Sluiten

Spreekbeurt amazonepapegaai

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de amazonepapegaai. Handig als je een spreekbeurt over de amazonepapegaai gaat houden!

Maak kennis met de amazonepapegaai

Hoe ziet de amazonepapegaai eruit?

Er zijn ongeveer dertig soorten amazonepapegaaien. Bekende soorten zijn de geelvoorhoofdamazone, de blauwvoorhoofdamazone, de oranjevleugelamazone en de geelwangamazone. Ze worden gemiddeld 38 centimeter groot en hebben een spanwijdte (van vleugelpunt tot vleugelpunt) van 48 centimeter. De meeste amazonepapegaaien zijn groen, met blauwe, gele of anders gekleurde plekken op hun kop. Ze hebben vaak oranje ogen.

Hoe leeft de amazonepapegaai?

Amazonepapegaaien leven in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika, van Mexico tot in Argentinië. Ze leven vooral in de buurt van de Amazonerivier – vandaar hun naam. De papegaaien leven in familiegroepen en 'praten' met elkaar door geluiden te maken. In de morgen zoeken ze samen voedsel. Soms trekken ze daar kilometers voor rond. Amazonepapegaaien kiezen een man of vrouw (‘pop’) voor het leven. Ze broeden in holen en verdedigen hun nest fel.

Voortplanting

Als amazonepapegaaien tussen de vijf en twaalf jaar oud zijn, kunnen ze zelf jongen krijgen. Een vrouwtje legt twee tot vier eieren. De jongen blijven soms jarenlang bij hun ouders. In gevangenschap worden veel vogels met de hand door mensen grootgebracht, in de hoop dat ze dan tammer worden. Maar dat klopt niet. Het beste is het als hun eigen ouders en de kweker hen samen opvoeden. De jongen gaan dan pas bij hun ouders weg als ze zelf kunnen eten en goed kunnen vliegen. Ze zijn dan ongeveer dertien weken oud.

Bijzonderheden over de amazonepapegaai

Amazonepapegaaien kunnen wel zeventig tot tachtig jaar oud worden als ze hele goede verzorging en voeding krijgen. Helaas halen ze dat toch vaak niet. Gemiddeld worden ze ruim vijfentwintig jaar.

Een amazonepapegaai kan goed andere vogels nadoen. Dat kunnen ze ook bij mensengeluiden. Je kunt daardoor een amazonepapegaai vaak woordjes leren. Maar dat betekent niet dat hij echt weet wat hij zegt!

Meerdere amazonepapegaaien bij elkaar kunnen vaak wel veel schreeuwen. Dat is niet zo leuk, daarom kiezen veel mensen ervoor om een amazonepapegaai samen te houden met bijvoorbeeld een grijze roodstaart of een pionus.

Verzorging van de amazonepapegaai

een verblijf van de amazonepapegaai

Als de papegaaien in een volière leven, hoort daar ook een warm binnenhok in, waar het niet tocht. Het moet daar warmer dan tien graden blijven. Een papegaai die van binnen komt, kun je niet zomaar in een volière zetten. Hij moet dan heel langzaam wennen aan steeds iets lagere temperaturen. 

Papegaaien zitten het liefst op echte takken. Op de bodem van de volière kun je metselzand strooien. Voor twee amazonepapegaaien (fijner voor de dieren dan in hun eentje!) moet de volière minimaal 300 x 200 x 200 centimeter zijn (lengte x breedte x hoogte). Voor meer vogels moet het hok natuurlijk groter zijn.

Wie meerdere amazonepapegaaien in de huiskamer wil houden kan het beste kiezen voor een mannetje en een vrouwtje – of voor twee mannen. Twee vrouwtjes kun je beter niet bij elkaar zetten, die maken vaak ruzie met elkaar. Het is slim om in de woonkamer een klimboom te zetten, waar de vogels in kunnen spelen.

Woont de papegaai in een kooi, dan moeten daar zeker twee zitstokken in zitten. Voor één papegaai heb je een hok nodig van zeker 120 x 80 x 100 centimeter, liefst groter. Het is dan niet de bedoeling dat hij daar de hele dag in zit, daarvoor is zo’n hok nog te klein. Op de bodem kunnen stuifvrije kattenbakkorrels, beukensnippers of schelpenzand liggen.

Papegaaien moeten altijd genoeg speelgoed hebben, anders gaan ze zich vervelen.

wat eet een amazonepapegaai

Amazonepapegaaien eten twee keer per dag: ‘s ochtends en vlak voor het slapen. Het beste is het om pellets (voerstaafjes) te geven, dat is speciaal voer dat je bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen. Die moeten speciaal geschikt zijn voor de amazone, want ze hebben andere dingen nodig dan andere papegaaien! Daarbij kun je nog fruit en groente geven, en een beetje zaad en noten als beloning. Als een amazonepapegaai jarenlang alleen maar zaad krijgt, kan hij ziek worden. Geef een papegaai nooit chocolade of avocado. Dat is giftig voor papegaaien.

Haal elke dag al het voer uit de kooi dat de vogels niet opgegeten hebben. Geef om de week wat maagkiezel apart in een bakje. Zorg elke dag voor schoon drinkwater.

een amazonepapegaai verzorgen

Het is belangrijk om regelmatig de poep en voerresten uit het hok te halen. Ook moet je de stokken, takken en het speelgoed van je vogels regelmatig schoonmaken. Woonkamers zijn vaak te droog voor amazonepapegaaien, dus moet je ze regelmatig besproeien met vers water of ze zelf in hun hok een bad laten nemen. Maar meenemen onder de douche kan ook prima!

In de vrije natuur is een amazonepapegaai veel bezig met voedsel zoeken. In het hok hoeft dat niet en dan verveelt hij zich gauw. Dan wordt hij bozig en gaat zich erg vervelend gedragen. Speel daarom zo vaak mogelijk met hem en zorg ervoor dat hij in zijn kooi speelgoed heeft, zodat hij ook zichzelf bezig kan houden!

Papegaaien moeten ook genoeg kunnen bewegen. Een klimboom in de kamer vinden ze heel leuk, en rondvliegen ook. Let wel goed op dat er niks giftigs in de kamer is. Denk om giftige planten, maar ook om loodkoord dat onderin de vitrage kan zitten!

Een amazonepapegaai moet ook getraind en opgevoed worden om te zorgen dat hij niet agressief wordt en problemen gaat maken. Ze zijn erg slim dus je kunt ze heel veel leren.

Is de amazonepapegaai een huisdier voor jou?

Een amazonepapegaai is een huisdier voor volwassenen. Om goed voor dit dier te kunnen zorgen, moet je ervaring met papegaaien hebben. Het is daarom verstandig voor iemand die een amazonepapegaai wil hebben om eerst een cursus over papegaaiengedrag te volgen. Papegaaien zijn groepsdieren, dus in hun eentje in een hok worden ze al gauw verdrietig en bozig. Ze hebben dan extra aandacht van mensen nodig. Verder kunnen ze erg hard bijten en maken soms veel lawaai. Het zijn dus geen knuffeldieren. Je hebt bij sommige soorten een vergunning nodig om ze te mogen houden. Bij andere soorten moet je speciale papieren krijgen als je ze koopt.

Wat wel en wat niet!

WEL… eerst leren hoe je met de vogel om moet gaan. Het is heel belangrijk om veel met je papegaai te spelen, anders gaat hij zich vervelen. Maar dat kan alleen als je ouders erbij zijn!

NIET… op je schouder laten zitten, want dan zit hij te dicht bij je gezicht en papegaaien kunnen flink hard bijten.

WEL… altijd goed je handen wassen voor en na dat je de vogel verzorgt. Papegaaien kunnen ziekten hebben die mensen ook kunnen krijgen. Deze ziekten heten zoönosen.

NIET… vlakbij de papegaai spuiten met deodorant, luchtverfrisser of schoonmaakmiddel, daar kan hij niet tegen. Hij kan ook niet tegen sigarettenrook of de lucht van een hete pan met anti-aanbaklaag, hij kan er aan doodgaan!

WEL… ieder jaar voor controle naar de dierenarts.

NIET… chocolade of avocado voeren, daar wordt de papegaai ziek van.

Leuke weetjes over amazonepapegaaien

Amazonepapegaaien zijn heel slim. Hun intelligentie wordt vergeleken met die van een kind van 3 tot 4 jaar oud.

Papegaaien zijn heel trouw. Als ze eenmaal een partner hebben gekozen, blijven ze daar hun hele leven mee samen.

Er worden in Nederland ongeveer 400.000 papegaaien gehouden.