Sluiten

Spreekbeurt hamster

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de hamster. Handig als je een hamster wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de hamster gaat houden!

Maak kennis met de hamster

Hoe ziet de hamster eruit?

Er zijn zo'n twintig verschillende hamstersoorten. Geschikt als huisdier zijn de Syrische hamster (vroeger werd dit de goudhamster genoemd) en sommige dwerghamstersoorten. Ze hebben verschillende kleuren en verschillende soorten vacht: glad, langharig of gekruld. Hamsters hebben een klein, stevig lijfje en een kort staartje. Syrische hamsters zijn een stuk groter dan dwerghamsters. Hamsters worden tussen de twee en drie jaar oud.

Hoe leeft de hamster?

De Syrische hamster en de Chinese dwerghamster komen uit het Midden-Oosten en uit China. Het zijn dieren die in hun eentje leven. Deze hamsters kunnen dus niet samen met soortgenoten leven, dat wordt vechten! Andere hamsters, zoals de Russische dwerghamster, leven in de natuur in groepjes. Maar als huisdier kunnen ze gaan vechten dus houd ze liever alleen. Hamsters zijn nachtdieren. Overdag willen ze slapen en dan kruipen ze weg.

Voortplanting

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes zie je aan hun achterwerk. Als je van bovenaf kijkt, hebben vrouwtjes een rond achterwerk en mannetjes een puntig achterwerk. Een vrouwtje krijgt na 15 tot 21 dagen vijf tot acht jongen. Pasgeboren hamsters zijn kaal en blind, en erg klein. Als ze twee weken oud zijn, nemen ze al regelmatig een kijkje buiten het nest. Zorg dat volwassen mannetjes en vrouwtjes van elkaar gescheiden worden, anders komen er heel snel veel hamsters bij!

Bijzonderheden over de hamster

Als er een vijandig dier komt, blaast een hamster zijn wangzakken op om groter te lijken.

Hamsters moeten steeds kunnen knagen om hun tanden, die altijd doorgroeien, te laten slijten.

Als een hamster bijt, is dat meestal omdat hij ziek is, ergens pijn heeft of omdat hij te hardhandig of onverwacht wordt opgepakt.
 

Verzorging van de hamster

Een verblijf voor de hamster

Hamsters kunnen wonen in een grote glazen bak, zoals een aquarium of een terrarium (een glazen bak met schuifdeuren). Een traliekooi kan ook, maar er moet wel een hele diepe bak onder zitten. Dan kan er een dikke laag strooisel in, want hamsters willen graven. Het hok moet minstens 50 x 70 centimeter zijn, voor een Syrische hamster liever 100 x 50 centimeter. Op de bodem kun je zaagsel zonder stof doen met hooi er doorheen gemengd. Geef ze een laag van 20 tot 40 centimeter dik, dan kunnen ze fijn gangen graven.

In het hok moet ook een donkere schuilplaats zijn, waar hij kan slapen. Met hooi en toiletpapier kan hij daar een nestje in maken. Geef hem geen ‘hamsterwatten’ van kunststof of katoen, daar kan hij in verstrikt raken en als hij ze opeet raakt hij helemaal verstopt! Neem een slaaphuisje waar het dak van omhoog kan, zodat je kunt kijken of er geen vieze etensrestjes in zijn nest liggen.

Hamsters hebben veel beweging nodig. Daarvoor kun je hamsterspeeltjes kopen, bijvoorbeeld een looprad. Het looprad moet veilig zijn, zonder spijltjes en met een dichte zijkant. Het moet ook zo groot zijn dat de hamster geen kromme rug heeft als hij er in loopt. Voor een Syrische hamster moet de doorsnede al 27 centimeter zijn.

Geef je hamster ook vaak nieuw speelgoed: kartonnen doosjes, knaagtakjes, wc-rolletjes en zo. Daarmee blijft hij lekker bezig. Let op dat als je een Syrische hamster hebt, de slaaphuisjes en andere speeltjes groot genoeg zijn, ook als hij volwassen is!

Wat eet een hamster

Bij de dierenspeciaalzaak kun je goed hamstervoer kopen waar alle voedingsstoffen in zitten die een hamster nodig heeft. Dit kun je aanvullen met groenten of fruit, of bijvoorbeeld een heel klein stukje kaas of ei. Hamsters moeten altijd kunnen knagen om hun tanden te laten slijten. Geef daarom iets om op te knagen: een tak van een wilg, hazelaar of fruitboom. Geef ook altijd hooi om op te knabbelen. Geef hem niet te veel extraatjes of heel veel hamstervoer want dan kan hij ziek worden. Zorg voor schoon drinkwater!

een hamster verzorgen

Natuurlijk moet je de kooi regelmatig schoonmaken. Maar laat steeds een deel van het oude strooisel in het hok, zodat het hok naar de hamster blijft ruiken. Dan voelt hij zich veilig. Als je het slaaphuisje wilt schoonboenen, bewaar dan een deel van het nestmateriaal zodat je dat er na het schoonmaken in terug kunt leggen.

Als je de hamster oppakt, doe dat dan voorzichtig. Een hamster is te klein en te teer om stevig geknuffeld te worden! Dwerghamsters zijn heel snel, kleine kinderen kunnen die beter niet oppakken want als ze ontsnappen krijg je ze moeilijk terug! 

Soms moeten zijn nagels worden geknipt, liefst door de dierenarts. Van langharige hamsters moet de vacht regelmatig (voorzichtig!) ontward en gekamd worden.

Is de hamster een huisdier voor jou?

Ja, maar je moet wel een paar dingen weten en je ouders moeten je willen helpen.

Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist ’s nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer! Overdag wil hij slapen, dat is minder leuk als jij net met hem wilt spelen. En… hamsters zijn tere diertjes, dus wees voorzichtig met knuffelen!

Wat wel en wat niet!

NIET… los in huis laten lopen. Hamsters kunnen door knagen veel schade veroorzaken (snoeren!), maar ze kunnen ook onder de vloer of het aanrecht vast komen te zitten.

WEL … je hamster van jongs af aan regelmatig oppakken en aaien om hem aan je te laten wennen. Til hem altijd voorzichtig op, door hem van voren of opzij rustig in je handen te scheppen en laat hem in het kommetje van je hand zitten.

NIET… onverwachts van bovenaf oppakken, want dan schrikt hij en gaat hij ervandoor of begint te bijten.

WEL … de hamster met rust laten als hij overdag slaapt. Hij kan anders bijten, en bovendien moet hij natuurlijk rustig kunnen slapen.

Leuke weetjes over hamsters

In de natuur houden Syrische hamsters een winterslaap als de temperatuur onder de tien graden blijft. Ze liggen dan half opgerold met de voorpootjes vooruit en voelen koel aan.

Een pasgeboren hamster is ongeveer 1 cm groot en weegt maar 2 gram!

Een hamster ‘hamstert’: hij verzamelt eten in zijn hangwangen en neemt het zo mee naar zijn hol om het rustig en veilig op te eten.Bij het schoonmaken van zijn kooi moet je dus goed controleren of er geen etensrestjes in zijn slaaphuisje liggen die kunnen bederven!