Sluiten

Spreekbeurt cavia

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de cavia. Handig als je een cavia wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de cavia gaat houden!

Maak kennis met de cavia

Hoe ziet de cavia eruit?

Er zijn verschillende soorten cavia’s, met verschillende kleuren en vachten. Een caviamannetje noem je ‘beer’ en een vrouwtje ‘zeug’. Een cavia kan dertig centimeter lang worden en ongeveer anderhalve kilo zwaar. Cavia’s worden gemiddeld ongeveer zes jaar oud.

Hoe leeft de cavia?

De wilde cavia woont op open vlaktes in Zuid-Amerika. Hij leeft daar in groepjes die door een mannetje worden geleid. Cavia’s zijn een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel. Daarbij zijn ze vooral in de ochtend en ’s avonds als het bijna donker wordt, erg druk. Ze verschuilen zich tussen struiken en gras om te rusten. Ze praten met elkaar met allerlei geluidjes.

Voortplanting 

Een zeugje kan al met vier weken zwanger worden. Het eerste nestje kan een cavia het beste krijgen voordat ze acht tot negen maanden oud is. Jonge cavia’s worden na ongeveer negen tot tien weken geboren en wegen dan 60 tot 110 gram. Een cavia krijgt meestal twee tot vier jongen per keer, maar soms zelfs wel acht! Die jongen zijn al helemaal ‘af’: ze hebben haar en kunnen al lopen. Een soort mini-cavia’s dus! Zelf nestjes fokken met je cavia kun je beter niet doen, laat dat maar over aan echte fokkers, want er kan van alles mis gaan.

Bijzonderheden over de cavia

Een gezonde jonge cavia zal eerder voor je vluchten dan dat hij naar je toe komt. Denk hieraan als je cavia's uitzoekt.

Cavia’s eten een deel van hun keutels meteen zelf op. Dat klinkt misschien vies, maar er zitten belangrijke stoffen in die de cavia nodig heeft.

Als een cavia niet genoeg hooi eet of als zijn tanden een beetje scheef staan, kunnen de tanden te lang worden waardoor hij niet meer goed kan eten. Controleer dit regelmatig. 

Verzorging van de cavia

een verblijf voor de cavia

Cavia’s hebben een goede en schone plek nodig om te wonen en ze hebben genoeg ruimte nodig om te kunnen rennen. Voor twee cavia’s neem je het liefst een hok van zeker 160 centimeter (cm) lang, 50 cm breed en 50 cm hoog. Je kunt ook een iets kleiner hok nemen en daar een ren aan vast maken waar ze zelf in kunnen gaan wanneer ze willen. Haal dan het deurtje uit het hok en zet een veilig bruggetje over de uitgang neer om van het hok in de ren te kunnen komen.

Op de bodem kun je het beste kartonstrooisel of hennepvezel gebruiken. Zaagsel kan ook wel, maar kies dan zaagsel waar het stof uitgehaald is. Het moet in elk geval zacht zijn voor hun kale voetjes. Fleecekleden worden ook wel gebruikt als bodem. Heb je een cavia met lang haar, kies dan geen bodem die in de vacht blijft hangen, dus in elk geval geen zaagsel. Het strooisel moet elke week verschoond worden.

Er moeten een drinkflesje en voerbakje in het hok zijn. Ook moeten er in het hok schuilplaatsen zijn waar ze zich kunnen verstoppen: 1 meer dan het aantal cavia’s.

Cavia’s knagen graag, en dat is ook nodig om hun gebit te verzorgen. Geef ze daarom takken van bijvoorbeeld wilgen, hazelaars of fruitbomen. Wel even goed afspoelen! Geef geen knaagsteen, dat is niet gezond.

wat eet een cavia

Je kunt je cavia’s hooi, speciaal cavia droogvoer, groenten en soms kleine stukjes fruit geven. Hooi en droogvoer kun je kopen bij de dierenspeciaalzaak. Veertig gram droogvoer per dag is genoeg voor twee cavia's. Daarnaast moet een cavia de hele dag hooi kunnen eten. Geef ze ook elke dag groente, bijvoorbeeld wortelloof, andijvie, komkommer, broccoli, witlof en paprika. Af en toe mogen ze als snoepje een klein stukjes wortel, appel of peer. Begin met groente en fruit eerst met hele kleine stukjes, want hun buik moet eraan wennen!

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C maken, maar dat hebben ze wel nodig. Geef daarom speciaal cavia droogvoer. Daarin zit vitamine C, maar als het voer ouder wordt dan gaat dat er langzaam uit. Voor de zekerheid kun je de cavia elke dag een kwart tabletje vitamine C geven. Gebruik dan tabletjes van 50 milligram.

een cavia verzorgen

De nagels van een cavia moeten regelmatig bij de dierenarts worden geknipt. Langharige cavia’s moeten elke dag gekamd worden. Dat moet heel voorzichtig en kost veel tijd. Haal elke dag restjes groenvoer uit het hok en haal natte plekken weg. Maak elke week het hok en ook het voerbakje, waterflesje en drinktuitje goed schoon. Geef je cavia’s veilig speelgoed, dan hebben ze iets te doen. Je kunt ook voerspelletjes voor ze maken. Daarover lees je meer in het Handig verhaal over ‘Voerspelletjes voor konijnen en knaagdieren’.

Is de cavia een huisdier voor jou?

Ja, maar je moet een paar dingen weten. Cavia’s zijn groepsdieren, je kunt ze dus beter niet alleen houden. Houd daarom het liefst twee of meer vrouwtjes en eventueel een gecastreerd mannetje bij elkaar. Maar zet nooit cavia’s zomaar samen, want ze moeten eerst voorzichtig kennismaken. Er moet één cavia de baas zijn, daar wordt nog wel eens om gevochten. Cavia’s zijn geen echte knuffeldieren.

Wat wel en wat niet!

NIET… een cavia plotseling van bovenaf oppakken. Daar schrikt hij heel erg van. Zorg dat hij weet dat je er bent: aai hem even of praat tegen hem voordat je hem oppakt.

WEL … voorzichtig oppakken. Wil je het goed doen, dan til je hem voorzichtig met twee handen op. Zorg dat je zijn achterkant ondersteunt en laat hem niet vallen!

NIET… het hok van je cavia’s in de volle zon zetten, want dan wordt het er te warm. Cavia’s kunnen niet goed tegen hitte, als het meer dan 26 graden wordt dan raken ze oververhit.

WEL … naar de dierenarts gaan als de cavia suf is, niet wil eten of diarree heeft. Ook een cavia die veel krabt en moeilijk beweegt kan iets mankeren.

Leuke weetjes over de cavia

Cavia’s worden ook wel ‘Guinese biggetjes’ genoemd. Maar ze komen niet uit Guinee en het zijn zeker geen varkens! Misschien heeft het te maken met de knorrende en piepende geluidjes die ze soms maken.

Als cavia’s heel vrolijk zijn gaan ze ‘popcornen’. Het lijkt heel veel op het bokken wat paarden doen: de cavia rent en maakt gekke sprongen waarbij hij soms z’n hoofd schudt of plotseling in de lucht van richting verandert.

Cavia’s poepen ongeveer 175 keer per dag en laten regelmatig windjes!