Sluiten

Spreekbeurt groene leguaan

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de groene leguaan. Handig als je een spreekbeurt over de groene leguaan gaat houden!

Maak kennis met de groene leguaan

Hoe ziet de groene leguaan eruit?

De groene leguaan wordt 150 tot 200 centimeter lang, waarbij het lichaam van een mannetje ongeveer 50 centimeter lang wordt en het lichaam van een vrouwtje ongeveer 40 centimeter. Ze zijn groen, grijsgroen tot bruin van kleur. Ze hebben donkere banden op hun staart en vaak ook op hun lichaam. Ook heeft hij stekels (kam) op zijn rug en staart. Hij heeft een stompe kop, waaronder een grote keelzak (wam) hangt. Groene leguanen ‘praten’ met elkaar door te knikken met hun kop en krabbende bewegingen. De gehoornde groene leguaan heeft ook nog eens twee of drie zachte hoorntjes op zijn neus. De groene leguaan kan 30 jaar oud worden, maar gemiddeld wordt hij niet ouder dan vijftien.

Hoe leeft de groene leguaan?

Groene leguanen komen oorspronkelijk voor in Midden- en Zuid-Amerika en op Caribische eilanden zoals Bonaire en Curaçao. Ze leven vooral in warme, vochtige gebieden. Ze zijn te vinden in kustgebieden, langs oevers van beken en rivieren en in het regenwoud. Ze zijn overdag actief en het zijn echte zonaanbidders. Ze leven in de bomen, waarbij oudere dieren meestal hoger in de bomen zitten dan jonge dieren.

Voortplanting

Groene leguanen kunnen jongen krijgen als ze twee tot vier jaar oud zijn. Mannetjes hebben vaak een grotere keelwam en rugkam dan vrouwtjes. Ook worden mannetjes groter, hebben ze een dikkere staart, een bredere kop en willen de baas spelen. In de paartijd is het mannetje vaak duidelijker rood, oranje en goud gekleurd. Tijdens deze paartijd geven de mannetjes een speciale geur af om de aandacht van vrouwtjes te trekken. Van nature paren de dieren in de periode die loopt van november tot januari. Ongeveer 2 tot 2½ maand na de paring legt het vrouwtje 20 tot 40 eieren in het vochtige zand. Bij een temperatuur van 28 tot 30 graden komen de eieren na 65 tot 90 dagen uit. Bij geboorte zijn de jongen heldergroen gekleurd en ongeveer zes centimeter lang. Met hun staart erbij zijn ze dan al 23 centimeter. Zes tot negen dagen na de geboorte eten ze vast voedsel. In het eerste jaar groeien ze tien centimeter.

Bijzonderheden over de groene leguaan

Een groene leguaan kan inclusief zijn staart wel twee meter lang worden!

Voor de groene leguaan heb je speciale papieren nodig: de CITES-papieren. Met CITES wordt de handel in bedreigde diersoorten goed geregeld. Als je een leguaan koopt, moet je deze papieren erbij krijgen.

Het is slim om lid te worden van een reptielenvereniging. Daar kun je terecht met al je vragen, bijvoorbeeld waar je bij jou in de buurt een goede reptielendierenarts kunt vinden.

Verzorging van de groene leguaan

een verblijf voor de groene leguaan

Leguanen zijn groepsdieren en moeten dus niet in hun eentje gehouden worden. Zet geen mannetjes bij elkaar, dat wordt vechten. Zorg ook bij een koppeltje (man en vrouw) dat de dieren elkaar uit de weg kunnen gaan en er voldoende schuilplaatsen zijn. Dit voorkomt gevechten en stress. Voor één mannetje en een of twee vrouwtjes heb je een terrarium nodig van minstens 200x100x200 centimeter. Het terrarium moet hoog zijn en de dieren moeten lekker kunnen klimmen. Groene leguanen rusten en zonnen graag op takken hoog in het terrarium, liefst onder een spot. Zorg voor meerdere van zulke plekken, zodat ze kunnen kiezen. Als bodembedekking kun je linoleum, tegels, turfmolm, bosblad of houtsnippers gebruiken. Zorg met warmtelampen dat de temperatuur steeds tussen de 25 en 30 graden is en onder de lampen tussen de 35 en 40 graden. Geef ze ook een UV-lamp, want daarmee kunnen ze zelf vitamine D aanmaken.’s Nachts mag de temperatuur zakken tot 20-25 graden. De luchtvochtigheid in het terrarium moet overdag 60 tot 80% zijn, en ’s nachts hoger, tussen de 80 en 100%. Besproei het terrarium en de dieren iedere dag, maar maak ze niet blijvend nat. Zorg dat het minstens twaalf uur per dag licht is.

wat eet een groene leguaan

Van nature eten groene leguanen vooral bladgroente, bloemen en fruit. Ook eten ze insecten en aas. Geef ze bijvoorbeeld andijvie, bloemkool, boerenkool, prei, witte kool, rode kool, sla, wortel, klaver en spinazie. Kool heeft de voorkeur omdat het meer kalk bevat dan bijvoorbeeld sla. Als fruit kun je aardbeien, banaan, kiwi, mandarijn, perzik, pompoen en tomaat geven. Voer zo gevarieerd mogelijk, maar wel vooral plantaardig. Insecten geef je zo af en toe, dus niet te vaak. Te veel dierlijk voedsel kan namelijk slecht zijn voor de gezondheid van de leguaan. Bepoeder het voedsel met kalk en vitaminen, maar geef niet te veel en niet te weinig. De regel hiervoor is dat je per kilo lichaamsgewicht een halve gram kalk per dag geeft.

een groene leguaan verzorgen

Het terrarium moet goed schoongehouden worden. De waterbak moet regelmatig ontsmet worden en er moet iedere dag schoon water in. Ook moet iedere dag de mest uit het terrarium gehaald worden. Maak eenmaal per twee maanden de klimtakken schoon en ontsmet ze. Groene leguanen zijn gevoelig voor stress en dat kan leiden tot ziekten of aandoeningen verergeren. Twijfel je over de gezondheid van je hagedis, vraag dan om raad bij een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen.

Is de groene leguaan een huisdier voor jou?

Nee, niet zonder de hulp van je ouders. En ook zij moeten goed weten hoe je dit dier moet houden en verzorgen. Leguanen zijn geen knuffeldieren, ze zijn gevoelig voor stress en worden bovendien erg groot.

Wat wel en wat niet!

NIET… grind, grof zand of kiezel als bodembedekking gebruiken, omdat de hagedissen dat kunnen inslikken.

WEL… altijd je handen wassen als je met het terrarium of met de leguanen bezig bent geweest. Een terrarium zit vol bacteriën waar mensen soms ziek van kunnen worden.

NIET… een leguaan oppakken die niet gewend is om opgepakt te worden. Hij kan dan slaan met zijn staart, krabben met zijn scherpe nagels en bijten.

WEL… Zorg dat er ruim voor de eileg een geschikte legplaats voor de eieren aanwezig is. Als een vrouwtje haar eieren niet kwijt kan, kan ze heel ziek worden.

NIET…vergeten om een tetanusprik te halen als je door een leguaan gebeten bent. Het dier heeft heel veel schadelijke bacteriën in zijn bek.

WEL… een grote waterbak in het terrarium zetten, die iedere dag schoongemaakt moet worden. Leguanen poepen namelijk boven het water. Het water moet ongeveer 25 graden zijn.

Leuke weetjes over groene leguanen

De groene leguaan wordt in Midden-Amerika ook wel ‘boomkip’ genoemd.

De eieren van een groene leguaan worden in het zand uitgebroed. Hoe hoger de temperatuur daarbij, des te meer mannelijke jongen er uitkomen.

Als je een groene leguaan oppakt, moet je de achterkant van je af houden, omdat hij plotseling op je kleren kan poepen.