Sluiten

Spreekbeurt rode rattenslang

 

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de rode rattenslang. Handig als je een spreekbeurt over de rode rattenslang gaat houden!

Maak kennis met de rode rattenslang

Hoe ziet de rode rattenslang eruit?

De rode rattenslang wordt maximaal zo’n anderhalve meter lang. De wilde rode rattenslang is rood, oranje, bruin en zwart gekleurd, met een zwart-wit geblokte buikzijde. In gevangenschap worden ook rattenslangen gekweekt met allerlei andere kleuren. De rode rattenslang wordt ongeveer 15 jaar oud.

Hoe leeft de rode rattenslang?

De rode rattenslang leeft in het zuidoosten van de Verenigde Staten en in het noorden van Mexico. Hij komt voor in dennenbossen maar ook op landbouwgronden. Hij is vooral ’s avonds en ’s nachts actief en jaagt dan op knaagdieren en soms ook op vogels. De slang ‘ruikt’ zijn prooi en heeft heel goede ogen, waarmee hij in het donker bewegingen kan zien. Hij pakt zijn prooi door zijn lichaam eromheen te wikkelen en het dier te laten stikken. De rode rattenslang leeft alleen.

Voortplanting

Rode rattenslangen kunnen jongen krijgen als ze twee tot drie jaar oud zijn. Ongeveer 35 tot 60 dagen na de paring legt het vrouwtje vijf tot dertig eieren. Eén tot twee weken voor het leggen van de eieren vervelt ze nog een keer. De eieren worden uitgebroed bij een temperatuur van 26 tot 29 graden, en een vochtigheidsgraad van 80 tot 90 procent. Na vijftig tot zeventig dagen komen ze uit. De pasgeboren jongen zijn zo’n 15 tot 30 centimeter lang. Na vijf tot tien dagen vervellen de diertjes, daarna kun je ze voor het eerst voeren met een jonge muis.

Bijzonderheden over de rode rattenslang

De rattenslang groeit zijn hele leven door en zal daarom zes tot zeven keer per jaar vervellen. Vlak voor het vervellen eet hij soms niet en is hij snel boos.

Vraag bij de gemeente of woningbouwvereniging na of zij moeite hebben met slangen als huisdier.

Koop het liefst een gekweekt dier. Dieren die uit het wild zijn gevangen, hebben vaak parasieten en ziektes bij zich en zijn erg gevoelig voor stress. Ook zijn ze moeilijker ‘tam’ te maken.

Het is slim om lid te worden van een reptielenvereniging. Daar zijn ervaren mensen die je kunnen helpen met problemen.

Verzorging van de rode rattenslang

een verblijf voor de rode rattenslang

Voor een rattenslang heb je een terrariumbak nodig die minstens net zo lang is als de slang zelf, zodat de slang ruimte genoeg heeft om te liggen. Kies een hoge bak, want deze slang houdt van klimmen. Ook ontsnapt hij makkelijk, dus zorg voor een goed deksel!

Zet het terrarium op een rustige plek in de schaduw. De slang moet verschillende temperaturen kunnen kiezen, dus maak warme en koelere plekken. Gebruik daarvoor warmtelampen of een warmtemat aan één kant van het terrarium. De gemiddelde temperatuur moet tussen 24 en 30 graden zijn. ’s Nachts mag het rond 21 graden zijn. Gebruik een gewone 60 Watt lamp om het terrarium te verlichten en hang een UV-lamp op, zodat de slang zelf vitamine-D kan aanmaken. Maar let op: als je een ‘snow’ kleurvariant hebt dan mag die geen UV licht, want dan verbrandt hij! De luchtvochtigheid moet tussen 40 en 60 procent zijn.

Als bodembedekking gebruik je papier of houtsnippers, makkelijk bij de schoonmaak. Zand is niet geschikt omdat de slang het kan inslikken en het kan zijn huid irriteren. Zorg dat de slang enkele schuilplaatsen heeft waar hij zich kan terugtrekken. Met wat schone takken zonder schors geef je hem de mogelijkheid om te klimmen en met wat plastic planten (gaan niet kapot!) kleed je het terrarium een beetje aan. Een waterbak zorgt ervoor dat de slang kan drinken en af en toe een bad kan nemen.

wat eet een rode rattenslang

Een volwassen rattenslang krijgt een keer per week of per twee weken een volwassen muis te eten. Je kunt bij de dierenwinkel dode voedermuizen kopen en dan kun je een muis uit de diepvries geven. Die moet je natuurlijk wel eerst laten ontdooien (niet in de magnetron of oven) voor je hem geeft! Als de slang de muis niet opeet, moet die na een paar uur worden weggehaald. Muizen zijn voor de rattenslang voldoende maaltijd, je hoeft niets extra’s te geven. Zorg dat de slang altijd vers drinkwater heeft.

een rode rattenslang verzorgen

Zorg voor een goede temperatuur en vochtigheid in het terrarium en houd het goed schoon. Haal iedere dag voedselresten en mest weg en geef iedere dag schoon water. Maak elke maand het hele terrarium schoon. Vervang dan ook de bodembedekking en maak klimtakken en (plastic) planten schoon. Als je het terrarium wilt ontsmetten, gebruik dan speciale middelen die je bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts koopt.
Houd je slang goed in de gaten: hij mag niet te dik worden, moet een mooi rond lichaam hebben en heldere ogen, een schone neus en bek en hij moet goed ademen. Een gezonde slang is oplettend en nieuwsgierig. Houd bij wanneer de slang eet en wanneer hij vervelt. Twijfel je aan zijn gezondheid, ga dan naar de dierenarts. Niet elke dierenarts kan een rode rattenslang behandelen. Ga tijdig op zoek naar een specialist en wacht niet tot het dier ziek is.

Is de rode rattenslang een huisdier voor jou?

Nee, deze slangen zijn niet geschikt voor kinderen. Ze zijn weliswaar niet heel gevaarlijk, maar kunnen toch pijnlijk bijten. Slangen zijn geen knuffeldieren, ze zijn alleen om naar te kijken.

Wat wel en wat niet!

NIET…de slang na het eten lastig vallen, want dan kan hij zijn eten weer uitbraken.

WEL… heel goed je handen wassen als je met het terrarium bezig bent geweest. Een slang kan bacteriën bij zich dragen, waar mensen ziek van kunnen worden.

NIET… prooidieren in de magnetron ontdooien; daardoor kan het voedsel eerder bederven en daar kan de slang erg ziek van worden!

WEL… zorgen voor een waterbak die groot genoeg is voor de slang om er in te kunnen liggen; dit doet hij soms voor hij gaat vervellen.

NIET… de slangen contact laten maken met de warmtelampen. Ze kunnen zich er ernstig aan branden. 

Leuke weetjes over rode rattenslangen

De rode rattenslang wordt ook wel ‘korenslang’ genoemd.

Met het ‘orgaan van Jacobson’, een soort reukorgaan dat in zijn bek zit, ‘ruikt en proeft de rattenslang de dieren waar hij op jaagt.

Als twee rattenslangen tegelijk dezelfde prooi pakken, kan het zelfs gebeuren dat de ene slang de andere opeet! Je moet ze dus altijd apart voeren.