Sluiten

Spreekbeurt Afrikaanse rietkikker

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de Afrikaanse rietkikker. Handig als je een spreekbeurt over de Afrikaanse rietkikker gaat houden!

Maak kennis met de Afrikaanse rietkikker

Hoe ziet de Afrikaanse rietkikker eruit?

De Afrikaanse rietkikker is een klein kikkertje dat vier centimeter wordt. Hij is slank en heeft grote, uitpuilende ogen met een platte pupil. Zijn kop is klein en vrij plat met een korte en iets spitse snuit. Tussen zijn tenen heeft hij zwemvliezen en onder zijn tenen een soort ronde ‘zuignapjes’. Daardoor kan hij heel goed klimmen en springen. Als hij ouder wordt, verandert zijn kleur. Zo zijn veel jonge kikkers vaak geel of bruin met een donkere tekening over de rug, terwijl de volwassen dieren meestal fel gekleurd en getekend zijn. Je hebt Afrikaanse rietkikkers in veel verschillende kleuren en patronen. De rug is meestal (donker)groen of bruin met rode, gele, witte of blauwe tekening. De buik is meestal wit of gelig en de zuignapjes zijn rood of geel. Een Afrikaanse rietkikker wordt ongeveer vijf jaar oud.

Hoe leeft de Afrikaanse rietkikker?

De Afrikaanse rietkikker komt voor in Afrika ten zuiden van de Sahara-woestijn. Hij leeft in open vlakten, bossen, tuinen en graslanden, meestal langs stilstaand of stromend water, maar nooit in woestijnen of regenwouden. Afrikaanse rietkikkers leven in riet, maar ook in struiken. Ze zijn ’s nachts actief en gaan dan op zoek naar voedsel. Overdag nemen ze een zonnebad of rusten op een blad. Mannetjes verdedigen hun leefgebied door te trappen met hun poten.

Voortplanting

Afrikaanse rietkikkers kunnen jongen krijgen als ze tussen de zes en achttien maanden zijn. Ze paren in de regentijd vanaf november tot en met februari. Het mannetje heeft een donkere kwaakblaas die hij kan opblazen tot drie keer de grootte van zijn kop. De mannetjes gaan in de regentijd naar het water en lokken vrouwtjes door met z’n allen keihard te kwaken. Komt een ander mannetje te dichtbij, dan wordt deze verjaagd door harder te kwaken, en door hem te bespringen en te trappen. Tijdens de paring legt het vrouwtje enkele tientallen tot honderden eitjes in het wateroppervlak, vaak aan drijfplanten en soms net boven water. Meteen bevrucht het mannetje de eieren, die bij 22 tot 24 graden na vier tot tien dagen uitkomen. De kikkervisjes groeien in vier tot acht weken uit tot complete kikkertjes, die meestal groen met gele strepen zijn.

Bijzonderheden over de Afrikaanse rietkikker

Afrikaanse rietkikkers zijn overdag bijna nooit actief. Ze worden pas actief als het donker wordt.

Je kunt beter gekweekte dieren nemen dan dieren die uit het wild zijn gevangen. Kweekdieren zijn minder gevoelig en zijn meestal in een veel betere conditie.

Het is slim om lid te worden van een terrariumvereniging. Je leert er heel veel over goede verzorging van je dieren.

Verzorging van de Afrikaanse rietkikker

een verblijf voor de Afrikaanse rietkikker

Voor twee tot vier kikkers heb je een glazen terrarium van 70 (hoogte) x 50 (breedte) x 40 (diepte) centimeter nodig. Zorg voor frisse lucht met een rooster in het deksel. Het deksel moet goed dicht zitten, anders ontsnappen de kikkers. Zorg dat het terrarium stevig staat op een lichte plek maar niet midden in de zon en niet op de tocht. De kikkers zijn dol op grootbladige planten en takken om in te kunnen klimmen. Onder platen kurkschors of in uitgeholde stammetjes kunnen ze zich verstoppen. Doe ondoorzichtige folie op de zijwanden en de achterwand van het terrarium zodat de kikkers zich beschut voelen. Bodembedekking moet vocht vasthouden, zoals een laag hydrokorrels met hierop grotere stukken schors, platte stenen of turfplaatjes. Doe daar een laag levend mos overheen om het vocht nog beter vast te houden.

Je hebt een waterbak nodig die een kwart tot een derde van het bodemoppervlak beslaat en ongeveer 5 tot 10 centimeter diep is. Doe er drijfplanten in, rietstengels en wat andere planten. De watertemperatuur moet ongeveer 23 graden zijn, dit kun je regelen met een verwarmingselement. Met een pompje dat het water rondpompt houd je de luchtvochtigheid op peil en blijft het water langer vers. Het beste is een pomp met een filter zodat het water langer schoon blijft. Het terrarium moet 12 uur per dag worden verlicht met daglichtlampen. Voor ’s nachts kun je speciale nachtverlichting gebruiken. Verlichting is heel belangrijk, vraag een deskundige om advies! De daglichtlampen geven ook veel warmte af, dit is soms al voldoende om het terrarium mee te verwarmen. Vaak moet er bijverwarmd worden. Dat kan je doen met een spotje, met verwarmingskabels op de bodem van het terrarium, of een verwarmingsmatje onder het terrarium.

De dagtemperatuur moet 24 tot 28 graden Celsius zijn, de nachttemperatuur 18 tot 24 graden. Om de dieren te laten zonnen kun je een warmtelamp plaatsen waaronder het ongeveer 31 graden wordt. Met een thermometer kun je de temperatuur in de gaten houden en bijstellen.

wat eet een Afrikaanse rietkikker

Afrikaanse rietkikkers eten insecten die kleiner zijn dan hun eigen kop. Krekels zijn hun lievelingsvoedsel, maar (fruit)vliegjes en motten vinden ze ook lekker. Geef ze twee tot drie keer per week te eten, ongeveer drie tot zes levende krekels per dier. Voer de kikkers als je de hoofdverlichting uitdoet en je overgaat op nachtverlichting. Je kunt de insecten gewoon in het terrarium loslaten, de kikker vangt ze wel. Dode insecten kun je ook geven, maar die moet je met een voedertang bewegen zodat de kikker ze ziet. Zorg ook voor vers drinkwater.

De rietkikker heeft extra vitamine D3 nodig. Dat zit in poeder dat je over de voederdieren heen kunt strooien. Het is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Vraag daar om meer advies hierover.

een Afrikaanse rietkikker verzorgen

Houd het terrarium goed schoon. Haal iedere dag voedselresten en mest weg en ververs het water van het waterbad. Maak elke twee tot drie weken het hele terrarium schoon, ook de planten die er in staan. Als er schoonmaakmiddelen nodig zijn, spoel dan goed na en droog alles goed af om te voorkomen dat restjes de gevoelige kikkerhuid aantasten. Vraag aan de dierenspeciaalzaak welke schoonmaakmiddelen je het best kunt gebruiken. Je kikkers moeten er levendig bij zitten en hun huid moet vochtig en glanzend zijn. Twijfel je aan hun gezondheid, vraag dan om raad bij een deskundige dierenarts.

Is de Afrikaanse rietkikker een huisdier voor jou?

Nee, maar je kunt wel je ouders  helpen bij de verzorging van jullie Afrikaanse rietkikkers. Zorg natuurlijk wel dat je precies weet hoe je deze dieren goed kunt houden en verzorgen. Rietkikkers zijn geen knuffeldieren!

Wat wel en wat niet!

NIET… levende prooidieren die niet zijn opgegeten in het terrarium laten. Haal ze eruit om te voorkomen dat ze rustende kikkers storen of beschadigen.

WEL… alleen zacht water zonder chloor gebruiken voor het sproeien en voor het waterbad. Je kunt chloor uit kraanwater halen door het water minstens 24 uur in een emmer te laten staan.

NIET… de kikkers pakken, anders beschadigt hun huid. Als het echt niet anders kan, dan eerst heel goed je handen wassen met water. Niet met zeep, want zeepresten beschadigen de kikkerhuid!

WEL…de insecten die je aan de kikkers te eten geeft, zelf eerst ook goed laten eten, dat vergroot de voedingswaarde. Krekels kun je hondenbrokjes en groente laten eten, vliegen geef je rozenbottelsiroop, en fruitvliegjes kun je fruit geven.

Leuke weetjes over Afrikaanse rietkikkers

Van de Afrikaanse rietkikker bestaan wel 200 soorten, waarvan de luipaardrietkikker en de gemarmerde rietkikker het meest worden gehouden.

De kleur van de Afrikaanse rietkikker kan veranderen door de omgeving waarin hij leeft.

Sommige mannetjes kwaken in de paartijd oorverdovend hard. Het geluid van de gemarmerde rietkikker kan klinken alsof er met een hamer op ijzer geslagen wordt!