Sluiten

Spreekbeurt dwergpapegaai

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de dwergpapegaai. Handig als je een dwergpapegaai wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de dwergpapegaai gaat houden!

Maak kennis met de dwergpapegaai

Hoe ziet de dwergpapegaai eruit?

Dwergpapegaaien (agapornissen) zijn kleine vogels van ongeveer 15 centimeter groot. Ze wegen 30 tot 60 gram. Ze hebben een vrij groot hoofd en een stomp staartje. Sommige soorten hebben een witte oogring. Hun basiskleur is groen, maar gekweekte agapornissen hebben alle mogelijke kleuren. Het zijn zeer intelligente dieren die in groepen leven. Er zijn negen soorten en een paar ondersoorten, waarvan een aantal in ons land wordt gekweekt. Bekende soorten zijn de perzikkop-agapornis en de zwartmasker-agapornis. Een dwergpapegaai kan tien tot twintig jaar oud worden.

Hoe leeft de dwergpapegaai?

Dwergpapegaaien komen voor in heel Afrika. Ze leven in kleine groepen in het struikgewas aan de rand van het regenwoud, in het savannegebied en op de open graslanden. De vogels ‘praten’ met elkaar door allerlei geluidjes te maken. ‘s Ochtends komen ze samen om voedsel te zoeken. Wilde dwergpapegaaien zijn meestal schuw en moeilijk te benaderen. Stelletjes blijven hun hele leven bij elkaar en broeden vaak in bomen. Ze bouwen een nest van dunne takjes en reepjes boomschors, waarbij vooral het popje (vrouwtje) aan het nest bouwt. Ze verdedigen hun nest, maar gewoonlijk zijn dwergpapegaaien vriendelijke vogeltjes.

Voortplanting

Dwergpapegaaien kunnen jongen krijgen als ze ongeveer acht maanden oud zijn. Het vrouwtje (popje) legt om de dag een ei, met een totaal van vier tot zes eieren. Ongeveer 23 dagen na de leg van het eerste ei komen de jongen uit het ei. Na zeven tot acht weken eten de jongen zelfstandig, het moment waarop ze hun ouders verlaten.

Bijzonderheden over de dwergpapegaai

Dwergpapegaaien zijn net zo intelligent als grote papegaaien en kunnen ook allerlei kunstjes leren.

Het is heel moeilijk om het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes te zien. Om het zeker te weten kun je de dierenarts een DNA-test laten doen.

Je kunt een dwergpapegaai het beste kopen net na de ruiperiode, oktober/november. Kies een gekweekt dier en niet een die uit het wild is gevangen.

Van bijna alle dwergpapegaaien heb je een aankoopbewijs nodig en ze moeten een gesloten pootring hebben, of je hebt CITES papieren nodig (CITES regelt de internationale handel in bedreigde dieren en planten) behalve voor Agapornis roseicollis, de perzikkop agapornis.

Verzorging van de dwergpapegaai

een verblijf voor de dwergpapegaai

Dwergpapegaaien zijn echte groepsdieren, dus kun je ze niet in hun eentje houden! Voor een koppel is een kooi van minstens 100x70x100 cm nodig, maar liefst groter. Je kunt ze ook buiten in een volière houden. Daar moet dan wel een - verwarmd - tochtvrij binnenhok in staan. Papegaaien zitten het liefst op echte takken met verschillende diktes. Op de bodem van de volière kun je beton of tegels gebruiken. Wil je de vogels in de huiskamer houden, dan kun je het beste een huiskamervolière maken. Die moet dan wel worden ingericht met allerlei speelgoed en veel materiaal om te slopen. Op de bodem kun je bodemkorrels uit maïs, beukensnippers of papier gebruiken. Zowel binnen als buiten moeten de vogels voldoende gelegenheid hebben om bezig te zijn. In het wild zoeken papegaaien een groot deel van de dag naar voedsel. Dat willen ze in gevangenschap ook doen, dus zorg voor speelgoed dat ze kunnen onderzoeken. Zo voorkom je gedragsproblemen.

wat eet een dwergpapegaai

Dwergpapegaaien eten in het wild gevarieerd: zaden, groenten, vruchten en noten. In de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts koop je kant-en-klaar pellet voer (staafjes) waar dit allemaal in zit. Geef daarnaast verse groenten, fruit en als beloning wat zaad of noten. Agapornissen moeten de hele dag kunnen eten, want ze verteren hun eten snel. Zorg er dus voor dat het bakje nooit leeg is. Geef om de week wat maagkiezel apart in een bakje. Zorg iedere dag voor schoon drinkwater.

een dwergpapegaai verzorgen

Houd het hok schoon. Haal elke dag voedselresten weg om schimmel en dergelijke te voorkomen. Ververs ook het drinkwater zeker eenmaal per dag. Maak de kooi elke week schoon – vergeet dan ook de zitstokken en het badje niet en vervang ook de bodembedekking. Zorg voor voer- en waterbakjes van materiaal dat goed schoon te maken valt, bijvoorbeeld roestvrij staal. Woonkamers zijn meestal te droog voor dwergpapegaaien. Besproei de vogels daarom regelmatig, en zorg voor badgelegenheid, of neem ze mee onder de douche. Je doet ze veel plezier met verse wilgen-, vlier- en fruitboomtakken. Als je de vogels los in de kamer laat vliegen, pas dan op met snoeren, giftige planten en andere huisdieren en doe zo nodig de gordijnen dicht zodat ze niet tegen het raam vliegen. Maar pas op dat er geen lood onderin de vitrage zit, want dat is giftig!

Een gezonde dwergpapegaai is alert en levendig. Laat je dieren jaarlijks checken door een vogelarts.

Is de dwergpapegaai een huisdier voor jou?

Ja, maar je moet wel zorgen dat je precies weet hoe je hem moet houden en verzorgen. Vraag je ouders om je daarbij te helpen. Als je echt meer wilt weten, kun je speciale cursussen over het gedrag van papegaaien volgen. Dwergpapegaaien zijn groepsdieren, dus je moet er minstens twee houden.

Wat wel en wat niet!

NIET … zelf je vogels kortwieken, laat dat door een deskundige (dierenarts) doen. Met kortwieken zorg je dat een vogel niet wegvliegt als je hem mee naar buiten neemt.

WEL… altijd goed je handen wassen als je met de vogels bezig bent geweest. Papegaaien kunnen ziekten bij zich hebben die mensen ook kunnen krijgen. Deze ziekten heten zoönosen.

NIET … een dwergpapegaai in zijn eentje houden, daar raakt het dier van in de war en gaat bijvoorbeeld zijn baasje als levenspartner zien. Sommige popjes gaan zichzelf kaalplukken, of willen zelfs eieren gaan leggen als ze te veel geknuffeld worden.

WEL… zorgen dat de vogels steeds genoeg vocht krijgen. Je kunt dat doen door ze regelmatig te besproeien.

NIET … avocado of chocolade geven, dat is giftig voor vogels.

WEL… ervoor zorgen dat je agapornissen steeds nieuwe speeltjes hebben.

Leuke weetjes over dwergpapegaaien

De naam agapornis komt uit het Grieks en betekent 'liefdesvogel'. De vogels komen aan deze naam doordat stelletjes zo liefdevol met elkaar omgaan.

Papegaaiachtigen kun je het beste kopen bij een erkende kweker (die lid is van NBVV of Pakara) of bij een goede dierenspeciaalzaak.

Dwergpapegaaien kunnen enorm hard schreeuwen, zeker als zij zich vervelen. Als je ze genoeg te doen geeft, houd je ze rustiger.