Sluiten

Spreekbeurt tijgerpython

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de tijgerpython. Handig als je een spreekbeurt over de tijgerpython gaat houden!

Maak kennis met de tijgerpython

Hoe ziet de tijgerpython eruit?

De tijgerpython is een van de grootste slangensoorten ter wereld. Een volwassen tijgerpython kan ruim 5 meter lang worden! Als ze een gezond gewicht hebben, dan wegen volwassen tijgerpythons zo’n 60 kilo. Mannetjes zijn vaak kleiner dan vrouwtjes, maar ze hebben wel een langere staart. Pythons hebben een V-vormige tekening op hun kop. Ze zijn (donker)bruin met lichte strepen over het lichaam. Er bestaan ook albino's: die zijn helemaal wit.

Slangen blijven hun hele leven doorgroeien en moeten dan ook verschillende keren vervellen. Hoe groter de slang, hoe ouder hij is. Een tijgerpython kan meer dan 25 jaar oud worden.

Hoe leeft de tijgerpython?

De tijgerpython komt uit Zuid-Oost Azië. Hij leeft in het bos, maar soms zoekt hij ook plaatsen op waar mensen wonen. Tijgerpythons kunnen met andere tijgerpythons samen leven, maar je kunt ze beter niet samen met andere diersoorten houden. Dat kan immers slecht aflopen…

Voortplanting

Twee tot vier maanden na de bevruchting legt het vrouwtje eieren. Soms wel 100 stuks, die na 2 tot 3 maanden uitkomen. Door met haar spieren te trillen, houdt ze haar eieren warm. Pasgeboren tijgerpythons zijn 45 tot 60 centimeter groot. Als ze 2 tot 3 jaar oud zijn, kunnen ze zelf weer jonge slangetjes krijgen.

Bijzonderheden over de tijgerpython

Tijgerpythons kunnen niet horen, maar ze vangen trillingen op en kunnen heel goed bewegingen zien. Ruiken kunnen ze als de beste.

De dieren zijn koudbloedig, ze worden opgewarmd door de omgeving en gaan dus graag in de zon liggen.

Tijgerpythons ontsnappen makkelijk. Hun terrarium moet dus goed afgesloten zijn!

Verzorging van de tijgerpython

een verblijf voor de tijgerpython

Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium komt heel wat kijken. Het terrarium van een slang moet zo groot zijn dat het dier zich helemaal uit kan strekken. Als hij dit niet kan doen, dan krijgt hij stress, kunnen er gedragsproblemen ontstaan en heeft hij meer kans om ziek te worden. Wie graag een slang wil moet dus eerst goed bedenken of dit wel haalbaar is. Is er wel ruimte voor een meters lang terrarium?

Op de bodem van het terrarium is materiaal nodig dat goed vocht opneemt, bijvoorbeeld snippers boomschors. Ook moet de slang een zwembadje hebben waar hij helemaal in past. Het terrarium moet vochtig en warm zijn, net als het oerwoud: een luchtvochtigheid van 65-80% en een temperatuur van ongeveer 30 graden. Daarbij moeten er warmere én koelere plekjes zijn. Met speciale lampen kan het terrarium verwarmd worden, maar de slang mag zich er niet aan kunnen branden. 's Nachts mag het kouder zijn en ook 's winters, als de dieren hun winterrust hebben. Tijgerpythons zijn dol op klimtakken en plaatsen waar ze zich kunnen verstoppen.

Tot slot: Het terrarium moet superstevig dicht zitten, zodat de slang niet kan ontsnappen.

wat eet een tijgerpython

Tijgerpythons zijn vleeseters. Ze eten kleine dieren zoals muizen, ratjes, konijnen en vogels. Soms raadt de dierenarts aan om wat extra kalk en vitamines te geven als aanvulling. Volwassen slangen hoeven maar één keer in de paar weken voer te krijgen, dat is het beste voor ze.

Goed voedsel voor de python wordt bij de dierenspeciaalzaak verkocht. Er mogen geen levende dieren worden gevoerd aan een tijgerpython, alleen dode prooidieren!

Het voer kan het beste met een voertang worden gegeven, nooit met de blote hand! Je wilt namelijk niet dat de slang per ongeluk denkt dat de hand van de verzorger een prooi is.

een tijgerpython verzorgen

Het is belangrijk om het terrarium goed schoon te houden, om te zorgen dat er geen bacteriën en schimmels kunnen groeien. Nat en vies bodemmateriaal moet worden verwijderd. Ook moet er (liefst iedere dag, maar zeker driemaal per week) schoon water in het bad. Eten dat de slang laat liggen moet regelmatig weggehaald worden.

Om ervoor te zorgen dat er geen ziektes worden overgebracht, moet een verzorger na het schoonmaken goed zijn handen wassen.

Een gezonde tijgerpython heeft een schone, stevige huid en kijkt helder uit zijn ogen. Als hij niet wil eten, slecht vervelt, overgeeft, vieze ontlasting heeft of zich anders gedraagt, dan is er een dierenarts nodig!

Is de tijgerpython een huisdier voor jou?

Nee! Tijgerpythons zijn grote, krachtige wurgslangen en daarom niet geschikt om door kinderen te worden gehouden. Ze kunnen levensgevaarlijk zijn! Je kunt er natuurlijk wel gewoon op afstand naar kijken. Bijvoorbeeld in de dierentuin, of bij een volwassene die de python op een veilige manier houdt.

Wat wel en wat niet!

NIET… zonder begeleiding bij een volwassen tijgerpython in de buurt komen. Het zijn levensgevaarlijke dieren, die je nooit echt tam kunt maken.

WEL… het verzorgen van een tijgerpython aan een volwassene overlaten. En ook die moet erg oppassen en goed weten wat hij doet! Ook een volwassene kan een python van meer dan een meter beter niet in zijn eentje oppakken.

NIET… levende dieren voeren, geef alleen dode prooidieren.

WEL… altijd goed handen wassen na contact met een slang of zijn verblijf. Slangen hebben namelijk bacteriën op hun lijf, waar mensen ziek van kunnen worden.

WEL… dagelijks controleren of de temperatuur en de luchtvochtigheid in het terrarium nog goed zijn, dat is belangrijk voor de gezondheid van de slang.

Leuke weetjes over tijgerpythons

Tijgerpythons kunnen ruim 5 meter lang worden!

Een vrouwtjespython legt wel 15 tot 100 eieren per keer.

Heel vroeger hadden tijgerpythons achterpoten! Daarvan kun je nog de sporen (een soort nageltjes) op hun lichaam zien.