Sluiten

Spreekbeurt koi

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de koi. Handig als je een spreekbeurt over de koi gaat houden!

Maak kennis met de koikarper

Hoe ziet de koi eruit?

De koi is een kweekvorm van de gewone karper en wordt ook wel koikarper genoemd. Hij heeft opvallende, felle kleuren. In kleine vijvers wordt hij meestal niet groter dan 50 centimeter, maar als hij meer ruimte heeft, wordt hij wel groter. Er zijn veel verschillende koi, die van elkaar verschillen in kleur en tekening. Bekende namen zijn de kohaku (wit met rode tekening), taisho sanke (wit met rode en zwarte tekening en de showa sanke (zwart met witte en rode tekening). Koi worden tussen 18 en 40 jaar oud.

Hoe leeft de koikarper?

De koi is een door mensen gekweekte siervis, die al meer dan 100 jaar in Japan wordt gekweekt en sinds 100 jaar ook buiten Japan bekend is. Hij stamt af van de gewone karper en komt niet voor in het wild. Koi zijn actieve vissen, die de hele dag op zoek zijn naar voedsel. Ze wroeten hierbij in de bodem, maar halen ook voedsel op dat aan het wateroppervlak te vinden is.

Voortplanting

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is bijna niet te zien. De mannetjes zijn meestal wat slanker en kleiner dan de vrouwtjes. Ook hebben de mannen puntige borstvinnen. Als ze tussen de twee en drie jaar oud zijn, kunnen koi jongen krijgen. Het vrouwtje legt, meestal in de lente, tienduizenden eitjes in de vijver. Het mannetje bevrucht ze daarna pas. De meeste eitjes worden opgegeten door de ouders. Na ongeveer zeven dagen komen de overgebleven eitjes uit. Na een tot twee maanden zijn de visjes drie tot acht centimeter lang. Na ongeveer drie jaar weegt een koi 1.200 tot 1.800 gram.

Bijzonderheden over de koi

Koi wroeten alles los, dus is het erg lastig om er planten bij te zetten. Een oplossing is een plantenfilter: een apart gedeelte waar planten in staan, waar het water doorheen stroomt, maar waar de koi niet bij kunnen.

Koi blijven altijd eten, dus pas op dat je niet te veel voer geeft. Anders worden ze te dik. 

Verzorging van de koi

een verblijf voor de koi

Koi kun je het beste in een buitenvijver houden, met een diepte van minstens anderhalve meter. Het water in de vijver moet helder zijn en het moet stromen. Koi kunnen temperaturen aan van ongeveer 4 tot 31 graden, maar tussen de 15 en 25 graden vinden ze het prettigst. Ze hebben felle kleuren en zijn makkelijk te zien voor vijanden, zoals reigers of katten. Zorg dus dat de vijver zo diep is dat een reiger er niet kan staan en dat de randen zo hoog zijn dat een kat niet bij het water kan. Koi kunnen met andere koi samen, maar ook met vijverdieren zoals kikkers, goudvissen en andere vissen. Een koi vijver heeft een goed waterfilter met een sterke pomp nodig om het water schoon te houden. Het water moet een zuurgraad hebben tussen de 7 en 8. De hardheid moet tussen 5 en 15 DH liggen. In de dierenspeciaalzaak kun je spullen kopen om dit te testen.

wat eet een koi

Koi eten dierlijk en plantaardig voedsel. We noemen dat met een mooi woord ‘omnivoor’. Je kunt speciale koi-pellets in de dierenspeciaalzaak kopen. Daar zit alles in wat ze nodig hebben. Als extra kun je bijvoorbeeld sla of en regenwormen geven. In de zomer eet de koi veel meer en zwaarder voer dan in de winter. ’s Winters beweegt hij bijna niet en heeft hij maar heel weinig nodig. De grens om van wintervoer naar zomervoer te wisselen ligt bij ongeveer 15 graden. Meng dan eerst het voer door elkaar zodat de vissen langzaam kunnen wennen. Als de watertemperatuur erg laag wordt, rond 5 graden, geef dan helemaal geen voer meer. In de zomer geef je twee of drie keer per dag een portie voer die ze in vijf minuten opeten.

een koi verzorgen

Houd altijd de kwaliteit van het water in de gaten. Zorg dat de hoeveelheid zuurstof, de hardheid en de zuurgraad van het water op peil zijn. Er zijn allerlei hulpmiddelen in de winkel te koop om dit te testen en goed te houden. Ook moet je het waterfilter steeds goed schoonhouden. Hoe meer koi, des te vaker schoonmaken! Als een koi apart blijft van de rest, wat suffig is, geen eetlust heeft en naar zuurstof hapt aan het wateroppervlak, is hij waarschijnlijk ziek. Waarschuw dan de dierenarts of vraag advies in een vijverspeciaalzaak waar ze koi verkopen.

Is de koi een huisdier voor jou?

Nee, niet zonder de hulp van je ouders. Ook zij moeten wel wat ervaring met vissen hebben. Zorg dat je alles weet over het goed houden en verzorgen van deze dieren.

Wat wel en wat niet!

NIET… zomervoer lang bewaren. Als je voer overhoudt aan het eind van de zomer, gooi het dan maar weg. Lang bewaard voer kan slecht zijn voor de koi.

WEL… de vijver heel goed schoonhouden.

NIET… visjes kleiner dan drie centimeter bij de koi zetten, want die kunnen opgegeten worden.

WEL… een dierenarts of andere deskundige inschakelen als je denkt dat een koi ziek is, niet op je eigen houtje iets proberen!

Leuke weetjes over de koi

Koi kun je eraan wennen om uit je hand te eten.

Er zijn in Nederland en België wel 200.000 mensen die een koi vijver hebben.

Er wordt soms veel geld betaald voor koi. De hoogste prijs die ooit werd betaald, was 250.000 dollar.