Sluiten

Een erge ziekte: kanker

Net als mensen kunnen ook dieren de ziekte kanker krijgen. Een heel erge ziekte, die vaak dodelijk is. Gelukkig lukt het de dierenartsen steeds vaker om dieren met kanker te genezen. Wat kanker is, wat je eraan kunt doen en hoe het is om een huisdier met deze ziekte te hebben, vertellen we hier.

Wat is kanker?

Soms groeit er ergens in het lichaam een gezwel: de ‘tumor’. Zo’n tumor kan goedaardig en kwaadaardig zijn. Een goedaardig gezwel wordt wel groot, maar blijft op één plaats en verspreidt zich niet door het lichaam. Daardoor kan er gemakkelijker iets aan worden gedaan. Een kwaadaardig gezwel verspreidt zich wel: op verschillende plekken in het lichaam groeien dan weer nieuwe gezwellen, bijvoorbeeld in de buik of in de longen van het dier. Dat kan dodelijk zijn. Alleen bij een kwaadaardig gezwel heb je het over ‘kanker’.

Waar komt het door?

Hoe kanker ontstaat, weten we niet precies, maar er kunnen meerdere oorzaken zijn.

De ziekte kan worden veroorzaakt door hormonen – dat zijn stoffen in het lichaam die bijvoorbeeld zorgen dat een dier wil paren met een ander dier. Als een dier wordt gesteriliseerd, verdwijnen deze hormonen. Hoe eerder een dier wordt gesteriliseerd, des te kleiner de kans op kanker. Te veel zonlicht, sigarettenrook of uitlaatgassen kunnen de kans op kanker ook vergroten. Verder is het zo dat hoe ouder een dier wordt, des te groter de kans op kanker is.

Bijna de helft van alle honden en katten krijgt vroeg of laat in het leven kanker. Sommige rassen krijgen de ziekte vaker dan andere. Behalve honden en katten kunnen ook andere dieren kanker krijgen, zoals bijvoorbeeld ratten en hamsters.

Hoe merk je het?

Een huisdier kan kanker hebben als het mager wordt, niet meer wil eten, vreemde verdikkingen heeft die niet weggaan, of wonden die niet beter worden. Ook als het dier bloed of ander vocht verliest, vies ruikt of veel hoest, kan er iets mis zijn. Andere aanwijzingen zijn dat een dier niet meer wil wandelen of snel moe is, moeilijk loopt of moeilijk plast en poept. Als een dier zich in een hoekje verschuilt en niet meer mee wil doen, is dat ook een slecht teken.

In al deze gevallen is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Je dier hoeft dan natuurlijk niet per se kanker te hebben, maar er is in ieder geval iets mis met de gezondheid van je dier. Wacht niet te lang met naar de dierenarts gaan als je dier zich niet goed voelt!

Wat kun je eraan doen?

Natuurlijk moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als die er niet uitkomt, vraagt hij de hulp van een ‘specialist’, een arts die alles weet van kanker en wat je eraan kunt doen. En gelukkig kan er vaak wel iets aan worden gedaan. Hoe eerder je erbij bent, des te meer kans op succes!

Opereren, medicijnen, bestralen

Kanker kan op verschillende manieren worden aangepakt. Het dier kan geopereerd worden, waarbij de tumor wordt weggehaald. Ook zijn er zware medicijnen die helpen de tumor weg te krijgen: ‘chemotherapie’. Tot slot kan de tumor worden bestraald met radiogolven, waardoor hij weggaat.
Welke manier gebruikt wordt, hangt af van de soort kanker die het dier heeft. Opereren gebeurt het meest, maar soms is het ook een combinatie van opereren, bestralen en chemotherapie.

Heeft het dier last?

Dieren kunnen meestal goed tegen de behandeling. Soms verliezen ze wat haar, maar ze worden er meestal lang niet zo beroerd van als mensen. Aan de andere kant moet wel gezorgd worden dat ze goed stil liggen bij bestraling. Vaak kan dat alleen door ze in slaap te maken met een prikje.

Als niets meer helpt

Als het dier niet meer beter kan worden, kun je nog veel doen om zijn leven zo prettig mogelijk te maken. Als iedereen in huis zijn best doet en zo goed en liefdevol mogelijk voor het dier zorgt, kan het nog een mooie tijd worden. Als je heel goed kijkt wat het dier nodig heeft en hem geeft wat hij nodig heeft, verzacht je zijn lijden. En met speciale medicijnen kun je de pijn van het dier bijna helemaal wegnemen.

Laten inslapen

Als het echt niet meer lukt om het lijden van het dier te verzachten, kan zijn baas ervoor kiezen een einde aan het leven van het dier te laten maken. Dit wordt ‘euthanasie’ genoemd: het dier op een zachte en snelle manier laten sterven om zo een einde aan het lijden te maken. Dit gebeurt meestal door een dodelijke prik met slaapmiddel, wat alleen de dierenarts mag doen.