Sluiten

Spreekbeurt netpython

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de netpython. Handig als je een spreekbeurt over de netpython gaat houden!

Maak kennis met de netpython

Hoe ziet de netpython eruit?

De netpython is een van de grootste slangen ter wereld. De grootste vorm kan wel negen meter lang worden! De tekening op zijn rug ziet eruit als een net, vandaar zijn naam. Je vindt hem in verschillende kleurcombinaties. De bekendste daarvan is de albino (voornamelijk wit met rode ogen), maar je hebt ook de ‘tijger’, de ‘supertijger’ en nog veel meer varianten. Een netpython kan ongeveer 25 jaar oud worden.

Hoe leeft de netpython?

Het leefgebied van de netpython is een groot deel van Zuidoost-Azië. Denk aan landen als China, India en Indonesië. Je vindt hem altijd in de buurt van water, waar hij zich meestal verschuilt op een donkere, beschutte plek. Het is een goede klimmer, die met gemak in (hoge) bomen klimt. De netpython is een nachtdier. Overdag kruipt hij weg, ’s nachts jaagt hij. Hij kronkelt zich om zijn prooi en drukt die dood (het dier stikt) voordat hij hem opeet. De python heeft ogen waarmee hij goed in het donker kan zien. Bovendien voelt hij de warmte van zijn prooi en kan hij heel goed ruiken.

Voortplanting

Het vrouwtje legt 40 tot 60 eieren en soms nog wel meer, van 10 tot 13 centimeter lang. Ze gebruikt daarvoor bijvoorbeeld holen van andere dieren, mierenhopen of grotten. Ze houdt zelf de eieren warm door er omheen te gaan liggen, op een temperatuur van ongeveer 32 graden. In de paartijd en tijdens het broeden eet het vrouwtje meestal niet. Na een maand of drie komen de eieren uit. De jonge slangen zijn dan ongeveer 60 tot 75 centimeter lang. Eerst blijven ze een paar dagen in het nest. Dan gaan ze vervellen en daarna vertrekken ze om een eigen plek te zoeken.

Bijzonderheden over de netpython

Er zijn netpythons in drie verschillende grootten: ‘superdwergen’ worden ongeveer 2,5 meter lang; ‘dwergen’ 4 meter en ‘normale’ netpythons kunnen 9 meter lang worden. De twee kleinere soorten kunnen het beste als terrariumdier gehouden worden.

Koop liefst een dier dat in gevangenschap is gekweekt. Dieren die uit het wild zijn gevangen, hebben vaak parasieten en ziektes bij zich en zijn erg gevoelig voor stress. Ook zijn wilde netpythons gevaarlijker en moeilijker ‘tam’ te maken.

Voor netpythons heb je CITES-papieren nodig. (CITES regelt de internationale handel in bedreigde dieren en planten.) Vraag bij aankoop om deze papieren.

Lang niet elke dierenarts kan een python behandelen. Ga tijdig op zoek naar een specialist en wacht niet tot het dier iets mankeert.

Gezonde netpythons vervellen meerdere keren per jaar. Dit hoort niet langer dan een paar uur te duren. Ook de huid over hun ogen vervelt. Daarbij wordt het doorzichtige huidlaagje eerst ondoorzichtig melkachtig of blauw, alsof de slang een bril op heeft. Hij ziet op dat moment minder goed en kan daardoor wat angstig zijn en eerder bijten.

Verzorging van de netpython

een verblijf voor de netpython

Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium komt heel wat kijken. Het terrarium van een slang moet zo groot zijn dat het dier zich helemaal uit kan strekken. Als hij dit niet kan doen, dan krijgt hij stress, kunnen er gedragsproblemen ontstaan en heeft hij meer kans om ziek te worden. Wil je graag een slang, dan moet je dus eerst goed bedenken of dit wel haalbaar is. Hebben jullie in huis de ruimte voor een meters lang terrarium?

Het is heel belangrijk dat er een grote waterbak in staat, waar de slang helemaal in past. Sparrenschors is het beste materiaal om op de bodem te gebruiken. Houtkrullen en kranten zijn minder geschikt, doordat ze te nat worden. Dan wordt het al gauw een vieze boel…

De slang vindt het heerlijk om te klimmen, dus heeft hij een paar flinke klimtakken nodig. Die gebruikt hij ook om langs te schuren als hij aan het vervellen is.

Het is slim om het terrarium overzichtelijk te houden, zodat de verzorger de slang altijd in de gaten kan houden bij het opruimen van poep en etensresten of het verschonen van de waterbak. Dat is wel zo veilig!

De juiste temperatuur en luchtvochtigheid zijn erg belangrijk. Daarom moeten er in het terrarium plekken zijn met verschillende temperatuur. De slang heeft een ‘koele’ plek nodig van ongeveer 26 graden, en een warme plek van ongeveer 34 graden. Je kunt dit regelen met warmtelampen. ‘s Nachts mag de temperatuur dalen tot 24 graden. De luchtvochtigheid moet minstens 70% zijn, daarvoor moet er regelmatig met lauw water worden gesproeid.

Met verlichting kun je zorgen voor ‘dag en nacht’: in de zomer moeten de lampen vijftien uur branden en in de winter twaalf uur. Doe de lichten liefst één voor één uit zodat het niet ineens donker is. Dat lijkt het meest op de natuur.

wat eet een netpython

Netpythons eten ratten, maar als ze ouder worden ook grotere dieren zoals cavia’s of konijnen. In de vrije natuur eten ze zelfs apen, hertjes en varkens! Prooidieren zijn ingevroren te koop bij de speciaalzaak. Ze moeten ruim op tijd ontdooid worden, anders eet de python ze niet.

Het voer kan het beste met een voertang worden gegeven, nooit met de blote hand! Je wilt namelijk niet dat de slang per ongeluk denkt dat de hand van de verzorger een prooi is. Het beste tijdstip om de slang te voeren is ’s avonds, net voordat het licht uitgaat.

De slang slikt zijn prooidier in zijn geheel door. Daarvoor kan hij zijn kaken heel ver uit elkaar spreiden. Dan zoekt hij een warme plek in het terrarium en blijft daar soms wel een paar weken zitten tot het voedsel verteerd is. Hij moet in deze periode niet gestoord worden!

een netpython verzorgen

De python heeft behoefte aan een schoon terrarium, met de juiste temperatuur en vochtigheid. Iedere dag moeten voedselresten en poep worden weggehaald en hij heeft iedere dag schoon water nodig. De grote waterbak moet elke week worden verschoond.

Elke twee maanden krijgt het hele terrarium een schoonmaakbeurt en wordt de bodembedekking vervangen. Voor de ontsmetting van het terrarium zijn speciale middelen bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts te koop.

Ook een python mag niet te dik worden; hij moet een mooi rond lichaam hebben en heldere ogen, een schone neus en bek en hij moet goed ademen. Een slang die nieuwsgierig is en op beweging reageert, is gezond. Bij twijfel moet de dierenarts om advies worden gevraagd.

Is de netpython een huisdier voor jou?

Nee! Dit is geen dier voor kinderen. Deze grote en sterke wurgslang kan alleen worden gehouden door mensen die heel veel ervaring hebben met zulke dieren. Slangen zijn geen knuffeldieren, ze zijn alleen om naar te kijken.

Wat wel en wat niet!

NIET… in de buurt komen als de slang zijn nek in een S-bocht houdt: dat betekent dat hij je ziet als ongewenste indringer. Netpythons kunnen heel lelijk bijten en je ernstig verwonden!

WEL… het verzorgen van een netpython aan een volwassene overlaten. En ook die moet erg oppassen en goed weten wat hij doet! Ook een volwassene kan een python van meer dan een meter beter niet in zijn eentje oppakken.

NIET… de slang storen als hij aan het vervellen is. Hij is dan kwetsbaar en angstiger en zal eerder bijten.

WEL… goed controleren of de temperatuur en de luchtvochtigheid op peil blijven, dat is belangrijk voor de gezondheid van de slang.

NIET… prooidieren in de magnetron ontdooien; daardoor kan het voedsel eerder bederven en daar kan de slang erg ziek van worden!

WEL… heel goed je handen wassen als je met het terrarium bezig bent geweest. Een slang kan bacteriën bij zich dragen, waar mensen ziek van kunnen worden.

Leuke weetjes over de netpython

Slangen blijven hun hele leven lang doorgroeien. De netpython groeit bovendien heel snel.

Soms eet een netpython een paar maanden niets. Zolang hij niet te mager wordt en in goede conditie blijft, geeft dit niet.

Hoe groter de slang, des te ouder hij meestal wordt.