Sluiten

Spreekbeurt grijze roodstaartpapegaai

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de grijze roodstaartpapegaai. Handig als je een grijze roodstaartpapegaai wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de grijze roodstaartpapegaai gaat houden!

Maak kennis met de grijze roodstaartpapegaai

Hoe ziet de grijze roodstaartpapegaai eruit?

Er zijn twee soorten grijze roodstaartpapegaaien: de gewone grijze roodstaart en de timneh grijze roodstaart. De gewone grijze roodstaart is ongeveer 33 centimeter en heeft een spanwijdte (dat is de afstand tussen zijn vleugeltoppen als hij zijn vleugels uitspreidt) van 48 centimeter. Hij is grijs met een helderrode staart, een zwarte snavel en heeft lichtgele ogen. De timneh is ook grijs, maar heeft een witte borst, een donkerrode tot kastanjebruine staart, witte tot lichtgele ogen en een bruinige bovensnavel. De timneh is iets kleiner dan de gewone grijze roodstaart en gedraagt zich ook anders. Hij gaat bijvoorbeeld wat vroeger praten, is minder snel bang en gaat makkelijker met vreemden om. Hoe de vogels zich gedragen komt natuurlijk ook door hoe je ze behandelt! Grijze roodstaartpapegaaien kunnen wel 60 jaar oud worden als ze heel goed verzorgd worden, maar jammer genoeg lukt dat vaak toch niet. Meestal worden ze ongeveer twintig.

Hoe leeft de grijze roodstaartpapegaai?

Deze papegaaien komen uit Afrika. Het zijn slimme dieren die in grote groepen leven aan de rand van het regenwoud. Ze ‘praten’ met elkaar door te fluiten en te krijsen. Ze komen ’s ochtends vaak samen op modderige plekken in het bos. Daar eten ze dan van de modder en van zoutplanten die in de modder groeien. Verder eten ze bloemen, vruchten en zaden en zijn ze gek op palmnoten. Wilde grijze roodstaarten zijn erg schuw en trekken zich voor de hete middagzon terug in het dichte bos. Het zijn echte boombewoners. Mannetjes en vrouwtjes blijven vaak hun hele leven bij elkaar.

Voortplanting

Grijze roodstaartpapegaaien kunnen jongen krijgen als ze vier tot zeven jaar oud zijn. Ze paren meestal in april. In het wild maken ze een nestholte of gebruiken een holle boom. Thuis in de volière gebruik je een broedblok en daarin legt het vrouwtje (de pop) twee tot vijf eieren die na ongeveer vier weken uitkomen. Beide ouders verzorgen de kuikens. De jongen verlaten de ouders pas als ze zelfstandig eten en vliegen. Ze zijn dan zo’n vier maanden oud. Om ze tam te houden moet je ze daarna nog regelmatig oppakken en ze gezelschap houden.

Bijzonderheden over de grijze roodstaartpapegaai

Grijze roodstaartpapegaaien zijn echte groepsdieren, je kunt ze dus het beste met z’n tweeën houden. Een vogel alléén kan zich gek gaan gedragen en bijvoorbeeld denken dat jij zijn vrouwtje of mannetje bent, of zichzelf kaalplukken.

Deze papegaaien zijn heel slim en kunnen het je moeilijk maken. Ze gaan bijvoorbeeld heel hard schreeuwen of bijten. Daarom moet je ze samen met je ouders goed opvoeden en veel aandacht geven. Zorg dat jullie weten hoe je met deze dieren om moet gaan voordat jullie er een kopen!

De beste tijd om een grijze roodstaart aan te schaffen is na de rui, in oktober/november. Een goede plek om een grijze roodstaart te kopen is bij een erkende kweker (lid van NBVV, ANBVV, Pakara of een andere bond) of bij een goede dierenwinkel.

Grijze roodstaartpapegaaien zijn beschermde dieren. Daarom mag je ze alleen kopen als ze in gevangenschap gekweekt zijn. Bij deze papegaaien moet je de juiste papieren krijgen. Ook moeten ze een gesloten voetring hebben of gechipt zijn.

Verzorging van de grijze roodstaartpapegaai

een verblijf voor de grijze roodstaartpapegaai

Je kunt grijze roodstaartpapegaaien binnen of buiten in een volière houden, liefst met twee tegelijk en dan een mannetje en een vrouwtje (koppeltje). Twee mannetjes kan ook, maar twee vrouwtjes krijgen ruzie met elkaar. Voor een koppel heb je een volière nodig van 3 x 2 x 2 meter. In de buitenvolière moet ook een warm binnenhok zijn, waarin het niet tocht en waar het altijd warmer dan tien graden blijft. Zet vogels die van binnen komen nooit zomaar naar buiten, want ze moeten eerst langzaam wennen aan lagere temperaturen!

De vogels zitten het liefst op echte takken. Op de bodem kun je tegels, beton of metselzand gebruiken. Houd je de vogels in de woonkamer dan moet je ze eerst elk een eigen kooi geven, en vinden ze elkaar erg aardig dan kun je een volière van tenminste 150 x 100 x 120 centimeter gebruiken voor hen samen. Op de bodem kun je kattenbakkorrels, beukensnippers of gewoon kranten gebruiken.

Grijze roodstaarten zijn heel actief. Zorg dus dat ze lekker bezig kunnen zijn, bijvoorbeeld met speelgoed en een klimboom. Kies voer- en waterbakjes die goed schoon te houden zijn, bijvoorbeeld van roestvrij staal. Hetzelfde geldt voor de kooien en speelgoed: ze moeten makkelijk schoon te houden zijn. Verder moeten de vogels een waterbad kunnen nemen, dus zorg voor een badje.

wat eet een grijze roodstaartpapegaai

Grijze roodstaarten moeten verschillende dingen eten, zoals vruchten, groenten, zaden en noten. Als basisvoer gebruik je pellets (voerstaafjes) die je bij de dierenspeciaalzaak of de dierenarts kunt krijgen. In deze pellets zit alles wat hij nodig heeft, ook voldoende kalk, waar deze papegaai veel behoefte aan heeft. Zaden en noten geef je als extraatje, bijvoorbeeld om te belonen als je met hem gaat trainen. Walnoten en broccoli zijn goed omdat er veel kalk in zit. De papegaaien eten tweemaal per dag: ’s ochtends en ’s avonds vlak voor het slapen. Geef om de week wat maagkiezel apart in een bakje. Zorg elke dag voor schoon drinkwater.

een grijze roodstaartpapegaai verzorgen

Haal iedere dag resten voer weg, anders gaat het bederven. Haal regelmatig poep weg en maak dan ook de stokken, takken en het speelgoed schoon. Je kunt daarvoor speciale schoonmaakmiddelen kopen. Omdat het in de huiskamer te droog voor de papegaaien is, moet je ze regelmatig besproeien met schoon water. Je kunt hem ook meenemen onder de douche. Zorg ook voor een badje waar ze zelf in kunnen baden. Verschoon dit water ook regelmatig. Een gezonde grijze roodstaart is oplettend en levendig en heeft stevige, grijs-groene of bruine poep. Houd dat goed in de gaten en roep de dierenarts erbij als hij zich vreemd en suf gedraagt of piept bij het ademen. Laat de vogels ieder jaar door de dierenarts onderzoeken.

Is de grijze roodstaartpapegaai een huisdier voor jou?

Nee, een grijze roodstaartpapegaai heeft speciale verzorging nodig, je moet er veel van weten om hem goed te kunnen verzorgen. Ze kunnen ook heel oud worden. Je kunt wel je ouders helpen als jullie thuis een grijze roodstaartpapegaai hebben. Wie een papegaai in huis neemt, doet er goed aan om een cursus over papegaaiengedrag te volgen. Papegaaien zijn groepsdieren, dus in hun eentje in een hok worden ze al gauw verdrietig en bozig. Ze hebben dan extra aandacht van mensen nodig. Verder kunnen ze erg hard bijten en maken soms veel lawaai. Het zijn dus geen knuffeldieren.

Wat wel en wat niet!

NIET … op je schouder laten zitten, want dan zit hij te dicht bij je gezicht en papegaaien kunnen onverwachts bijten!

WEL… eerst leren hoe je met de vogel om moet gaan. Het is heel belangrijk om veel met je papegaai te spelen, anders gaat hij zich vervelen. Zeker als je de papegaai alleen houdt.

NIET … vlakbij de papegaai spuiten met deodorant of luchtverfrisser, schoonmaakmiddel gebruiken, roken of hem bij de lucht die van een hete pan met anti-aanbaklaag komt neerzetten. De papegaai kan er aan doodgaan!

WEL… altijd goed je handen als je je vogel verzorgd hebt. Papegaaien kunnen ziekten hebben die mensen ook kunnen krijgen. Deze ziekten heten zoönosen.

NIET … chocolade of avocado voeren, daar wordt de papegaai ziek van.

WEL… speciale pellets kopen voor je grijze roodstaart zodat hij alle voedingsstoffen binnen krijgt.

Leuke weetjes over grijze roodstaartpapegaaien

Papegaaien zijn heel slim, te vergelijken met een chimpansee of een dolfijn.

Grijze roodstaartpapegaaien kunnen heel goed geluiden nadoen en honderden verschillende woordjes leren!

Er worden in Nederland ongeveer 400.000 papegaaien gehouden.