Sluiten

Spreekbeurt rode rattenslang

 

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de rode rattenslang. Handig als je een spreekbeurt over de rode rattenslang gaat houden!

Maak kennis met de rode rattenslang

Hoe ziet de rode rattenslang eruit?

De rode rattenslang wordt zo’n anderhalve meter lang. De wilde rode rattenslang is rood, oranje, bruin en zwart gekleurd, met een zwart-wit geblokte buik. In gevangenschap worden ook rattenslangen gekweekt met allerlei andere kleuren. De rode rattenslang wordt ongeveer 15 jaar oud, maar kan zelfs 25 jaar worden!

Hoe leeft de rode rattenslang?

De rode rattenslang leeft in het zuidoosten van de Verenigde Staten en in het noorden van Mexico. Hij komt voor in subtropische bossen, maar ook op landbouwgronden en in moerasgebieden. Hij is vooral ’s avonds en ’s nachts actief en jaagt dan op knaagdieren, vogels, amfibieën, jonge reptielen en eieren. De slang ‘ruikt’ zijn prooi en heeft heel goede ogen, waarmee hij in het donker bewegingen kan zien. Hij pakt zijn prooi door zijn lichaam eromheen te wikkelen en het dier te laten stikken. De rode rattenslang leeft alleen.

Voortplanting

Rode rattenslangen kunnen jongen krijgen als ze 2 tot 3 jaar oud zijn. Ongeveer 35 tot 60 dagen na de paring legt het vrouwtje 5 tot 30 eieren. Eén tot twee weken voor het leggen van de eieren vervelt ze nog een keer. De eieren worden uitgebroed bij een temperatuur van 26 tot 29 graden, en een vochtigheidsgraad van minimaal 80 tot 90 procent. Na 50 tot 70 dagen komen de eieren uit. De pasgeboren jongen zijn zo’n 15 tot 30 centimeter lang. Na 5 tot 10 dagen vervellen de diertjes, daarna kun je ze voor het eerst een jong muisje voeren.

Bijzonderheden over de rode rattenslang

  • Wil je een slang als huisdier? Dan moet je bij de gemeente of woningbouwvereniging navragen of dat wel mag in het huis of appartement waar je woont.
  • Koop het liefst een gekweekt dier. Dieren die uit het wild zijn gevangen, hebben vaak ziektes en parasieten bij zich en zijn erg gevoelig voor stress. Ook zijn ze moeilijker ‘tam’ te maken.
  • Het is slim om lid te worden van een reptielenvereniging. Daar zijn ervaren mensen die je kunnen helpen als je vragen hebt over je slang.
  • Rattenslangen zijn vooral in de avonduren heel actief. Overdag trekken ze zich terug in hun schuilplaatsen.
  • De rattenslang groeit zijn hele leven door en zal daarom 6 tot 7 keer per jaar vervellen. Ook de huid over hun ogen vervelt. Daarbij wordt het doorzichtige huidlaagje eerst ondoorzichtig melkachtig of blauw, alsof de slang een bril op heeft. Hij ziet op dat moment minder goed en kan daardoor wat angstig zijn en eerder bijten. Vlak voor het vervellen eet hij soms niet.

Verzorging van de rode rattenslang

een verblijf voor de rode rattenslang

De bak (die je het terrarium noemt) van een slang moet zo groot zijn dat het dier zich helemaal uit kan strekken. Als hij dit niet kan doen, dan krijgt hij stress, kunnen er gedragsproblemen ontstaan en heeft hij meer kans om ziek te worden. Wil je graag een slang, dan moet je dus eerst goed bedenken of dit wel haalbaar is.

Het terrarium van een rode rattenslang moet minstens 150 cm lang zijn (en langer als de slang meer dan anderhalve meter wordt). Hebben jullie in huis de ruimte voor zo’n grote bak? Het terrarium moet verder niet alleen lekker lang zijn, maar ook voldoende hoog (minstens 80 cm), want deze slang houdt van klimmen. Ook ontsnapt hij makkelijk, dus zorg voor een goed deksel!

Zet het terrarium op een rustige plek in de schaduw. De slang moet verschillende temperaturen kunnen kiezen, dus maak warme en koelere plekken. Gebruik daarvoor warmtelampen of een warmtemat aan één kant van het terrarium. De gemiddelde temperatuur moet tussen 24 en 30 graden zijn. ’s Nachts mag het rond de 20 graden zijn.

Gebruik een gewone 60 Watt lamp om het terrarium te verlichten en hang een UV-lamp op, zodat de slang zelf vitamine-D kan aanmaken. Maar let op: als je een ‘snow’ kleurvariant hebt dan mag die geen UV licht, want dan verbrandt hij! De luchtvochtigheid moet tussen 40 en 60 procent zijn.

Als bodembedekking gebruik je (beuken)schors snippers, humus en/of papier of houtsnippers, want die nemen goed vocht op. Je kunt er ook nog bladeren en mos bij doen. Zand is niet geschikt, omdat de slang het kan inslikken en het kan zijn huid irriteren. Zorg dat de slang meerdere schuilplaatsen heeft waar hij zich kan terugtrekken, iets wat hij overdag graag doet. Zet ook wat schone takken zonder schors stevig vast in het terrarium. Rattenslangen klimmen namelijk graag en goed. Met wat plastic planten (die gaan tenminste niet kapot!) kleed je het terrarium een beetje aan.

Een waterbak zorgt ervoor dat de slang kan drinken en af en toe een bad kan nemen. Die waterbak moet flink groot zijn, want zijn hele lijf moet erin passen.

wat eet een rode rattenslang

De slang moet altijd vers drinkwater hebben.

Een volwassen rattenslang krijgt een keer per week of per twee weken een volwassen muis of ratje te eten. Je kunt bij de dierenwinkel dode voederdieren kopen, die je in de diepvries kunt bewaren. Die moet je natuurlijk wel eerst laten ontdooien (niet in de magnetron of oven) voor je hem geeft! Het voer kan het beste met een voertang worden gegeven, nooit met de blote hand! Je wilt namelijk niet dat de slang per ongeluk denkt dat de hand van de verzorger een prooi is. Heeft de slang gegeten, dan moet hij met rust gelaten worden, zodat hij zijn prooi kan verteren.

Als de slang de muis of het ratje niet opeet, dan moet de prooi na een paar uur worden weggehaald.

een rode rattenslang verzorgen

Zorg voor een goede temperatuur en vochtigheid in het terrarium. Houd het terrarium goed schoon, om te zorgen dat er geen bacteriën en schimmels kunnen groeien. Haal iedere dag voedselresten en poep weg en geef iedere dag schoon water. Maak meerdere keren per jaar (het beste is iedere maand) het hele terrarium schoon. Vervang dan ook de bodembedekking en maak klimtakken en (plastic) planten schoon. Als je het terrarium wilt ontsmetten, gebruik dan het liefst speciale middelen die je bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts koopt.

Houd je slang goed in de gaten: hij mag niet te dik worden, moet een mooi rond lichaam hebben en heldere ogen, een schone neus en bek en hij moet goed ademen. Een gezonde slang is oplettend en nieuwsgierig. Houd bij wanneer de slang eet en wanneer hij vervelt.

Twijfel je aan zijn gezondheid, ga dan naar de dierenarts. Maar let op: niet elke dierenarts kan een rode rattenslang behandelen. Zoek daarom al voordat je de slang in huis hebt een reptielen-dierenarts en wacht niet tot het dier ziek is.

Is de rode rattenslang een huisdier voor jou?

Nee, deze slangen zijn niet geschikt voor kinderen. Ze zijn weliswaar niet heel gevaarlijk, maar kunnen toch pijnlijk bijten. Slangen zijn geen knuffeldieren, ze zijn alleen om naar te kijken.

Wat wel en wat niet!

WEL… heel goed je handen wassen als je met het terrarium bezig bent geweest. Een slang kan bacteriën bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden.

NIET… levende dieren voeren, geef alleen dode prooidieren.

NIET… prooidieren in de magnetron ontdooien; daardoor kan het voedsel eerder bederven en daar kan de slang erg ziek van worden!

NIET… de slang na het eten lastig vallen, want dan kan hij zijn eten weer uitbraken.

WEL… zorgen voor een groot terrarium met klimtakken, schuilplaatsen en een waterbak die groot genoeg is voor de slang om er in te kunnen liggen.

NIET… de slangen contact laten maken met de warmtelampen. Ze kunnen zich er ernstig aan branden.

WEL… dagelijks controleren of de temperatuur en de luchtvochtigheid in het terrarium nog goed zijn, dat is belangrijk om de slang gezond te houden.

Leuke weetjes over rode rattenslangen

De rode rattenslang wordt ook wel ‘korenslang’ genoemd.

Met het ‘orgaan van Jacobson’, een soort reukorgaan dat in zijn bek zit, ‘ruikt en proeft de rattenslang de dieren waar hij op jaagt.

Als twee rattenslangen tegelijk dezelfde prooi pakken, kan het zelfs gebeuren dat de ene slang de andere opeet! Als er meerdere slangen in hetzelfde terrarium leven, dan moet je ze dus altijd apart voeren.