Sluiten

Spreekbeurt struisvogel

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de struisvogel. Handig als je een spreekbeurt over de struisvogel gaat houden!

Maak kennis met de stuisvogel

Hoe ziet de struisvogel eruit?

Struisvogels zijn de grootste vogels ter wereld. Er zijn vier soorten, die allemaal uit een ander deel van Afrika komen. Dat zijn de Noord-Afrikaanse, de Oost-Afrikaanse, de Zuid-Afrikaanse en de Somalische struisvogel. Deze vogels verschillen in kleur en grootte. In gevangenschap kan een struisvogel soms wel 60 jaar oud worden.

Hoe leeft de struisvogel?

De struisvogel komt oorspronkelijk uit Azië en Afrika, tegenwoordig zien we hem in het wild alleen nog in het zuiden van Afrika. De vogels leven in kleine groepjes, die bestaan uit een haan (mannetje) en een paar hennen (vrouwtjes). Tijdens het paarseizoen verzamelen deze groepjes zich tot één grote groep, waarin dan vaak meer dan honderd dieren leven. Ook struisvogels die als huisdier worden gehouden, kunnen het best in een groep gehouden worden. In zo'n groep zijn een belangrijke, sterke haan en hen de baas.

Voortplanting

Mannetjes hebben zwarte veren, met wit aan de vleugels en de staart. Vrouwtjes zijn bruingrijs. Er is één haan met meerdere hennen, die hij allemaal bevrucht. Een hen legt zestig tot tachtig eieren per jaar. De hennen leggen hun eieren allemaal in hetzelfde nest – een grote kuil in het zand. Overdag broedt de ‘hoofdhen’ op de eieren en ’s nachts de ‘hoofdhaan’. In Nederland is het te koud hiervoor, daarom worden de eieren op struisvogelboerderijen met een broedmachine uitgebroed.
Het duurt meer dan zes weken totdat de eieren uitkomen. Als de kuikens uit het ei komen, wegen ze ongeveer een kilo. Ze hebben dan alleen stekeltjes, de veren komen pas na enkele maanden. Een pasgeboren struisvogel begint na vier dagen te eten. Hij moet leren eten, dat gaat het beste als een ouder dier in de buurt is en het voordoet.

Bijzonderheden over de struisvogel

Struisvogels zijn meestal niet agressief, maar als ze hun eieren willen beschermen of zich bedreigd voelen, kunnen ze wel degelijk gevaarlijk zijn. Ze kunnen heel hard schoppen.

Struisvogels zijn groepsdieren en kunnen het beste in een groep gehouden worden. In het wild leven struisvogels ook samen met andere dieren. In dierentuinen leven ze vaak samen met grote grazers of met andere loopvogels, zoals emoes.

De vogels zijn erg nieuwsgierig, ze onderzoeken voorwerpen door erin te pikken. Zo zijn ze bijvoorbeeld dol op sieraden en brillen.
 

Verzorging van de struisvogel

een verblijf voor de struisvogel

Struisvogels hebben een grote buitenren nodig van 200 vierkante meter per dier. Daar moet een stevig hek omheen van 1.60 tot 2 meter hoog, zodat de dieren niet kunnen ontsnappen. Struisvogels kunnen bijna het hele jaar buiten blijven, maar ze hebben wel een schuilhok nodig. Zo’n hok is tweeënhalf tot drie meter hoog. Op de bodem daarvan kun je stro, houtsnippers of zand gebruiken. Een betonnen ondergrond is te hard, de vogels krijgen dan problemen met hun poten.
In het buitenverblijf moeten de struisvogels een lekker stofbad kunnen nemen, daar zijn ze dol op. Een zandbodem in het buitenverblijf is daarom prima, maar gras kan ook. Struisvogels die jonger zijn dan drie maanden hebben nog nauwelijks veren en moeten dan ook binnen blijven.

wat eet een struisvogel

Struisvogelvoer koop je bij een veevoederbedrijf. Een volwassen struisvogel eet twee tot drieënhalve kilo voedsel per dag. Meestal is dat een kilo struisvogelkorrels, met groente, grasbrokken of haver erbij. Een volwassen struisvogel moet twee keer per dag een aantal uren kunnen eten. Vogels jonger dan vier maanden moeten de hele dag kunnen eten. Na vier maanden kunnen ze mee-eten met de volwassen dieren. Zorg dat er altijd vers water is. Meestal hebben de dieren een voer- en drinkbak buiten het verblijf, met een traliehek ervoor. Zo kunnen ze wel bij het voer en het water, maar kunnen ze er niet doorheen lopen.

een struisvogel verzorgen

Het verblijf en vooral het binnenhok van de struisvogels moet regelmatig worden schoongemaakt. Struisvogels zijn extreem gevoelig voor spanning. Daarom is het erg belangrijk om struisvogels altijd in groepjes te laten leven, en elke dag op dezelfde tijden te voeren. Hoe minder veranderingen, hoe beter het is voor de vogels. Een zieke struisvogel kun je bijvoorbeeld herkennen doordat hij zich afzondert van de groep. Als je denkt dat er iets niet in de haak is, haal dan meteen de dierenarts erbij.

Is de struisvogel een huisdier voor jou?

Nee, struisvogels zijn grote, sterke dieren die gevaarlijk kunnen zijn. Om veilig met deze vogel om te kunnen gaan, moet je sterk zijn, veel ervaring hebben en beschikken over veel ruimte. Daarom kan een struisvogel zeker niet door kinderen worden gehouden.

Wat wel en wat niet!

NIET… de vogels aan het schrikken maken. Struisvogels zijn overgevoelig voor stress en kunnen daar ziek van worden.

WEL… zorgen dat de struisvogels maagkiezel krijgen. De vogels hebben kiezelsteentjes nodig om in hun maag het voedsel te helpen verteren.

NIET… knuffelen met struisvogels, daar zijn ze veel te groot en sterk voor. Struisvogels zijn meestal niet agressief, maar als ze zich bedreigd voelen of hun kuikens willen beschermen, kunnen ze erg gevaarlijk zijn.

WEL… de ogen van een struisvogel afdekken als je hem wilt vastpakken. Daar wordt hij rustig van. Alleen een volwassen, ervaren persoon kan dit doen.

Leuke weetjes over struisvogels

Een volwassen struisvogel kan meer dan twee meter hoog worden en weegt dan ongeveer 160 kilo.

De struisvogel is het snelste dier op twee poten en haalt wel 70 kilometer per uur!

Als er gevaar dreigt, gaan struisvogels met hun nek languit op de grond liggen om zo minder op te vallen. Er wordt wel beweerd dat de dieren hun kop dan in het zand steken, maar dat klopt echt niet!

Een struisvogelei is 24 keer zo groot als een kippenei. Zo'n reuzenei is ongeveer vijftien centimeter lang en weegt meer dan een kilo.