Sluiten

Spreekbeurt gouden gekko

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de gouden gekko. Handig als je een gouden gekko wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de gouden gekko gaat houden!

Maak kennis met de gouden gekko

Hoe ziet de gouden gekko eruit?

De gouden gekko heeft zijn naam vanwege de gouden glans over zijn lichaam. Zijn basiskleur is geelbruin tot olijfgroen, waar lichtbruine dwarsstrepen overheen lopen. Zijn buik is licht gekleurd. Gouden gekko’s worden ongeveer 15 tot 25 centimeter lang. Gekko’s afkomstig uit verschillende gebieden verschillen weer in grootte en tekening. De gouden gekko kan tien jaar oud worden.

Hoe leeft de gouden gekko?

De gouden gekko leeft oorspronkelijk in de regenwouden van Vietnam (Azië). Het is een nachtdier dat zich in de bomen ophoudt. Hij is vrij schuw. Hij eet insecten, maar ook wel kleine knaagdieren en kleine hagedisjes, en soms fruit. Mannetjes kunnen onderling flink vechten. De gouden gekko kan zijn kleur iets laten aanpassen aan de ondergrond. Bij stress of kou wordt hij donkerder.

Voortplanting

Het mannetje heeft een bredere staartwortel dan het vrouwtje en bij zijn buik twee verdikkingen. Onderaan zijn buik, net voor het begin van de staart, heeft hij kleine gaatjes in een omgekeerde V-vorm. Ook is hij feller geel gekleurd op zijn rug dan het vrouwtje. Het vrouwtje legt per keer twee eieren. Hoe kouder het is, des te langer het duurt voor de eieren uitkomen. Bij 28 graden duurt het ongeveer tien weken. Je kunt pasgeboren jongen het best apart van de ouders houden.

Bijzonderheden over de gouden gekko

De gouden gekko heeft gauw last van stress. Hij houdt er niet van om opgepakt te worden en kan dan bijten.

Als je een gekko koopt, let dan op dat hij niet mager is, oplettend is en heldere ogen heeft. Hij mag geen tenen missen en moet een schone huid en neus hebben. 

Gekko’s die uit het wild zijn gevangen, hebben vaak ziektes en parasieten. Ze zijn vaak kwetsbaarder in gevangenschap dan gekweekte dieren, die gewend zijn aan het leven in een terrarium.

Verzorging van de gouden gekko

een verblijf voor de gouden gekko

Voor een paartje gouden gekko’s heb je een terrarium van 50 x 35 x 75 centimeter nodig. Er moet voldoende frisse lucht in kunnen, maar het mag niet tochten. Zorg dat het goed vochtig is. Neem dus bodembedekking die vocht vasthoudt: boomsnippers, turf of rendiermos. Besproei het aquarium regelmatig en zorg voor een luchtvochtigheid tussen 65 - 85%. Levende planten helpen de luchtvochtigheid op peil houden. Een bakje vochtig veenmos is handig om de dieren te helpen vervellen. Geef de gekko’s klimtakken en schuilplaatsen zoals boomschors of planten. Zet een bakje vochtig veenmos of vermiculiet neer, daar kunnen ze in gaan zitten als ze gaan vervellen. De temperatuur moet tussen 24 en 32 graden liggen. ‘s Nachts mag de temperatuur dalen naar 20 tot 23 graden. Er moeten altijd warmere en koudere gedeeltes zijn, zodat de dieren kunnen kiezen. Gebruik gloeilampen, spaarlampen of daglichtlampen en laat het licht twaalf uur per dag aanstaan. Voor ’s nachts kun je eventueel een rode lamp gebruiken, die geeft geen licht maar wel warmte. Zorg dat de gekko niet tegen hete lampen aan kan lopen.
Gebruik een tijdklok voor het licht, zodat het op vaste tijden dag en nacht is. Zorg voor een ondiep drinkbakje.

wat eet een gouden gekko

Voer de gouden gekko om de dag. Hij eet krekels en buffalowormen, af en toe ook meelwormen of wasmotten. De dieren die je hem te eten geeft, moeten wel kleiner zijn dan de kop van de gekko. Hij eet ook zacht, zoet fruit. Je kunt hiervoor ook 'fruithapjes' voor baby's gebruiken. Wissel het voer af om te zorgen dat de gouden gekko alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Gekko’s hebben extra kalk en vitamines nodig. Er is speciaal poeder waar dit in zit. Strooi dit een- of tweemaal per week over het voer heen. Strooi ook af en toe wat stukjes sepia of eischaal in het terrarium. Je kunt ook vitaminedruppels A/D3 in het drinkwater doen. Zorg altijd voor vers drinkwater. Soms drinken de gekko’s niet uit het bakje en halen ze vocht van de planten en andere voorwerpen in het terrarium. Ook daarvoor is het belangrijk om regelmatig te sproeien.

een gouden gekko verzorgen

Het is belangrijk om het terrarium goed schoon te houden. Beweeg daarbij wel rustig om de gekko’s niet te laten schrikken. Verwijder elke dag voedselresten en mest, voordat je de dieren opnieuw voert. Geef ook elke dag schoon drinkwater en sproei minstens om de dag wat water in het terrarium. Maak regelmatig het glas van het terrarium schoon, want de gekko’s maken dit erg vuil. Vervang de bodembedekking regelmatig en maak dan meteen de rest van het terrarium schoon, ook de spullen die er in staan en liggen. Als je een schoonmaakmiddel gebruikt, spoel dan wel heel goed na! Gekko’s worden minder snel ziek in een schoon terrarium en als ze zo weinig mogelijk spanning hebben. Als de gekko zich vreemd gedraagt en bijvoorbeeld slecht eet of diarree heeft, ga dan naar een dierenarts die verstand heeft van reptielen.

Is de gouden gekko een huisdier voor jou?

Ja, maar alleen samen met je ouders. Zorg dat je weet hoe je deze dieren goed kunt houden en verzorgen. Denk erom dat de gouden gekko erg gevoelig is voor stress.

Wat wel en wat niet!

NIET… mannetjes bij elkaar houden, die gaan fanatiek vechten.

WEL… altijd je handen wassen nadat je met de dieren of het terrarium bezig bent geweest. Reptielen kunnen bacteriën overbrengen.

NIET… de gekko bij zijn staart pakken, want die laat dan los! Wees ook voorzichtig met zijn huid, die is erg gevoelig.

WEL… het terrarium op een rustige plaats zetten en rustig bewegen in de buurt van het terrarium.

NIET… te veel vitaminen geven, dat kan schadelijk zijn. Lees goed de gebruiksaanwijzing of vraag advies in de terrariumwinkel.

WEL… lid worden van een reptielenvereniging. Daar weten ze vaak heel veel over deze dieren en kunnen je met veel dingen helpen.

Leuke weetjes over gouden gekko's

Gouden gekko’s kunnen tegen de muur of zelfs ondersteboven over het plafond lopen!

Als je een volwassen gekko onverwacht oppakt, kan hij net als een stinkdier een vieze lucht verspreiden om je af te schrikken. 

Als de gekko wordt aangevallen door een roofdier, kan hij een deel van zijn staart loslaten om zo zijn aanvaller voor de gek te houden. Dit heet ‘autotomie’.