Sluiten

Spreekbeurt Mexicaanse roodknievogelspin

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de Mexicaanse roodknievogelspin. Handig als je een spreekbeurt over de Mexicaanse roodknievogelspin gaat houden!

Maak kennis met de Mexicaanse roodknievogelspin

Hoe ziet de Mexicaanse roodknievogelspin eruit?

Een volwassen Mexicaanse roodknievogelspin is, met zijn poten erbij, 15 tot 18 centimeter groot. Zijn lijf is maximaal 8 centimeter groot. Hij heeft zwarte haren op zijn achterlijf en het kopschild is zwart met een oranje of bruine rand. De acht poten zijn zwart met bruinrode haren en felrode of oranje knieën. Aan de kop zitten vooraan ook nog twee tastpootjes om mee te voelen. Vogelspinnen hebben geen oren, maar kunnen trillingen voelen. Ze hebben wel vier paar ogen, waarmee ze vrij slecht kunnen zien. Vrouwtjes kunnen in gevangenschap wel 25 tot 30 jaar oud worden. Mannetjes worden veel minder oud, meestal maar vier tot zeven jaar.

Hoe leeft de Mexicaanse roodknievogelspin?

De roodknievogelspin leeft in het wild bijvoorbeeld in de halfwoestijnen van Mexico, maar hij kan zich ook in nattere gebieden redden. Het is een bodembewoner, hij zoekt schuilplaatsen in rotsspleten of onder stenen. De roodknievogelspin kan holen graven tot een halve meter diep.

Voortplanting

Aan de tastpootjes voor aan de kop van de spin kun je zien of de spin een mannetje of een vrouwtje is. De mannetjes hebben bolletjes aan het eind van de tastpootjes.
Een vogelspin mannetje wordt vruchtbaar als hij twee tot vijf jaar oud is. Hij maakt dan een speciaal web. Daar hangt hij zaaddruppeltjes aan die hij daarna opslaat in de bolletjes aan zijn tastpootjes. Dan gaat hij op zoek naar een vrouwtje. Als het mannetje en het vrouwtje paren, houdt het mannetje de kaken van het vrouwtje dicht, want anders bijt ze hem dood. Daarna vlucht hij snel weg. Een paar maanden na de paring spint het vrouwtje een kom waar ze honderden eitjes in legt. Daarvan maakt ze een cocon die ze bewaakt. Na een paar weken komen de larven uit. Die kunnen direct zelf eten, bijvoorbeeld kleine vliegjes. Jonge spinnetjes zijn enkele millimeters groot en het kan wel acht jaar duren voordat ze zijn uitgegroeid.

Bijzonderheden over de Mexicaanse roodknievogelspin

De roodknievogelspin eet alleen levende prooidieren, zoals sprinkhanen of krekels, en soms ook een pasgeboren muisje of ratje. Dood voedsel eet hij niet!

De roodknievogelspin kan met zijn kaken gif inspuiten. Hij bijt als hij een prooi aanvalt, maar ook als hij zich bedreigd voelt.

Het gif van deze vogelspin is niet heel sterk, alleen als je er allergisch voor bent kun je eraan doodgaan. Maar een beet doet wel lelijk pijn. Ook kan hij brandharen afstoten die op zijn achterlijf zitten. Die haartjes irriteren je huid en je slijmvliezen en je moet ze niet inademen! Er zitten allemaal kleine haakjes aan dus je krijgt ze heel moeilijk weg.

Voor het houden van deze spinnen heb je ook speciale aankoop papieren of CITES-papieren nodig. CITES regelt de handel in bedreigde dieren en plantensoorten.

Verzorging van de Mexicaanse roodknievogelspin

een verblijf voor de Mexicaanse roodknievogelspin

De roodknievogelspin kun je het best houden in een terrarium (glazen bak) van 40 x 30 x 30 cm. Zorg ervoor dat het goed afgesloten kan worden en dat het er overdag tussen de 22 en 27 graden is. ’s Nachts mag het wat koeler, tot minstens 18 graden. Je kunt de temperatuur regelen met een gloeilamp. Een warmtemat langs de zijkant van het terrarium kan ook, dan droogt de grond nietminder uit. Let op dat de spin zich niet kan branden. De luchtvochtigheid in het terrarium moet tussen de 60 en 70 procent liggen. Met een ventilatierooster zorg je ervoor dat er geen schimmels ontstaan. Op de bodem gebruik je een laag (turf)grond van ongeveer 10cm dik, waarin de spin kan graven. Ook moet hij zich kunnen verschuilen, bijvoorbeeld onder een omgekeerde bloempot.

wat eet een Mexicaanse roodknievogelspin

In het wild eet deze vogelspin vooral grote insecten en soms kikkers of kleine reptielen. Hij verstopt zich, en vangt zijn prooi door hem gif in te spuiten waardoor deze verlamd raakt. De vogelspin zuigt zijn prooi leeg. Een volwassen roodknievogelspin krijgt één tot twee keer per week levende prooi te eten. Krekels en sprinkhanen eet hij het liefst, meestal één tot drie krekels per keer. Volwassen spinnen lusten graag een paar keer per jaar een pasgeboren muis of rat. Een vogelspin kan lang zonder voedsel. Zo eet hij niet in de periode voordat hij gaat vervellen. Dit kan wel maanden duren. Er moet een ondiep waterbakje in het terrarium zijn, zodat de spin altijd wat kan drinken. Dit water moet minstens één keer per week ververst worden.

een Mexicaanse roodknievogelspin verzorgen

De ontlasting van de spinnen en voedselresten moeten regelmatig worden opgeruimd en het terrarium moet één tot twee keer per jaar helemaal worden schoongemaakt. Als je iets moet doen in het terrarium, zorg er dan altijd voor dat de spin niet schrikt. Werk met een pincet, in plaats van met je blote handen. Als de spin naar de andere kant van het terrarium moet, tik je hem zachtjes aan om hem te laten lopen. Om problemen met de vervelling te voorkomen, moet het vochtgehalte in het terrarium in orde zijn. Een zieke spin herken je doordat hij zich vreemd gedraagt.

Omdat het pantser van de spin niet meegroeit, moet hij soms vervellen. Dan ligt hij vaak op zijn rug en soms lijkt hij dood te zijn. Hij is dan heel kwetsbaar en mag niet gestoord worden. Na iedere vervelling is hij groter en zijn z’n kleuren mooier en feller. Eventuele wondjes zijn verdwenen en afgestoten brandharen zijn weer terug.

Is de Mexicaanse roodknievogelspin een huisdier voor jou?

Nee, Mexicaanse roodknievogelspinnen zijn geen goede huisdieren voor kinderen. Ze zijn kwetsbaar en stressgevoelig. Bovendien kunnen ze bijten en irriterende haartjes verspreiden. Het zijn echte kijkdieren en zeker geen knuffeldieren.

Wat wel en wat niet!

NIET… meerdere vogelspinnen bij elkaar in één terrarium zetten. Dan kunnen ze elkaar opeten!

WEL… regelmatig poep en voedselresten verwijderen uit het terrarium.

NIET… te veel storen in het terrarium. Roodknievogelspinnen zijn gevoelig voor stress en van te veel storen worden ze agressief.

WEL… zorgen dat je zo veel mogelijk weet over de verzorging van roodknievogelspinnen.

NIET… een te hoog terrarium nemen waarin de spin kan klimmen, want dan kan hij gevaarlijk vallen.

WEL…een plastic bakje gebruiken om de spin op te pakken. Zet het over de spin heen en schuif er een plaatje onder.

Leuke weetjes over Mexicaanse roodknievogelspinnen

Vogelspinnen komen aan hun naam doordat vroeger werd beweerd dat ze zelfs ook vogels konden doden en opeten.

Vogelspinnen kunnen last hebben van mijten. Maar mijten zijn ook een soort spinnetjes. Je mag dus geen middel tegen mijt gebruiken, want dat is ook slecht voor de spin zelf!

Een mannetjes vogelspin kan een vrouwtje dat wil paren al ruiken op anderhalve kilometer afstand.