Sluiten

Spreekbeurt gemarmerde renkikker

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de gemarmerde renkikker. Handig als je een spreekbeurt over de gemarmerde renkikker gaat houden!

Maak kennis met de gemarmerde renkikker

Hoe ziet de gemarmerde renkikker eruit?

De gemarmerde renkikker is een middelgrote kikker die hoogstens 8 centimeter wordt. Hij is grijsbruin tot groen gekleurd met op z’n rug en poten donkere vlekken zoals bij een luipaard. De binnenkant van z’n poten is helder rood, daarmee schrikt hij vijanden af als hij opspringt. Zijn buik is ruw en wit van kleur. Zijn trommelvliezen (oren) zijn klein en hij heeft grote ogen met pupillen die rechtop staan. De gemarmerde renkikker kan prima klimmen. Hij kan ongeveer tien jaar oud worden.

Hoe leeft de gemarmerde renkikker?

De gemarmerde renkikker komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara: Kenia, Malawi, Mozambique, Zuid-Afrika, Swaziland en Tanzania. Daar leeft hij in regenwouden en grasvlakten die tijdens de regentijd veranderen in een moerassen. Hij leeft vooral op de grond, maar hij kan goed klimmen en zit dus ook vaak in bomen en struiken. Op de grond kan hij beter uit de voeten, daar is hij supersnel! De gemarmerde renkikker is vooral actief als het donker wordt. Overdag graaft hij zich vaak in de vochtige bodem in, en komt dan alleen tevoorschijn om te eten.

Voortplanting

Vrouwtjes zijn wat groter en plomper dan mannetjes. Mannetjes hebben een gele keelschijf die op de zwarte keelzak ligt. De paartijd is in de regentijd. Dan komen de mannetjes met zijn allen naar het water en drijven kwakend in het water om vrouwtjes te lokken. Het aangetrokken vrouwtje wordt door het mannetje omhelst, waarna ze op waterplanten net onder het wateroppervlak een paar honderd eitjes loslaat. Die worden door het mannetje bevrucht. Na drie tot vijf dagen komen er kikkervisjes uit de eieren, die 13 cm lang kunnen worden. Opvallend is hun grote staartkam. De kikkervisjes eten algen, fijngewreven vlokvoer voor vissen en gemalen aquariumplanten. Na vijf maanden beginnen ze te veranderen in kikkers, wat ook weer zo’n vijf maanden duurt.

Bijzonderheden over de gemarmerde renkikker

De gemarmerde renkikker kan van licht naar donker kleuren om zich beter te kunnen verstoppen, maar ook om zijn lichaamswarmte te kunnen regelen.

Je kunt beter gekweekte dieren nemen dan dieren die uit het wild zijn gevangen. Kweekdieren zijn minder gevoelig en zijn vaak in een veel betere conditie.

Het is slim om lid te worden van een terrariumvereniging. Daar leer je heel veel over goede verzorging van je dieren

Verzorging van de gemarmerde renkikker

een verblijf voor de gemarmerde renkikker

Gemarmerde renkikkers eten kleinere kikkers soms op, dus zet alleen dieren bij elkaar die even groot zijn. Je kunt het beste een paartje of een man met twee vrouwtjes nemen. Voor twee tot vier kikkers heb je een glazen terrarium nodig van minstens 60 x 75 x 60 cm; de extra breedte heb je nodig omdat ze graag op de bodem actief zijn. Zorg voor luchtverversing met een ventilatierooster. Zet het terrarium stevig neer op een zonnige plek maar niet in de volle zon en niet op de tocht. Zorg voor wat takken, (kunst)planten of druivenstronken, zodat de kikkers kunnen klimmen. Let op dat er voldoende bodemruimte open blijft, want het liefst zitten ze op de grond. Onder platen kurkschors of in uitgeholde stammetjes kunnen ze zich verstoppen. Doe zwarte folie op de zijwanden en de achterwand van het terrarium, zodat de kikkers zich beschut voelen. De bodembedekking moet vocht vasthouden, denk aan grotere stukken schors, kokosvezel en turfmolm. Doe daar een laag levend mos overheen om het vocht nog beter vast te houden. De bodembedekking moet 8 tot 10 cm dik zijn, zodat de dieren zich kunnen ingraven.
Je hebt een waterbak nodig die een kwart van het bodemoppervlak inneemt en ongeveer 5 cm diep is. Zorg ervoor dat de kikkers makkelijk uit het water kunnen, bijvoorbeeld door een tak in het water te leggen. Als verlichting kun je daglichtlampen gebruiken, die 14 uur per dag aan zijn. 's Nachts gebruik je maanverlichting, een lampje van 15 Watt. De kikkers worden dan actief en gaan op jacht naar voedsel. Zorg dat de kikkers zich niet kunnen branden aan de verwarmingslampen.
De temperatuur moet overdag 24 tot 27 graden zijn en ’s nachts 22 tot 23 graden. De daglichtlampen geven naast licht ook veel warmte af, voldoende om het terrarium te verwarmen. De luchtvochtigheid moet overdag ongeveer 50 tot 70 procent zijn, ’s nachts mag deze stijgen naar 70 tot 80 procent. De luchtvochtigheid hou je goed door iedere avond te sproeien met een plantenspuit.

wat eet een gemarmerde renkikker

Gemarmerde renkikkers eten krekels, vliegen en motten. Voer ze twee tot drie keer per week. Geef het voer als je de hoofdverlichting uitdoet en overgaat op nachtverlichting. Je kunt de insecten gewoon in het terrarium loslaten, de kikker vangt ze wel. Dode insecten kun je ook geven, maar die moet je met een voertang bewegen zodat de kikker ze ziet. Zorg ook voor vers drinkwater. De kikker heeft extra vitamine D3 nodig en ook andere vitaminen en mineralen. Dat zit in poeder dat je eenmaal per week over de voederdieren heen kunt strooien. Het is verkrijgbaar bij de terrariumspeciaalzaak. Daar kunnen ze je meer tips en advies geven.

een gemarmerde renkikker verzorgen

Houd het terrarium goed schoon. Haal iedere dag voedsel- en plantenresten en mest weg en ververs het water van het waterbad. Maak regelmatig, bijvoorbeeld elke twee tot drie weken, het hele terrarium schoon, ook de planten en klimtakken die er in staan. Gebruik bij het schoonmaken alleen warm water, want schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor de kikker. Als je ontsmettingsmiddel gebruikt, moet je dit heel goed naspoelen en afdrogen. Je kikkers moeten er levendig bij zitten en hun huid moet vochtig en glanzend zijn. Twijfel je aan hun gezondheid, vraag dan om raad bij een deskundige dierenarts.

Is de gemarmerde renkikker een huisdier voor jou?

Nee, maar je kunt wel je ouders helpen als jullie thuis gemarmerde renkikkers hebben. Zorg dan wel dat je precies weet hoe je deze dieren goed kunt houden en verzorgen. Renkikkers zijn geen knuffeldieren.

Wat wel en wat niet!

NIET… levende prooidieren die niet zijn opgegeten in het terrarium laten. Haal ze eruit om te voorkomen dat ze rustende kikkers storen of beschadigen.

WEL… alleen zacht water zonder chloor gebruiken voor het sproeien en voor het waterbad. Je kunt chloor uit kraanwater halen door het water minstens 24 uur in een emmer te laten staan.

NIET… te vaak de kikkers pakken, anders beschadigt hun huid. Laat ze liever in een plastic bakje springen. Als het niet anders kan, dan eerst heel goed je handen wassen met water. Niet met zeep, want zeepresten beschadigen de huid!

WEL…de insecten die je aan de kikkers te eten geeft, zelf eerst ook goed laten eten, dat vergroot de voedingswaarde. Krekels kun je hondenbrokjes en groente laten eten, vliegen geef je rozenbottelsiroop, en fruitvliegjes kun je fruit geven

Leuke weetjes over gemarmerde renkikkers

De gemarmerde renkikker wordt ook wel ‘roodpoot-renkikker’ genoemd.

Deze kikker heeft een soort zuignapjes aan zijn poten die helpen bij het klimmen.

Een kikker is een ‘amfibie’. Dat woord betekent ‘dubbel-levend’ en heeft te maken met het feit dat hij zowel in het water als op het land kan leven