Sluiten

Spreekbeurt lachduif

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de lachduif. Handig als je een lachduif wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de lachduif gaat houden!

Maak kennis met de lachduif

Hoe ziet de lachduif eruit?

De lachduif wordt al honderden jaren door mensen gekweekt en leeft niet in het wild. Het bekendst is de witte lachduif, maar er zijn ook bonte, kaneelkleurige en geel-witte. Ook zijn er vogels met gekrulde of heel zachte, gladde veren. De lachduif koert vrij hard, je hoort dan 'koekerroee!'en daarna 'hihihhi!', dat lijkt op lachen. De lachduif is familie van de Turkse tortelduif en de zomertortel. Dit zijn wilde vogels, die ’s zomers in Nederland op bezoek komen. Lachduiven kunnen wel 30 jaar oud worden.

Hoe leeft de lachduif?

De lachduif stamt af van de Afrikaanse tortelduif. Die leeft in Afrika, in landen als Senegal, Mauritanië, Soedan en Ethiopië. Hij leeft daar in open, droge gebieden met doornstruiken en bomen, in de buurt van water. Maar hij komt ook voor in tuinen en parken. In het wild leven de duiven in koppels (mannetje/vrouwtje) die een eigen gebied bezetten, waarin ze geen andere duiven toelaten. Zo’n gebied noem je ‘territorium´.

Voortplanting

Een mannetje noemen we ‘doffer’, een vrouwtje ‘ duivin’. Als de duiven jongen willen, zoeken zij een plekje voor het nest. Geef ze daarvoor een schaal of bakje van 20 x 20 centimeter met een opstaande rand van ongeveer zeven centimeter, of een duivenmand. Het vrouwtje legt twee eieren die door beide ouders worden uitgebroed. Na veertien dagen komen de eieren uit. De jongen worden door de ouders gevoerd met melk dat uit de krop van de ouders komt. Na ongeveer vijftien dagen verlaten de jongen het nest. Ze hebben dan al veren, maar kunnen nog niet voor zichzelf zorgen. De ouders zorgen dan nog een tijdje voor ze. Als de jongen zelfstandig kunnen eten, is het tijd dat ze bij de ouders weggaan.

Bijzonderheden over de lachduif

Lachduiven zijn heel vruchtbaar en broeden ijverig. Als ze geen nest kunnen bouwen, broeden ze gewoon op de kale vloer.

Vader en moeder duif voeren hun jongen door voedsel uit hun krop op te braken en in de snavel van hun jongen te laten lopen.

Bij de Nederlandse DFKP-club kun je vragen waar je het beste lachduiven kunt kopen.

Verzorging van de lachduif

een verblijf voor de lachduif

Het is slim om twee vrouwtjes te houden of één koppeltje. Als je meer koppels neemt, heb je heel veel ruimte nodig want anders kunnen ze in de broedtijd gaan vechten. Je kunt deze duiven het beste buiten in een volière houden. Voor een paartje moet het hok minimaal 90x50x50 centimeter groot zijn. Houd je de duiven in een buitenvolière, zorg dan wel voor een nachthok dat droog en zonder tocht is. Ze kunnen dan ook in de winter buiten blijven. Lachduiven houden van zon, maar zorg ook voor schaduwplekken als het warm wordt. Het is mogelijk om de duiven binnen te houden, maar duiven veroorzaken veel stof. Daarvan kun je last van je longen krijgen. Wil je ze toch binnen houden, kies dan een huiskamervolière met een dichte achterwand zodat de duiven beschutting hebben en zich veilig voelen. Zorg voor minstens twee zitstokken, schelpenzand op de bodem en wat nestmateriaal. Lachduiven nemen graag een zandbad, zet een lage brede schaal met schoon zand op de vloer van de volière.

wat eet een lachduif

Er is kant en klaar tortelduivenvoer te koop. Daar zit bijna alles in wat de duiven nodig hebben. Je kunt er wat eivoer, groenvoer zoals sla of gras, of bessen zoals rode bes of vlierbes bij geven. Geef niet meer voer dan een duif per dag op kan eten, zodat hij alle voedingsstoffen binnenkrijgt en er niet te veel resten blijven liggen. Als ze broeden hebben de vogels extra eiwit nodig. Je kunt dan extra eivoer of duivenkorrels geven. Om hun eten te kunnen verteren, hebben ze maagkiezels nodig. Ook hebben ze gemalen schelpengrit nodig zodat ze genoeg kalk binnenkrijgen. Kies voor volièregrit in plaats van duivengrit, want dat is te groot voor deze vogels. Zorg iedere dag voor schoon drinkwater. Als je dat in een drinkfles doet, kan er geen vuil in komen.

een lachduif verzorgen

Maak regelmatig het hok schoon en krab ontlasting weg van vloeren en zitstokken. Draag bij het schoonmaken een kapje voor je neus en mond zodat je het stof niet kunt inademen. Het water moet dagelijks ververst worden en ook de voer- en drinkbakken of drinkfles moeten elke dag goed worden schoongemaakt. Kijk regelmatig of de nagels van je duiven niet te lang worden. Lachduiven zijn sterke dieren die niet snel ziek worden. Als ze zich anders gedragen en bijvoorbeeld veel slapen, mager worden, niet eten of natte ogen hebben, kan er iets mis zijn. Waarschuw dan snel de dierenarts!

Is de lachduif een huisdier voor jou?

Ja, maar je moet wel zorgen dat je weet hoe je deze dieren moet houden en verzorgen. Vraag je ouders je daarbij te helpen.

Wat wel en wat niet!

NIET… vergeten om nestmateriaal in het hok te leggen als je een paartje lachduiven hebt, zodat ze een nest kunnen bouwen.

WEL… voorzichtig zijn met de veren van je vogels als je ze oppakt. Vraag aan je ouders hoe je dat het beste kunt doen.

NIET… lachduiven vrij laten uitvliegen zoals postduiven; ze zullen verdwalen of gepakt worden door een kat of een ander roofdier.

WEL… regelmatig het zandbadje van de vogels verversen, want daar houden ze hun veren mee schoon.

Leuke weetjes over de lachduif

Duizenden jaren geleden liet de koning van Cyprus duiven in zijn troonzaal vliegen om zo een verkoelend windje te voelen.

Lachduiven werden 400 jaar geleden door zeelui meegebracht naar ons land. Heel lang dachten mensen hier dat duiven hen beschermden tegen ongeluk en ziekte.

De lachduif dankt zijn naam aan het echte lachen dat hij laat horen: ‘hihihihi!’