Sluiten

Spreekbeurt Chinese vuurbuiksalamander

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de Chinese vuurbuiksalamander. Handig als je een Chinese vuurbuiksalamander wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de Chinese vuurbuiksalamander gaat houden!

Maak kennis met de Chinese vuurbuiksalamander

Hoe ziet de Chinese vuurbuiksalamander eruit?

De Chinese vuurbuiksalamander is grotendeels donkerbruin tot zwart. Zijn buik is roodoranje met zwarte vlekken. Hij kan vijf tot tien centimeter groot worden. Zijn staart is ongeveer even lang als de rest van zijn lijf en heeft een afgerond uiteinde. Hij heeft een gladde huid. De Chinese vuurbuiksalamander wordt vaak per ongeluk aangezien voor de Japanse vuurbuiksalamander, maar die heeft een spitsere staartpunt, wordt iets groter en heeft een minder gladde huid. De Chinese vuurbuiksalamander kan acht tot twaalf jaar oud worden.

Hoe leeft de Chinese vuurbuiksalamander?

De Chinese vuurbuiksalamander komt oorspronkelijk in China voor. Hij leeft daar vooral in stilstaand water, maar is soms ook op het land te vinden. Het water waarin de salamanders leven heeft meestal een modderbodem zonder stenen. Chinese vuurbuiksalamanders leven graag tussen veel waterplanten, waar ze zich kunnen verstoppen en waar ze hun eitjes kunnen leggen. In gebieden met koude winters leeft de Chinese vuurbuiksalamander de hele winter onder water of onder de grond. In gebieden met minder koude winters houden ze geen winterrust.

Voortplanting

Chinese vuurbuiksalamanders kunnen jongen krijgen als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes, die een kortere staart hebben. Het broedseizoen duurt van maart tot juni of juli. De paring gebeurt bijna zonder dat ze elkaar aanraken. Het mannetje legt spermapakketjes op de bodem van het aquarium. Het vrouwtje neemt zo’n pakketje in zich op en bevrucht zo haar eitjes. Enkele dagen daarna begint ze eitjes te leggen, onder of op blaadjes van waterplanten. Na twee tot drie weken komen de larven uit. Ze zijn zwart en ongeveer een centimeter groot. Na drie tot vier maanden veranderen ze van vorm en groeien ze uit tot complete salamanders van ongeveer drie centimeter. Vanaf dat moment leven ze meest op het land, waar ze blijven tot ze twee jaar zijn. Daarna gaan ze het water in.

Bijzonderheden over de Chinese vuurbuiksalamander

Als je wilt kweken met de salamanders, helpt het om kunstmatig ‘winter’ te maken. Dat kan door de temperatuur drie maanden lang te laten zakken tot onder de 15 graden. Daarna begint de broedtijd.

Niet alle dierenartsen hebben verstand van salamanders, zoek dus tijdig een geschikte dierenarts.

Verzorging van de Chinese vuurbuiksalamander

een verblijf voor de Chinese vuurbuiksalamander

Chinese vuurbuiksalamanders houd je in een aquaterrarium: een aquarium met een watergedeelte en een landgedeelte. Het watergedeelte is groter dan het landgedeelte. Per salamander heb je een inhoud nodig van 20 liter. De ideale temperatuur van het water ligt tussen de 14 en 20 graden, dus vaak heb je een waterkoeler nodig. Gebruik een pomp met filter om de waterkwaliteit goed te houden. De pomp mag geen sterke stroming maken, want daar houdt deze salamander niet van. Op de bodem kun je glad grind of aquariumzand gebruiken. Om de dieren schuilplaatsen te geven, moet je veel planten neerzetten – in het water en op het land. Chinese vuurbuiksalamanders zijn goede klimmers en zijn snel ontsnapt, dus zorg voor een goed afsluitbaar deksel met een ventilatierooster. Je kunt meerdere salamanders samen houden, maar ze kunnen niet met andere diersoorten, want dan kunnen ze elkaar verwonden.

wat eet een Chinese vuurbuiksalamander 

Chinese vuurbuiksalamanders eten liefst levende muggenlarven, watervlooien, pekelkreeftjes, tubifex (kleine wormpjes) of regenwormen. Twee tot drie keer per week voeren is voldoende. Salamanderlarven hoeven de eerste paar dagen niet gevoerd te worden, ze leven dan nog van hun dooierzak. Daarna kun je ze voeren met watervlooien, jonge pekelkreeftjes of kleingesneden wormen.

een Chinese vuurbuiksalamander verzorgen

Kijk elke dag even hoe de dieren het maken. Haal met een schepnetje voedselresten en losgekomen plantenresten weg. Maak het filter regelmatig schoon en ververs om de week ongeveer een derde van het water. Als je de ruiten van het aquaterrarium schoonmaakt, gebruik dan geen schoonmaakmiddel maar filterwatten of een krabber. Als een volwassen dier het water niet meer ingaat of minder goed eet, kan het ziek zijn. Vraag dan een deskundige dierenarts om raad.

Is de Chinese vuurbuiksalamander​ een huisdier voor jou?

Ja, maar vraag wel je ouders je bij de verzorging te helpen. Zorg dat je precies weet hoe je deze dieren goed kunt houden en verzorgen.

Wat wel en wat niet!

NIET… de salamanders met blote handen pakken, omdat ze gif afgeven door hun huid. Dit gif is bijna nooit schadelijk voor mensen, maar het is toch beter om het niet op je handen te krijgen.

WEL… altijd je handen wassen als je met het aquarium bezig bent geweest. Salamanders kunnen bacteriën bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden.

NIET… een salamander onnodig met je handen aanraken, want ze hebben een kwetsbare huid. Als je er een moet vangen, doe dat dan met een netje.

WEL… de emmer en schepnetje die je voor de schoonmaak gebruikt, alleen voor het aquarium en niet voor ander huishoudelijk werk gebruiken.

Leuke weetjes over de Chinese vuurbuiksalamander​

Na het leggen van haar eitjes op de bladeren van een plant vouwt het vrouwtje de blaadjes dicht om de eitjes te beschermen.

Chinese vuurbuiksalamanders hebben zo’n felgekleurde buik om vijanden te waarschuwen dat ze giftig zijn.