Sluiten

Geen resultaten

Spreekbeurt Afrikaanse rietkikker

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de Afrikaanse rietkikker. Handig als je een spreekbeurt over de Afrikaanse rietkikker gaat houden!

Maak kennis met de Afrikaanse rietkikker

Hoe ziet de Afrikaanse rietkikker eruit?

De Afrikaanse rietkikker is een klein kikkertje dat vier centimeter wordt. Hij is slank en heeft grote, uitpuilende ogen met een platte pupil. Zijn kop is klein en vrij plat met een korte en iets spitse snuit. Tussen zijn tenen heeft hij zwemvliezen en onder zijn tenen een soort ronde ‘zuignapjes’. Daardoor kan hij heel goed klimmen en springen. Als hij ouder wordt, verandert zijn kleur. Zo zijn veel jonge kikkers vaak geel of bruin met een donkereLees meer..

Verzorging van de Afrikaanse rietkikker

een verblijf voor de Afrikaanse rietkikker

Voor twee tot vier kikkers heb je een glazen terrarium van 70 (hoogte) x 50 (breedte) x 40 (diepte) centimeter nodig. Zorg voor frisse lucht met een rooster in het deksel. Het deksel moet goed dicht zitten, anders ontsnappen de kikkers. Zorg dat het terrarium stevig staat op een lichte plek maar niet midden in de zon en niet op de tocht. De kikkers zijn dol op grootbladige planten en takken om in te kunnen klimmen. Onder platen kurkschors of inLees meer..

Is de Afrikaanse rietkikker een huisdier voor jou?

Nee, maar je kunt wel je ouders  helpen bij de verzorging van jullie Afrikaanse rietkikkers. Zorg natuurlijk wel dat je precies weet hoe je deze dieren goed kunt houden en verzorgen. Rietkikkers zijn geen knuffeldieren!

Wat wel en wat niet!

NIET… levende prooidieren die niet zijn opgegeten in het terrarium laten. Haal ze eruit om te voorkomen dat ze rustende kikkers storen of beschadigen.

WEL… alleen zacht water zonder chloor gebruiken voor het sproeien en voor het waterbad. Je kunt chloor uit kraanwater halen door het water minstens 24 uur in een emmer te laten staan.

NIET… de kikkers pakken, anders beschadigt hun huid. Als het echt niet anders kan, dan eerst heel goed je handen wassen met water. Niet met zeep, want zeeprestenLees meer..

Leuke weetjes over Afrikaanse rietkikkers

Van de Afrikaanse rietkikker bestaan wel 200 soorten, waarvan de luipaardrietkikker en de gemarmerde rietkikker het meest worden gehouden.

De kleur van de Afrikaanse rietkikker kan veranderen door de omgeving waarin hij leeft.

Sommige mannetjes kwaken in de paartijd oorverdovend hard. Het geluid van de gemarmerde rietkikker kan klinken alsof er met een hamer op ijzer geslagen wordt!