwtje een dikkere buik en hebben de mannetjes ‘paaiuitslag’: witte stipjes op hun kieuwen en op hun borstvinnen. Het vrouwtje laat de eieren los tussen planten. Ze wordt geholpen door minstens twee mannetjes die met hun kop tegen haar buik duwen. Dit kan een dag duren en er worden duizenden eitjes gelegd. Deze worden door de mannetjes bevrucht. Goudvissen bewaken en verzorgen hun eieren niet. Na ongeveer vijf dagen komen de eieren uit. De jongen blijven dan nog een paar dagen aan de planten hangen. Ze zijn erg gevoelig voor snelle veranderingen van de temperatuur, dus zorg ervoor dat die niet te veel schommelt.

Bijzonderheden over de sluierstaartgoudvis

Sluierstaarten kun je beter niet in een vijver houden, omdat ze niet goed tegen koud water kunnen. Wil je dit toch, dan kan het alleen in de zomer. Span dan wel een net over de vijver tegen reigers en katten. Omdat ze zo langzaam zwemmen, kunnen roofdieren de vissen gemakkelijk te pakken nemen.

De zwarte sluierstaart of moor kan soms oranje worden als hij wat ouder is. Dat kan komen door een hoge watertemperatuur.

Verzorging van de sluierstaartgoudvis

een verblijf voor de sluierstaartgoudvis

Sluierstaarten groeien snel. Je hebt voor twee jonge sluierstaarten een aquarium nodig van 60 centimeter lang, maar al na een half jaartje moet je een aquarium hebben van tenminste 100 centimeter lang. Het is dus slimmer om meteen groot te beginnen. Hoe groter het aquarium, hoe beter, want dan hebben de vissen veel ruimte om te groeien.

Sluierstaarten houden minder van koud water dan gewone goudvissen. Houd de watertemperatuur tussen 18 en 22 graden, dat vinden ze het prettigst. De zuurgraad van het water moet tussen 7 en 7,5 liggen en de hardheid tussen 6 en 16 dH. Met een waterfilter houd je het water schoon en je hebt ook verlichting nodig. Planten zijn belangrijk: ze zorgen voor demping van het licht, ze zijn mooi, zorgen voor schuilplaatsen en helpen de waterkwaliteit goed te houden. Pas op met luchtpompjes die belletjes op het wateroppervlak maken, sluierstaarten kunnen daardoor last met hun zwemblaas krijgen. De stroming mag niet te sterk zijn, omdat ze daar niet tegenin kunnen zwemmen.

Sluierstaartgoudvissen woelen graag de bodem van het aquarium om. Gebruik dus geen scherpe bodembedekking, want dan kunnen ze zich verwonden.

wat eet een  sluierstaartgoudvis

Sluierstaarten zijn alleseters. Geef als hoofdvoer droogvoer dat speciaal voor sluierstaarten is gemaakt. Verder kun je levende of gedroogde watervlooien, muggenlarven of tubifex (kleine wormpjes) geven. Diepvriesvoer kan ook, maar dan moet je het wel eerst ontdooien. Sluierstaartgoudvissen eten graag waterplanten zoals waterpest, of algen. Je kunt ze ook licht gekookte blaadjes sla, spinazie of waterkers geven. Leg dat dan op de bodem met een stukje steen erop zodat het onder water blijft.
Voer de vissen één keer per dag en geef ze dan een portie die ze in twee tot drie minuten op kunnen eten. Af en toe een dag overslaan is niet erg, goudvissen eten snel te veel en krijgen daar last van.

een sluierstaartgoudvis verzorgen

Kijk elke dag even goed of je vissen nog gezond zijn en let dan vooral op de huid, de vinnen en hoe ze zwemmen. Houd ook de temperatuur van het water in de gaten. Haal elke dag met een schepnetje resten voer en dode planten uit het water. Maak regelmatig het waterfilter schoon en ververs om de week ongeveer een derde van het water. In de dierenspeciaalzaak kun je spulletjes kopen om de kwaliteit van het water te testen, bijvoorbeeld de zuurgraad en de hardheid. Het glas van het aquarium moet ook af en toe schoongemaakt worden. Dat kan met filterwatten of een magneetveger. Voor hardnekkig vuil kun je een krabber gebruiken. Gebruik schoonmaakspullen zoals emmertje en schepnetje alleen voor het aquarium en nergens anders voor.

Is de sluierstaartgoudvis een huisdier voor jou?

Ja, maar je hebt wel de hulp van je ouders nodig. Zorg in elk geval dat je alles weet over het goed houden en verzorgen van deze dieren en over aquariums.

Wat wel en wat niet!

NIET… vergeten je handen te wassen nadat je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziektes bij zich dragen waar mensen ook ziek van worden. Maar was ook eerst je handen, zonder zeep, voor je ze in het aquarium doet!

WEL… genoeg planten in het aquarium plaatsen, waar jonge dieren zich tussen kunnen verschuilen. Anders eten hun ouders ze op.

NIET… een vissenkom als huisvesting gebruiken. In een kom is het moeilijk om het water goed te houden, en voor de vissen is het niet prettig om in een ronde kom zonder achterwand te zwemmen. Een kom is ook veel te klein!

WEL… voerkorrels geven die zinken, geen voer dat blijft drijven. Bij het happen naar drijvend voer krijgt de sluierstaart namelijk snel te veel lucht binnen en daardoor kan hij zijn evenwicht verliezen.

Leuke weetjes over sluierstaartgoudvissen

Sluierstaarten hebben snel last van te veel lucht in hun zwemblaas. Als dat gebeurt, raken de vissen uit evenwicht en gaan op hun kop zwemmen. Als je dit ziet, vraag dan in de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts om raad.

Sluierstaartgoudvissen worden donker gekleurd geboren, het duurt een maand of acht voor ze oranje kleuren.

Sluierstaartgoudvissen komen niet in de vrije natuur voor. Het zijn echt gekweekte vissen. Het eerst werden ze gekweekt in China.