Spreekbeurt amazonepapegaai
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de amazonepapegaai. Handig als je een spreekbeurt over de amazonepapegaai gaat houden!
Maak kennis met de amazonepapegaai
Hoe ziet de amazonepapegaai eruit?
Er zijn ongeveer dertig soorten amazonepapegaaien. Bekende soorten zijn de geelvoorhoofdamazone, de blauwvoorhoofdamazone, de oranjevleugelamazone en de geelwangamazone. Ze worden gemiddeld 38 centimeter groot en hebben een spanwijdte (van vleugelpunt tot vleugelpunt) van 48 centimeter. De meeste amazonepapegaaien zijn groen, met blauwe, gele of anders gekleurde plekken op hun kop. Ze hebben vaak oranje ogen.
Hoe leeft de amazonepapegaai?
Amazonepapegaaien leven…Lees meer..
Verzorging van de amazonepapegaai
een verblijf van de amazonepapegaai
Als de papegaaien in een volière leven, hoort daar ook een warm binnenhok in, waar het niet tocht. Het moet daar warmer dan tien graden blijven. Een papegaai die van binnen komt, kun je niet zomaar in een volière zetten. Hij moet dan heel langzaam wennen aan steeds iets lagere temperaturen.
Papegaaien zitten het liefst op echte takken. Op de bodem van de volière kun je metselzand strooien. Voor twee amazonepapegaaien (fijner voor de dieren dan in hun…Lees meer..
Is de amazonepapegaai een huisdier voor jou?
Een amazonepapegaai is een huisdier voor volwassenen. Om goed voor dit dier te kunnen zorgen, moet je ervaring met papegaaien hebben. Het is daarom verstandig voor iemand die een amazonepapegaai wil hebben om eerst een cursus over papegaaiengedrag te volgen. Papegaaien zijn groepsdieren, dus in hun eentje in een hok worden ze al gauw verdrietig en bozig. Ze hebben dan extra aandacht van mensen nodig. Verder kunnen ze erg hard bijten en maken soms veel lawaai. Het zijn dus geen knuffeldieren. Je…Lees meer..
Wat wel en wat niet!
WEL… eerst leren hoe je met de vogel om moet gaan. Het is heel belangrijk om veel met je papegaai te spelen, anders gaat hij zich vervelen. Maar dat kan alleen als je ouders erbij zijn!
NIET… op je schouder laten zitten, want dan zit hij te dicht bij je gezicht en papegaaien kunnen flink hard bijten.
WEL… altijd goed je handen wassen voor en na dat je de vogel verzorgt. Papegaaien kunnen ziekten hebben die mensen ook kunnen krijgen. Deze ziekten heten zoönosen.
NIET… vlakbij de papegaai…Lees meer..
Leuke weetjes over amazonepapegaaien
Amazonepapegaaien zijn heel slim. Hun intelligentie wordt vergeleken met die van een kind van 3 tot 4 jaar oud.
Papegaaien zijn heel trouw. Als ze eenmaal een partner hebben gekozen, blijven ze daar hun hele leven mee samen.
Er worden in Nederland ongeveer 400.000 papegaaien gehouden.