Sluiten

Spreekbeurt witlipboomkikker

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de witlipboomkikker. Handig als je een spreekbeurt over de witlipboomkikker gaat houden!

Maak kennis met de witlipboomkikker 

Hoe ziet de witlipboomkikker eruit?

De witlipboomkikker wordt 12 tot 15 centimeter lang. Hij heeft een witte streep op zijn onderlip, die doorloopt tot aan zijn schouder. Hij is groen, heeft een witte buik en bruinige tenen. De onder- en zijkanten van de kikker kunnen bobbelig zijn, maar de rest van zijn lichaam is helemaal glad. Onder zijn vingers en tenen heeft hij een soort zuignapjes waarmee hij tegen heel steile wanden op kan klimmen. Ook heeft hij zwemvliezen en heel grote ogen. De witlipboomkikker wordt meer dan tien jaar oud.

Hoe leeft de witlipboomkikker?

Witlipboomkikkers komen onder andere voor in het noorden van Australië, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Hij leeft daar in warme, vochtige, begroeide streken, vooral regenwouden. Zo af en toe vind je hem ook in de bewoonde wereld, maar dan in bossen of op plantages. Hij leeft op de takken van struiken en palmen. ’s Avonds en ’s nachts gaat hij op jacht. Overdag zoekt hij een koele, donkere en vochtige plek om te slapen en neemt af en toe een bad om vochtig te blijven.

Voortplanting

Witlipboomkikkers kunnen jongen krijgen als ze zes tot acht maanden oud zijn. Vrouwtjes worden groter dan mannetjes. Mannetjes kwaken, hebben een donkerdere huid rond de keel en paringskussentjes aan de binnenkant van hun duimen. De paartijd is in de lente en zomer. Na harde regen of een storm komen de mannetjes hoog in de bomen samen bij stilstaand water. Daar zitten ze te kwaken om vrouwtjes te lokken. Een vrouwtje legt meer dan 4.000 eitjes, verpakt in klompjes, in ondiep water. De kikkervisjes die er uitkomen, zijn donkerbruin met op hun zijkant een lichte streep. De kikkervisjes groeien in ongeveer twee maanden uit tot een complete kikker met poten en zonder staart.

Bijzonderheden over de witlipboomkikker

De witlipboomkikker wordt ook reuzenboomkikker of Indonesische reuzenboomkikker genoemd.

Als de temperatuur of de omgeving verandert, of de witlipboomkikker voelt zich niet goed, dan kan hij van kleur veranderen en bruin worden.

Het is slim om lid te worden van een terrariumvereniging. Je leert er heel veel over goede verzorging van je dieren.

Verzorging van de witlipboomkikker

een verblijf voor de witlipboomkikker

Voor vier volwassen kikkers heb je een hoog glazen terrarium nodig van 50 x 50 x 110 cm. Zet het terrarium stevig op een zonnige plek maar niet in de felle zon en niet op de tocht. Zet stevige (kunst)planten en klimtakken in het terrarium. Zorg voor goede luchtverversing. Geef de kikkers platen kurkschors of uitgeholde stammetjes om zich in te verschuilen. De bodembedekking moet vocht vasthouden, denk aan stukken schors, kokosvezel en turfmolm. Doe daar een laag mos overheen om het vocht vast te houden. Geef de kikkers een waterbad om te baden. Niet te diep anders kunnen ze verdrinken: de kikkers moeten zittend hun kop boven water kunnen houden en ze moeten makkelijk uit de bak kunnen klimmen.
De luchtvochtigheid in het terrarium moet overdag 60 tot 80 procent zijn, ‘s nachts mag dit oplopen naar bijna 100 procent. Houd dit op peil door elke avond met een plantenspuit te sproeien met lauw water. De verlichting in het terrarium mag twaalf uur per dag branden. Maak gebruik van daglichtlampen. Gebruik ‘s nachts maanverlichting met een lampje van 15 Watt. De kikkers worden dan actief en zullen op jacht gaan naar voedsel. De temperatuur moet overdag 25 tot 28 graden zijn, dit mag ’s nachts zakken naar 22 graden. De daglichtlampen geven genoeg warmte om het terrarium te verwarmen. Onder de lampen kunnen de kikkers zich opwarmen: zorg daarom voor voldoende zitplekken onder de lampen.

wat eet een witlipboomkikker

Witlipboomkikkers geef je twee tot drie keer per week levende krekels, kevers, rupsen, meelwormen, regenwormen en eens per maand een pasgeboren muisje te eten. Je kunt deze prooidieren gewoon in het terrarium loslaten, de kikkers vangen ze wel. Dode dieren kun je ook geven, maar dan moet je die bewegen met een voertang, anders pakken de kikkers ze niet. Geef het voer als de hoofdverlichting uitgaat en de nachtverlichting aangaat. Dan gaan de kikkers altijd op jacht. Zorg dat er steeds vers drinkwater is.
De boomkikker heeft extra vitamine D3 nodig. Dat zit in poeder dat je eenmaal per week over de voederdieren heen kunt strooien. Het is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak, waar ze je hier meer over kunnen vertellen.

een witlipboomkikker verzorgen 

Houd het terrarium goed schoon. Haal iedere dag voedselresten en mest weg en ververs het water van het waterbad. Maak elke twee tot drie weken het hele terrarium schoon, ook de planten die er in staan. Als er schoonmaakmiddelen nodig zijn, spoel dan goed na en droog alles goed af om te voorkomen dat de gevoelige kikkerhuid beschadigt. Vraag aan de dierenspeciaalzaak welke schoonmaakmiddelen je het best kunt gebruiken. Je kikkers moeten er levendig bij zitten en hun huid moet vochtig en glanzend zijn. Twijfel je aan hun gezondheid, vraag dan om raad bij een deskundige dierenarts.

Is de witlipboomkikkereen huisdier voor jou?

Nee, deze kikker is heel schuw en gevoelig en moet heel erg zorgvuldig worden verzorgd. Dat kan alleen door volwassenen en die moeten eerst zorgen dat ze er veel van af weten.

Wat wel en wat niet!

NIET… levende prooidieren die niet zijn opgegeten in het terrarium laten. Haal ze eruit om te voorkomen dat ze rustende kikkers storen of beschadigen.

WEL… alleen zacht water zonder chloor gebruiken voor het sproeien en voor het waterbad. Je kunt chloor uit kraanwater halen door het water minstens 24 uur in een emmer te laten staan.

NIET… de kikkers oppakken, anders beschadigt hun huid. Als het niet anders kan, dan eerst heel goed je handen wassen met water. Niet met zeep, want zeepresten beschadigen de huid! Je kunt ook dunne rubber handschoenen gebruiken en die eerst even nat maken.

WEL…de insecten die je aan de kikkers te eten geeft, zelf eerst ook goed laten eten, dat vergroot de voedingswaarde. Krekels kun je bijvoorbeeld hondenbrokjes en groente laten eten.

Leuke weetjes over witlipboomkikkers​

De witlipboomkikker is de grootste boomkikker van de wereld.

Mannetjes lokken in de paartijd vrouwtjes met een soort hondengeblaf. Als ze aangevallen worden, miauwen ze als een kat.

De kikkervisjes groeien in ongeveer twee maanden uit tot een complete kikker met poten en zonder staart. Dit heet ‘metamorfose’.