Sluiten

Spreekbeurt fret

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de fret. Handig als je een spreekbeurt over de fret gaat houden!

Maak kennis met de fret

Hoe ziet de fret eruit?

De fret is een lenig roofdiertje met een lang lijf en korte pootjes. Hij is familie van onder meer de bunzing, steenmarter, hermelijn en nerts. Je hebt fretten in heel veel kleuren: licht of donker zwartbruin, met of zonder ‘boevenmaskertje’ over de ogen, met witte voetjes en een witte ‘slab’ op hun keel, maar ook kaneel- of zandkleurig, of helemaal wit (albino, wit met rode ogen). Mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Een mannetje weegt ongeveer anderhalve kilo, een vrouwtje ongeveer 700 gram. Fretten worden zes tot tien jaar oud.

Hoe leeft een fret?

De fret stamt af van de wilde bunzing en dat is een dier dat het liefst alleen leeft. Omdat fretten al heel lang als huisdier worden gehouden, zijn ze wel gewend aan een leven met soortgenoten. Maar pas op: te veel fretten bij elkaar is niet goed, want dan krijgen ze last van stress en worden ziek. Zet alleen dieren bij elkaar die het écht goed met elkaar kunnen vinden. Fretten zijn geen nachtdieren, maar ze zijn wel actief als het schemert. Overdag slapen ze veel en worden ze op vaste tijden wakker. Fretten hebben een eigen taal met speciale geluiden en bewegingen. Ze kunnen samenleven met honden en katten, maar kleinere huisdieren, vooral knaagdieren, zullen ze altijd als een prooi zien en aanvallen.

Voortplanting

Als een vrouwtje klaar is om te paren, wordt ze loops (net als bij een vrouwtjeshond!). Loopse fretjes kunnen onzindelijk worden en in huis plassen. Ruim veertig dagen na de paring worden gemiddeld acht jongen geboren. In de eerste 8 weken blijven die bij hun moeder en worden door haar opgevoed. Fretten die te jong bij hun moeder weg moeten, missen een deel van hun opvoeding. Daardoor kunnen ze zich vreemd gaan gedragen of bijten.

Bijzonderheden over de fret

Fretten proberen overal op, onder en achter te komen. Het uitgraven van plantenbakken, leeghalen van prullenbakken en krabben aan vloerbedekking kun je een fret niet afleren.

Veel fretten worden nooit helemaal zindelijk, dus zul je wel eens een verdwaald drolletje vinden.

Fretten hebben een sterke lichaamsgeur; de één vindt dat geurtje vervelender dan de ander.

Als je fretten meeneemt naar het buitenland, moeten ze worden ingeënt tegen hondsdolheid. Ook moeten ze een chip krijgen en een paspoort, die haal je bij de dierenarts.

Verzorging van de fret

een verblijf voor de fret

De dierenspeciaalzaak verkoopt speciale frettenhokken. Voor één of twee fretten heb je een hok van twee vierkante meter nodig met een hoogte van minstens 50 centimeter. Zet het hok nooit in de zon, de diertjes zijn erg gevoelig voor warmte en raken snel oververhit. In het frettenverblijf hoort een toiletbak, die je elke dag moet verschonen. Gebruik daarin stofvrije kattenbakvulling. Je hoeft niets op de bodem van het frettenhuis te strooien. De fret heeft graag een bedje van wat handdoeken of lappen, hij ligt graag ergens in of onder. Een nestbox (een kistje met een gat erin) is ideaal: als de fret lekker weg kan kruipen, voelt hij zich veilig. Fretten gebruiken hun hok met name als ‘hol’ om in te slapen. Bewegen doen ze vooral daarbuiten. Ze houden van graven, dus je kunt een ‘graafplaats’ voor ze maken waar ze dat veilig kunnen doen.

wat eet een fret

Fretten zijn vleeseters. Je kunt speciaal frettenvoer geven, maar ook voer voor jonge katjes is goed (géén hondenvoer!). Je kunt een fret ook rauw vlees of dode prooidieren geven, zoals ratten en muizen. Let op, een fret kan groenten en fruit niet goed verteren! Pas ook op met suiker of koolhydraten (zoals zetmeel), daar kunnen ze ziek van worden. Fretten eten verspreid over de dag kleine beetjes en daarom moet er altijd voer staan. Ook vers drinkwater hoort er altijd te zijn. Dat kun je het beste in een speciale drinkfles doen. Fretten vinden het leuk om moeite te moeten doen voor hun voer. Je kunt daarom bijvoorbeeld het voer verstoppen of voerpuzzels gebruiken.

een fret verzorgen

Het is belangrijk om regelmatig de vacht, nagels, het gebit en de oren van de fret te controleren. Fretten zijn erg gevoelig voor oormijt, zorg dus dat z’n oren mooi schoon blijven. De toiletbak moet je elke dag verschonen! Fretten moeten elke dag twee uur vrij kunnen bewegen om zo al rennend en spelend hun energie kwijt te raken. Ze houden ervan om overal in te kruipen en alles te onderzoeken. Je kunt ze blij maken met speeltjes als dozen, tunnels, balletjes en veilige pluchen beestjes. Zorg dat de speelruimte veilig is en dat er niks kapot kan gaan. Gebruik geen speelgoed van rubber, want dat kunnen ze opeten en dat is slecht voor ze! Kaalheid, omvallen, sufheid, gewichtsverlies, overgeven, diarree, slechte eetlust, een gespannen buik en hoesten zijn tekenen dat een fret ziek is. Ga dan meteen naar de dierenarts.

Is de fret een huisdier voor jou?

Nee, fretten zijn niet geschikt als huisdier voor kinderen, maar natuurlijk kun je wel je ouders helpen met de verzorging. Om een fret te kunnen houden, moet je echt deskundig zijn en veel over de diertjes weten. Ook is het nogal duur om een fret te houden. Er zijn clubs van frettenliefhebbers, die goed kunnen vertellen hoe het is om een fret te houden.

Wat wel en wat niet!

NIET … de fret groeten en fruit te eten geven. Voor mensen is dat gezond, voor de fret echt niet!

WEL… altijd met twee handen de fret oppakken: één hand over de schouders, net achter de voorpoten, met de andere hand zijn achterwerk ondersteunen.

NIET … knuffelen met de fret, daar houdt hij niet van en dan kan hij bijten!

WEL… ieder jaar voor controle naar de dierenarts.

NIET … spullen van zacht rubber of sponsachtig materiaal in de buurt van de fret laten liggen. Fretten zijn gek op rubber en kunnen ziek worden als ze kleine stukjes rubber inslikken.

WEL… je fret laten inenten tegen hondenziekte.

Leuke weetjes over de fret

Fretten hebben een zomer- en een wintergewicht. In het najaar eten ze meer en zijn ze zwaarder dan in het voorjaar.

De Latijnse naam van de fret (Mustela putorius furo) betekent ‘stinkende muizendodende dief’…

Fretten zijn dol op het stelen en verstoppen van spulletjes, zoals sokken en aanstekers.