Sluiten

Spreekbeurt lijstenpad

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de lijstenpad. Handig als je een spreekbeurt over de lijstenpad gaat houden!

Maak kennis met de lijstenpad

Hoe ziet de lijstenpad eruit?

De lijstenpad heeft een bruine, grijze of gelige huid bedekt met stekelige wratjes, waar een zwart puntje op zit. Dit is zwart door het gif dat er in zit. Zijn buik is wit en heeft vlakbij zijn keel bruine vlekjes. De pad wordt 8 tot 10 cm lang, soms langer, en heeft een brede kop met een wat spitse snuit. Van zijn ogen tot zijn snuit lopen scherpe harde randen, die we ‘lijsten’ noemen. Hij heeft uitpuilende ogen met een platte, liggende pupil. Zijn trommelvlies (gehoor) is duidelijk herkenbaar. Alleen de mannetjes hebben een keelzak. De lijstenpad wordt tussen de 5 en 10 jaar oud.

Hoe leeft de lijstenpad ?

De lijstenpad komt voor in landen als Indonesië, India, Sri Lanka, China, Maleisië en de Filippijnen. Hij leeft in vochtige en warme laaglanden, maar ook in de bergen en zit dan vooral aan de bosrand en in velden. Soms vind je hem ook in bewoonde gebieden. Liefst zit hij op het land: overdag weggekropen onder stenen, in holle boomstammen en in holletjes en ’s nachts is hij op jacht naar voedsel.

Voortplanting

Mannetjes zijn kleiner dan vrouwtjes en hebben in de paartijd (juli/augustus) een gele tot lichtoranje keel en extra kussentjes op hun duimen waarmee ze een vrouwtje beter kunnen vastpakken. De mannetjes komen samen bij plassen, poelen en bergstromen en lokken de vrouwtjes door hard te kwaken. Als een mannetje een vrouwtje heeft vastgepakt gaan ze het water in. Het vrouwtje legt daar lange slierten met eitjes die tussen waterplanten en stenen blijven hangen. Het mannetje bevrucht de eitjes meteen. Na twee dagen komen er zwarte kikkervisjes van 2½ cm uit de eitjes. Na enige tijd veranderen ze in complete padden met vier pootjes en zonder staart.

Bijzonderheden over de lijstenpad

Lijstenpadden zijn overdag bijna nooit actief. Ze worden pas actief als het donker wordt.

Je kunt beter gekweekte dieren nemen dan dieren die uit het wild zijn gevangen. Kweekdieren zijn minder gevoelig en zijn meestal in een veel betere conditie.

Het is slim om lid te worden van een terrariumvereniging. Daar leer je heel veel over goede verzorging van je dieren.

Verzorging van de lijstenpad

een verblijf voor de lijstenpad

Voor twee tot drie lijstenpadden heb je een glazen terrarium nodig van 80 x 60 x 50 centimeter. Voor luchtverversing moet je een goed luchtrooster in het deksel hebben. Zet het terrarium stevig neer op een zonnige plek, maar niet in de volle zon en niet op de tocht. Het moet vochtig en warm zijn: overdag 24 tot 26 graden en 's nachts 20 tot 22 graden. Je kunt het terrarium verwarmen met de daglichtlampen waar je ook de verlichting mee verzorgt. Onder de lamp mag het maximaal 32 graden worden. De verlichting moet tien tot twaalf uur per dag branden, maar zorg dat er ook schaduw is. Gebruik 's nachts de maanverlichting, dat kan met een lampje van 15 Watt. De padden worden dan actief en gaan op jacht naar voedsel. De vochtigheid in het terrarium moet ’s nachts 60 tot 90 procent zijn. Sproei daarvoor elke avond lauw water met een plantenspuit.
Als bodembedekking gebruik je kiezelstenen met daarop aarde, mos, turf, schorssnippers en wat zand. Onder platte stenen, holle stammetjes en stukken schors kunnen de padden wegkruipen. Maak de achterwand van het terrarium dicht, dan vinden de padden makkelijker een rustplekje. De dieren moeten kunnen baden, zet daarvoor een waterbak neer. Een pad die in het water zit moet nog makkelijk zijn kop boven water kunnen houden. Zorg voor stevige planten in de pot, die niet om kunnen vallen.

wat eet een lijstenpad

De beste tijd om te voeren is als de maanverlichting aangaat. Geef je padden twee tot drie keer per week levende meelwormen, regenwormen, naaktslakken, rupsen, krekels, sprinkhanen, motten en een enkele keer een pasgeboren muis te eten. Je kunt deze dieren gewoon loslaten, de padden vangen ze wel. Dode dieren kun je ook geven, maar die moet je dan wel met een voertang geven en bewegen. Anders ziet de pad ze niet als voedsel. Laat levende voedseldieren niet te lang in het doosje zitten, anders gaat de kwaliteit snel achteruit. De lijstenpad heeft extra vitamine D3 nodig. Dat zit in poeder dat je over de voederdieren heen kunt strooien. Het is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Vraag daar hoe vaak en hoe veel je moet geven.

een lijstenpad verzorgen

Haal elke dag voedselresten en mest uit het terrarium en vervang het water van de waterbak. Eens per drie weken moet het hele terrarium en alles wat er in staat, worden schoongemaakt. Gebruik alleen speciale schoonmaakmiddelen die je bij de dierenspeciaalzaak koopt. Spoel heel erg goed na en droog alles goed af. Door goed schoon te maken zorg je ook dat er niet te veel gif in de bak achterblijft. Je padden moeten er levendig bijzitten. Als je twijfelt aan hun gezondheid, vraag dan een deskundige dierenarts om raad.

Is de lijstenpad een huisdier voor jou?

Nee, want het is best ingewikkeld om een terrarium voor padden goed te onderhouden. Je kunt wel je ouders helpen als jullie thuis een lijstenpad hebben. Zorg dat je precies weet hoe je deze dieren goed kunt houden en verzorgen. Padden zijn geen knuffeldieren!

Wat wel en wat niet!

NIET… vergeten om levende prooidieren die niet zijn opgegeten uit het terrarium te halen. Anders kunnen ze rustende padden verstoren of beschadigen.

WEL… als je meelwormen geeft, kiezen voor witte, net vervelde wormen. Die zijn beter te verteren.

NIET… vergeten goed je handen te wassen nadat je met het terrarium en je padden bezig bent geweest. De dieren dragen bacteriën bij zich waar mensen ziek van kunnen worden en natuurlijk gifstof die jeuk geeft en pijn aan je huid kan doen.

WEL… alleen zacht water zonder chloor gebruiken voor het sproeien en voor het waterbad. Je kunt chloor uit kraanwater halen door het water minstens 24 uur in een emmer te laten staan.

NIET… de padden pakken, anders beschadigt hun huid. Als het niet anders kan, dan eerst heel goed je handen wassen met water. Niet met zeep, want zeepresten beschadigen de huid! Je kunt ook dunne rubber handschoenen gebruiken.

WEL…de insecten die je aan de padden te eten geeft, zelf eerst ook goed laten eten, dat vergroot de voedingswaarde. Krekels kun je hondenbrokjes en groente laten eten, vliegen geef je rozenbottelsiroop, en fruitvliegjes kun je fruit geven.

Leuke weetjes over de lijstenpad

Lijstenpadden zijn slim: als ze jagen gaan ze vaak naar straatlantaarns omdat daar veel insecten op af komen.

Pasgeboren padden zijn eerst kikkervisjes en pas na verloop van tijd krijgen ze pootjes en verliezen ze hun staart. Dit heet ‘metamorfose’.

Lijstenpadden gaan alleen paren als ze eerst winterrust hebben gehad. Als je wilt kweken met deze dieren, moet je dus de ‘winter’ nadoen: koeler, minder vocht en minder eten. Maar doe dat nooit zonder eerst om advies te vragen bij iemand met ervaring!