Sluiten

Spreekbeurt geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad. Handig als je een spreekbeurt over de geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad gaat houden!

Maak kennis met de geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad

Hoe ziet de geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad eruit?

De geelwangschildpad heeft twee gele strepen op zijn wangen en veel donkerbruine vlekken op zijn buik. De geelbuikschildpad heeft een S-vormige gele streep op zijn wang en een gele buik met maximaal 4 bruine vlekken. Deze twee soorten worden tussen de 12 en 30 cm groot. De roodwangschildpad heeft een rode vlek op zijn wang, zijn buikschild is geel met donkere vlekken en kan zelfs 35 centimeter groot worden. Het schild van jonge schildpadjes is geel-groen met een mooie aftekening. Als ze ouder worden, wordt het bruin van kleur. Als er goed voor ze gezorgd wordt, kunnen deze schildpadden soms wel 30 tot 40 jaar oud worden. Helaas komt dat niet zo vaak voor.

Hoe leeft de geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad?

Schildpadden zijn koudbloedige dieren. Deze drie schildpadden zijn moerasschildpadden. In het wild leven de geelwang en geelbuik vooral in het zuiden en midden van de Verenigde Staten, de roodwang in het zuiden en oosten van de Verenigde Staten en alle drie komen ze ook in Mexico voor. Daar is het klimaat lekker warm. De schildpadden leven in moerassige gebieden, meren en beken. Deze moerasschildpadden voelen zich zowel op het land als in het water thuis. Ze 'praten' met elkaar door aanrakingen en trillingen. Ze kunnen goed zien en ruiken. De schildpadden uit de koudere gebieden houden een winterslaap, die uit de warmere gebieden houden een winterrust. De dieren zijn overdag actief, slapen doen ze 's nachts, in het water!

Voortplanting

De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes, met langere nagels en een langere staart. Mannetjes zijn vruchtbaar als ze drie tot vijf jaar oud zijn. Vrouwtjes wat later, als ze vijf tot zeven jaar zijn. Na de paring kan het vrouwtje nog heel lang wachten tot het haar uitkomt om eieren te leggen. Soms duurt dat maanden! Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar eieren leggen, ze legt er tussen de 5 en de 25 per keer. Na 40 tot 80 dagen, bij de roodwangschildpad tot 100 dagen, komen er schildpadjes van ongeveer anderhalve tot drie centimeter uit de eieren.

Bijzonderheden over de geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad

Een gezonde schildpad heeft geen beschadigingen, is actief, zwemt recht en kijkt helder en alert uit de ogen.

Moerasschildpadden hebben water nodig om hun voer door te slikken en moeten dus altijd in het water gevoerd worden.

Omdat deze dieren sinds 2016 verboden zijn door de Europese Unie, kun je ze nu niet meer kopen. Er mag ook niet meer mee gekweekt worden. Als je al zo’n schildpad had, mag je die nog wel gewoon houden.

Verzorging van de geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad

een verblijf voor de geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad

Je kunt deze schildpadden prima alleen houden. Volwassen moerasschildpadden hebben een tochtvrij huis nodig van minstens 150 x 50 x 50 centimeter. Dat is een flinke bak! Zet hem in een rustig gedeelte van de kamer. Het terrarium bestaat voor ongeveer een kwart uit ‘land’, de rest is water van minstens 40 cm diepte. Het land moet makkelijk te bereiken zijn, geen scherpe randen hebben en goed droog zijn. Een vrouwtje heeft ook een gedeelte zand nodig om haar eieren in te leggen. Gebruik voor het water een goede pomp met filter. Het water moet voor geelwangen en geelbuiken tussen de 18 en 22 graden zijn, voor jonge dieren is 22 graden of iets warmer beter. 's Nachts mag de temperatuur een paar graden dalen. In de winter mag het water tussen 15 en 20 graden zijn. Om het landgedeelte lekker warm te houden, kun je het beste een warmtelamp gebruiken. Onder de lamp mag het 30 tot 35 graden worden. Zorg dat het aan de ene kant van het terrarium 30 graden wordt onder de lamp, en aan de andere kant 35 graden. Zo kan de schildpad zelf kiezen wat hij lekker vindt. Als de schildpadden binnen wonen hebben ze een UV-B lamp nodig om zelf vitamine D3 te kunnen maken. Laat de lampen 10 tot 14 uur per dag branden.
In de zomer kunnen deze schildpadden ook in een vijver buiten wonen, maar in de winter is dat te koud en moeten ze naar binnen.

wat eet een geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad

Moerasschildpadden eten vlees en planten. Geef ze vlees, vis, insecten en ook wat groenten zoals andijvie en waterplanten. In de dierenspeciaalzaak kun je speciale schildpadvoeding kopen dat je daar bij kunt geven. Voor hun gezondheid hebben schildpadden ook vitaminen nodig. Daar zijn speciale mengsels voor te koop, een met mineralen en een met vitaminen die je eens per week over het voer doet als je de schildpad geen speciaal compleet schildpadvoer geeft. Sla kan diarree veroorzaken en hondenvoer of kattenvoer is ook niet goed. Eierschalen en sepiaschelpen zorgen ervoor dat de schildpad voldoende kalk binnenkrijgt.
Jonge schildpadden eten elke dag, na een halfjaar hebben ze genoeg aan drie tot vier keer per week. Dieren ouder dan twee jaar hoef je maar twee keer per week te voeren.

een geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad verzorgen

Schildpadden maken veel afval. Daarom moet je hun terrarium goed schoonhouden en elke week een deel van het water verversen! Schildpadden kunnen door bacteriën, wormen, kou of tocht longontsteking krijgen. Dat begint met een verkoudheid, die je kunt herkennen aan belletjes op z’n neus of scheef in het water hangen. Als je denkt dat er iets niet in de haak is met je schildpad, ga dan naar de dierenarts.

Is de geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad een huisdier voor jou?

Nee, deze dieren mag je sinds 2016 niet meer kopen. Dat zijn regels die in de hele Europese Unie gelden. Als je er voor die tijd al eentje had, mag je die nog wel blijven verzorgen. Ze kunnen wel 30 tot 35 centimeter lang worden en ze worden best oud! Een schildpad is zeker geen knuffeldier. Hij kan flink bijten! Ook moet je het terrarium regelmatig goed schoonmaken want dat wordt snel vies.

Wat wel en wat niet!

NIET… knuffelen. Schildpadden kunnen bijten!

WEL … je handen wassen als je de schildpad verzorgd hebt. Een schildpaddenverblijf zit vol bacteriën, en van sommige bacteriën kun je zelf ziek worden.

NIET… de schildpad op zijn rug leggen. Dan komen zijn organen in de verdrukking!

WEL … heel voorzichtig oppakken aan zijn schild bij de achterpoten.

NIET… je schildpad ‘vrij laten’ in een sloot als je niet meer voor hem kunt zorgen. Hij overleeft dat waarschijnlijk niet, en als hij het wel volhoudt dan is dat niet goed voor de natuur in ons land omdat hij andere dieren gaat opeten. Vrijlaten in de natuur is verboden.

WEL … je schildpad naar een schildpaddenopvang brengen als je er echt niet meer voor kunt zorgen.

Leuke weetjes over schildpadden

Schildpadden horen tot de oudste reptielen en bestaan al zo’n 250 miljoen jaar!

Schildpadden slapen… in het water!

Een mannetje dat wil paren trommelt het vrouwtje met de nagels van zijn voorpoten op de kop en de nek. Sommige mannetjes bijten het vrouwtje daarbij.