Sluiten

Spreekbeurt bidsprinkhaan

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de bidsprinkhaan. Handig als je een bidsprinkhaan wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de bidsprinkhaan gaat houden!

Maak kennis met de bidsprinkhaan

Hoe ziet de bidsprinkhaan eruit?

De Afrikaanse bidsprinkhaan wordt het meest gehouden. Deze wordt 6 tot 10 centimeter lang, maar er zijn ook (veel) kleinere en (veel) grotere soorten. De Afrikaanse bidsprinkhaan is groen of bruin van kleur en heeft lange vleugels met daarop een witte of gele vlek. Hij vliegt eigenlijk alleen als hij in nood is, bijvoorbeeld als hij uit een boom valt. De vleugels liggen meestal gewoon tegen zijn achterlijf gevouwen. Andere soorten die ook gehouden kunnen worden zijn de ‘viool-bidsprinkhaan’, de ‘duivelsbloem-bidsprinkhaan' en de ‘orchidee-bidsprinkhaan’. De bidsprinkhaan kan een jaar oud worden.

Hoe leeft de bidsprinkhaan?

De bidsprinkhaan komt wereldwijd voor in warme gebieden, de subtropen en de tropen. Daar leeft hij in tropische regenwouden maar ook in woestijnen. Hij leeft in zijn eentje en zit meestal op planten, bloemen, lang gras en boomtakken, maar ook wel op de grond. Hij is overdag en ’s nachts actief. Hij kan een hele dag wachten op prooien die hij kan pakken. Hij ziet de prooi alleen als deze beweegt en kan zo ook (per ongeluk) een soortgenoot pakken en opeten. De Afrikaanse bidsprinkhaan is een felle jager die zijn prooi achtervolgt tot hij hem te pakken heeft.

Voortplanting

Een vrouwtje vervelt zeven tot tien keer voor ze volwassen is en jongen kan krijgen. Ze is groter dan het mannetje en haar vleugels bedekken het hele achterlijf. Paren is gevaarlijk voor het mannetje, want hij kan door het vrouwtje worden opgegeten. Het paren duurt wel 4 tot 7 uur. Binnen twee weken na de paring legt het vrouwtje de eitjes. Dat zijn er enkele tientallen tot wel 300, verpakt in een soort langwerpige pakketjes (cocons). Na 4 tot 6 weken komen de jongen (nimfen) uit het ei. Ze zijn kleiner dan 5 millimeter en moeten meteen eten. Daarbij kunnen ze ook elkaar opeten.

Bijzonderheden over de bidsprinkhaan

Eenmaal volwassen kunnen bidsprinkhanen nog een paar maanden leven: mannetjes nog zo’n twee maanden en vrouwtjes nog drie tot zes maanden.

Bij het vervellen kunnen bidsprinkhanen poten verliezen. Deze kunnen weer aangroeien bij een volgende vervelling.

Vrouwtjes bidsprinkhanen leggen ook eitjes als ze niet gepaard hebben, maar daar komen bij de meeste soorten geen jongen uit.

Verzorging van de bidsprinkhaan

een verblijf voor de bidsprinkhaan

Omdat ze elkaar kunnen opeten, kun je een bidsprinkhaan het beste in zijn eentje houden in klein terrarium. Dit moet minstens drie keer zo hoog en twee keer zo breed zijn als de lengte van de sprinkhaan. Zorg dat er genoeg verse lucht in de bak kan, door fijn gaas over de opening te spannen. Doe op de bodem 2½ centimeter vochtige potgrond. Daarin kun je een paar kromme takken steken om in te klimmen en een of twee (kunst)planten. Maak het niet te vol: de sprinkhaan heeft ruimte nodig! Hij houdt van warmte, dus zorg dat het tussen de 22 en 30 graden is. Zorg dat het terrarium twaalf uur per dag verlicht is.

wat eet een bidsprinkhaan

Bidsprinkhanen eten insecten, zoals vliegen, krekels, meelwormen en kakkerlakken.
Deze moet je levend geven, anders ziet de sprinkhaan ze niet. Meelwormen kun je bewegen met een pincet zodat hij ze ziet. Jonge dieren (nimfen) eten bladluizen, springstaarten en fruitvliegen. De insecten kun je zelf vangen, maar het beste kun je ze kopen bij de dierenspeciaalzaak. Geef de sprinkhaan niet te veel te eten, daar kan hij aan doodgaan. Ongeveer twee dagen voor de vervelling stopt hij met eten. Voer dan niet meer tot het vervellen klaar is.

een bidsprinkhaan verzorgen

Tropische sprinkhanen hebben vocht nodig, daarvoor kun je elke dag ’s avonds wat water sproeien. Voor dieren uit droge gebieden doe je dit een keer per week. Een klein ondiep schaaltje met water helpt ook om het terrarium voldoende vochtig te houden. Vervang de bodembedekking een keer in de zes tot acht weken.

Is de bidsprinkhaan een huisdier voor jou?

Ja, maar vraag wel je ouders je te helpen bij het verzorgen van de bidsprinkhaan. Zorg dat je precies weet hoe je deze dieren moet houden en verzorgen.

Wat wel en wat niet!

NIET… oppakken als het niet nodig is. Als het wel nodig is, gebruik dan een kwast.

WEL… zorgen dat het ’s nachts kouder is dan overdag, want als het steeds even warm is gaat hij eerder dood.

NIET…oppakken of storen als hij aan het vervellen is. Hij is dan heel erg kwetsbaar! Ook moet je heel goed zorgen dat het niet te nat of te droog in de pot is.

WEL… alleen bidsprinkhanen kopen die levendig zijn en geen poten of antennes missen. Koop ze bij een dierenspeciaalzaak of een goede kweker.

Leuke weetjes over bidsprinkhanen

De bidsprinkhaan houdt zijn voorste poten gevouwen als hij op zoek is naar een prooi. Het is net of hij ‘bidt’, daar heeft hij zijn naam aan te danken.

Er bestaan zo’n 2.300 soorten bidsprinkhanen over de hele wereld.

De grootste bidsprinkhaan wordt wel 25 centimeter lang.